“People, I have discovered, are layers and layers of secrets. You believe you know them, that you understand them, but their motives are always hidden from you, buried in their own hearts. You will never know them, but sometimes you decide to trust them.” -Veronica Roth
„Ако при секоја пријателска услуга веднаш помислуваш на благодарност, тогаш не си подарил, туку си продал„ - Достоевски
Овие ми се извадени од книгата "Злосторство и казна" од Достоевски додека ја читав книгата: 1."Сиромаштијата не е срамна, таа е вистина." 2."За да запознаеш некој човек, спрема него мора да бидеш внимателен и претпазлив за да не паднеш во грешка и предрасуда, зашто после со тешки маки ќе можеш да ја исправиш." 3...."Бидејќи секој човек треба да има некое место каде што може да појде." 4."Сакај се, пред сè, себеси, зашто сè во светот се врти на основа околу личниот интерес." 5."Лажењето е единствената човекова привилегија - со лажење, на крајот се доаѓа до вистината."
„Секој може да се налути - тоа е лесно. Но да се налутите на вистинската личност, до вистински степен, во прав момент, поради вистинска причина и на вистински начин - тоа не е лесно!“ ― Аристотел
Мадам дел Стал: "Гласот на совеста е толку тивок што може лесно да се замолкне, но јасно е и дека е невозможно да не го препознаеш".