Колку и да го сечеш цвеќето,нема да можеш да ја спречиш пролетта да дојде. П.Неруда Омилен цитат,доста мотивирачки и позитивен
“All humans make mistakes. What determines a person's character aren't the mistakes we make. It's how we take those mistakes and turn them into lessons rather than excuses.” ― Colleen Hoover, It ends with us
Шпанска поговорка: „Не е важно да ви ракоплескаат кога влегувате, туку да им недостасувате кога ќе заминете.“
"We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born. The potential people who could have been here in my place but who will in fact never see the light of day outnumber the sand grains of Sahara. Certainly those unborn ghosts include greater poets than Keats, scientists greater than Newton. We know this because the set of possible people allowed by our DNA so massively exceeds the set of actual people. In the teeth of those stupefying odds it is you and I, in our ordinariness, that are here. We privileged few, who won the lottery of birth against all odds, how dare we whine at our inevitable return to that prior state from which the vast majority have never stirred?" - Richard Dawkins
Валериј Синелников: „Животот е како приказна, не е важно колку е долг, туку колку е добар. Она што поминало веќе не постои, она што ќе биде сè уште не е дојдено. Има само една точка каде што минатото и иднината се среќаваат. Во таа точка е целиот живот. Искористете го.“
Dai nemici mi guardo io, dagli amici mi guardi Iddio! Значење: Јас ќе се заштитам од непријателите, Бог нека ме заштити од пријателите.
„Предупредување за младите: Бидете силни во секој поглед! Најголемата борба е борбата со самиот себе. Издржете и ставете го на испит својот карактер. Не попуштајте пред ништо.“ - Тоше Проески
Човекот никогаш не се сопнува од карпи, туку од мали камчиња, затоа секогаш наведнувајте ја главата, колку да видите што има на патот.
Ирвин Јалом: „Вашите потреби се мали и лесни за исполнување. Не комплицирајте го животот со тривијални цели, како што се богатството и славата. Славата се состои од мислењата на другите и нивните барањата да живееме според нивните желби. За да постигнеме слава, мора да го сакаме она што другите го сакаат и да го презираат она што тие го презираат. Колку повеќе добиваме, толку повеќе сакаме и толку е поголема бездната на нашата тага кога желбата не ни е задоволена. Ако барате среќа, не трошете го животот борејќи се за она што навистина не ви е потребно.“