Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Quotes, интересни поговорки

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Fearless, 13 октомври 2010.

1. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Љубовта е одговорот – но додека го чекаш одговорот, сексот поставува некои доста добри прашања.
    -Вуди Ален

2. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Никој не умее да го искаже она..што може да го исплаче :)

На thelittle17 и martinuska им се допаѓа ова.
  3. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Почитувај ја различноста на ставовите. Тоа е она што не тера на размислување кое ќе не донесе до вистинската одлука.- Vitorija 8) :)

На De-lovely и mysterious им се допаѓа ова.
  4. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    We will all die.
    The goal isn't to live forever.
    The goal is to create something that will.

5. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Човекот открива својот пат одејки...

6. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Во животот околу нас постојат нешта и луѓе. Подобро ќе живееме ако научиме да ги користиме нештата и да ги сакаме луѓето. А не да ги сакаме нештата, а луѓето да ги користиме!!!

На vlubena му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Love me when I least deserve it, because that's when I really need it. :l:

На teddybear му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Grunge

Grunge Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    625
    When a good person dies, there should be an impact on the world. Somebody should notice. Somebody should be upset.

Allison Cameron, House M.D

9. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    I don't think...I feel !

10. LUNA.girl

LUNA.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    135
    " Твојот успех и среќа лежат во тебе. Надворешните околности се случајности во животот... Одлучи да бидеш среќен и твојата радост и ти ќе создадете непобедливо единство против потешкотиите. " Хелен Келер (1880-1968)

" Можеме да направиме сé што сакаме, ако сме доволно истрајни во тоа. " Хелен Келер (1880-1968)

" Секогаш барав сила и верба однадвор, но тоа доаѓа одвнатре. Тука е цело време. " Ана Фројд (1895-1982)

" Можеш да имаш сè што ќе посакаш ако го посакуваш тоа доволно силно. Мораш да го посакуваш тоа со ентузијазам што се пробива низ кожата и се спојува со енергијата што го создала светот. " Шила Греам

На Meggy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Black.Beauty

Black.Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    213
    * Наша работа не е да видиме што се наѕира во далечината,туку што е јасно пред нас – Томас Карлајл

* Грубоста е обид за слабиот да биде силен – Метју Кејси

* Сомневањата на кои пречесто им се препуштаме брзо се остваруваат – Френсис Ридли Хевергал

На LUNA.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.478
    Look at the world around you, the infinite detail and creativity.
    Unimaginable beauty surrounds us every day.
    You are part of that creation, materializing from the same artist that created sunsets and rainbows.
    Don't ever allow yourself to think you are anything less than wonderful.

На girl.23 и Meggy им се допаѓа ова.
  13. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Додека човекот го полираше својот нов автомобил, неговиот 4-годишен син зеде камче и изгреба неколку линии од едната страна на автомобилот. Човекот се налути, ја зеде раката на детето и многу пати го удри со големиот клуч, не размислувајќи штo прави.

Во болницата, детето ги изгуби сите негови прсти на раката како последица на многуте скршеници.

Кога го посети детето во болницата, со болни очи тоа го пpaшa:

– Тато, кога моите прсти ќе пораснат повторно?
    Човекот беше многу повреден и без зборови, со солзи во очите тргна назад кон автомобилот и многу пати го удри со ногата. Уништен од своите постапки … седна пред автомобилот. Во тој момент ги виде гребнатинките.

Детето имаше напишано: “ТЕ САКАМ ТАТО“

Гневот и Љубовта не знаат за граници.
    Нека реката на животот тече во корито, но нека постојано тече и чист ПОТОК НИЗ неа за никогаш да не се замати.

На vlubena, LUNA.girl, Divinebutterfly и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Chocoholic

Chocoholic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2011
    Пораки:
    747
    Допаѓања:
    988
    Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure you are not, in fact, just surrounded by assholes - Freud

15. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.037
    Алберт Ајнштајн: Постојат само две бесконечни работи: Вселената и човечката глупост, но за Вселената не сум баш потполно сигурен.

