“Life is both sad and solemn. We are led into a wonderful world, we meet one another here, greet each other - and wander together for a brief moment. Then we lose each other and disappear as suddenly and unreasonably as we arrived.” ― Jostein Gaarder, Sophie's World
“You need to learn how to select your thoughts just the same way you select your clothes every day. This is a power you can cultivate. If you want to control things in your life so bad, work on the mind. That’s the only thing you should be trying to control.” — Elizabeth Gilbert
„Најголемата човечка слабост е тоа што секогаш сака да го дознае она што воопшто не сака да го знае.“ -Молиер
Искушение е кога неодоливо те привлекува некоја слатка храна кога си на диета и некоја слатка особа кога си во врска. во животоt на една жена постојат двајца мажи оној за кој се омажила и оној за кој не е ) една жена може да биде неверна само ако најде подобар. а мажот ако најде некоја нова која се согласува. Личноста до која спиеш понекогаш не е онаа која ја сонуваш. Може да се одвикнам и од лоши навики , само ако најдам некоја добра ... Жената ќе ти се налути ако ја прашаш за годините , ама тешко тебе ако и го заборавиш роденденот. Кај убава девојка прво приметам со кој се држе за рака . И да сакаш да се заљубиш на прв поглед не можеш, сите гледаат во телефоните.
1.Кога неможеш да помогнеш , барем не одмогнувај. 2.Никогаш не е лесно да се вратиш назад на минатото, но секој човек може да почне сега и да направи нов крај во неговиот живо. 3.Среќата секогаш изгледа мала кога ја имаш во рацете, но пуштија и ќе ја видиш нејзината големина.
''Our lives are part of a unique adventure... Nevertheless, most of us think the world is 'normal' and are constantly hunting for something abnormal--like angels or Martians. But that is just because we don't realize the world is a mystery. As for myself, I felt completely different. I saw the world as an amazing dream. I was hunting for some kind of explanation of how everything fit together.” ― Jostein Gaarder, The Solitaire Mystery
Во моментите на успех, не ги заборавај своите неуспеси. Учителот ви ги отвора вратите, но вие морате да учите сами. Иднината им припага на оние кои веруваат во убавината на своите соништа. НЕ обидувајте се да станете успешен човек. обидете се да бидете човек што вреди. Никогаш нема да бидете среќни ако постојано барате да знаете од што е составена среќата. Никогаш нема да живеете ако ја барате смислата на животот. Тој што има причина за живеење, може да поднесе се. Животот е многу едноставен, а ние сепак инсистираме да го направиме комплициран...