Марсел Пруст: „Не постои човек, без оглед на тоа колку е мудар, кој во одреден дел од својата младост не кажал работи , или живеел живот, чиј спомен е толку непријатен за да се сеќава на тоа подоцна во животот, што целосно би го избришал од спомените доколку тоа е возможно.“
“Character cannot be developed in ease and quiet. Only through experience of trial and suffering can the soul be strengthened, ambition inspired, and success achieved.”
Меша Селимовиќ: Одиме без причина, се радуваме без причина, се смееме без причина, со една единствена причина, бидејќи сме живи и се сакаме. А каде ќе пронајдеш поголема причина“.
Кажете ми каде има љубов! Кажете ми каде да побегнам од злото; кажете ми каде да се сокријам од омразата?
Марсел Пруст: "Катаклизмата не се случува, ние нема да направиме ништо од тоа, затоа што се наоѓаме себеси назад во срцето на нормалниот живот, каде што занемарувањето ја убива желбата. А сепак, не би требало да ни е потребна катаклизма за денес да го сакаме животот. Би требало да е доволно само да помислиме дека сме луѓе и дека судниот ден може да се појави во секое денес.“