: Најубавиот спомен што жената ќе го сочува за еден љубовник е неверството што му го направила - Анри Бек
“The truth is like a lion. You don’t have to defend it. Let it loose. It will defend itself.” — St. Augustine
Булвер: "И покрај сите талкања, среќата секогаш се наоѓа во близина и меѓу работите кои ни се на дофат".
“A room without books is like a body without a soul.” ― Cicero “Good friends, good books, and a sleepy conscience: this is the ideal life.” ― Mark Twain “If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all.” ― Oscar Wilde “I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.” ― Groucho Marx “You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.” ― C.S. Lewis “There is no friend as loyal as a book.” ― Ernest Hemingway “Books are the ultimate Dumpees: put them down and they’ll wait for you forever; pay attention to them and they always love you back.” ― John Green “If you go home with somebody, and they don't have books, don't fuck 'em!” ― John Waters
Мислења кои треба да останат запаметени „Кога си опкружен со многу поединци кои постојано ти зборуваат дека си прекрасен, со текот на времето веруваш дека си сјаен. Меѓутоа, кога некој ќе ти каже дека нешто правиш погрешно, подеднакво лесно ќе поверуваш во тоа.“
Умреа сите и ме заборавија мене ќе умрам и јас и ќе ги заборавам сите: мене ќе ме нема, но зошто ги нема оние кои можеа да сведочат дека ме имало. Петре М. Андреевски („Пофалби и поплаки“, 1977)
Ако те згазнат неправедно, замолчи. Разумниот ќе сфати навреме, а неразумниот со текот на времето. Понекогаш молкот боли повеќе и од безброј искажани зборови. Само да биде со добра мисла тој молк, другото не е важно.
Како најдобро ќе му се одмаздиш на злобниот човек? Така што ќе го оставиш да се замара за тебе,а ти уживаш и кулираш! Не можат тие толку да ме изнервираат, колку што јас можам да истрпам. Забораваат една важна работа. За разлика од сите други, јас немам што да загубам. Удавено магаре од мечка не се плаши.
Најдобрите и најубавите нешта на светот не можат да се видат ниту да се допрат. Тие мора да се почувствуваат во срцето. ~ Хелен Келер
Вистинскиот пријател е како пламенот на свеќата. Неговата светлина доаѓа до израз кога станува потемно.