На Cynthia и Meggy им се допаѓа ова.
  16. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    You can't stop loving or wanting to love because when its right, it's the best thing in the world. When you're in a relationship and it's good, even if nothing else in your life is right, you feel like your whole world is complete.

Life has taught us that love does not consist in gazing at each other, but in looking outward together in the same direction. :l:

17. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    81
    Не знам дали е за овде, ама не можев да најдам посоодветна тема.

Петгодишно момче отишло во аптека:
    -Имам само олку пари, може ли да добијам чудо?
    Аптекарката збунето го прашува:
    Какво чудо?
    -Па, докторот рече дека само чудо може да ја спаси мојата мајка.

На L0ve, Black.Beauty, mysterious и 5 други им се допаѓа ова.
  18. respect

respect Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    12
    Парите те прават богат,а пријателите вреден!!!

На bluegirl7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LUNA.girl

LUNA.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    135
    Во мене вреска една женска која сака да излезе. Обично можам да ја замолчам со чоколадо.

Мажот мора да го прави она што човекот мора да го направи. Жената мора да го прави тоа што мажот не може.

Ако имате премногу отворен и слободен ум - ќе ви испадне мозокот.

Не грижете се за тоа што мислат луѓето - тие ретко го прават тоа.

Одењето во црква не ве прави верник, исто како што стоењето во гаража не ве прави автомобил.

На LilPrettyGirl12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.478
    ПРИКАЗНА ЗА ЧУВСТВАТА

Еднаш, многу одамна, сите човечки суштества и сите човечки квалитети се нашле на едно скришно место на Земјата.
    Кога дошла Здодевноста се проѕевнала по третпат, а Лудоста, како и секогаш луда, предложила:
    - Ајде да си играме криенка! Кој најдобро ќе се скрие, ќе биде победник меѓу сите чувства.

Интригата ја поткренала десната веѓа, а Љубопитноста, не можејќи да се воздржи, прашала:
    - Криенка? Каква е таа игра?
    - Тоа е една игра, почнала да објаснува Лудоста, во која јас ќе ги покријам очите и ќе бројам до милион, додека сите не се скриете.
    Штом ќе завршам со броење, тргнувам во потрага и кого нема да го пронајдам, тој е победникот.

Ентузијазмот заиграл од радост, а истото го направило и Одушевувањето.
    Среќата толку скокала што успеала да ги наговори Сомнежот и Апатијата, кои никогаш и ништо не ги интересирало.
    Ама, не сакаа сите да си играат.
    Вистината беше против криењето, а и зошто би се криела? И така неа на крајот сите ќе ја пронајдат.
    Гордоста мислеше дека тоа е глупава идеја, иако всушност ја измачуваше мислата зошто нејзе не и текна прва да ја предложи играта.
    Вниманието не сакаше да ризикува.

- Еден, два, три... почна да брои Лудоста.
    Прва се сoкри Мрзливоста, која како и секогаш, само се фрли зад првиот камен на патот.
    Вербата се качи на небото, Завидливоста се скри во сенката на Успехот, кој со мачење се искачи на врвот од највисокото дрво.

Великодушноста никако не можеше да се одлучи каде да се скрие, затоа што секое место и се чинеше совршено за некој од нејзините пријатели.
    Убавината скокна право во кристално чистото езеро, а Срамежливоста ѕиркаше низ пукнатината на едно дрво.
    Прекрасноста го најде своето место во летот на една пеперуга, а Слободата - во здивот на ветрот.
    Себичноста најде скривница, ама само за себе!
    Лагата се сoкри на дното на океанот (лаже, на крајот од виножитото!),
    а Стрвноста и Страста - во кратерот на вулканот.
    Заборавот заборави да се скрие, ама тоа не е важно.

Кога Лудоста изброи 999.999, Љубовта се уште не најде скривалиште затоа што сите места беа зафатени. Здогледувајќи една градина со рози, скокна и се пикна меѓу прекрасните пупки од рози.
    - Милион!, извика Лудоста и почна да бара.

Прво ја пронајде Мрзливоста, зад најблискиот камен.
    Наскоро ја слушна Вербата како расправа за теологијата со Господ, а Страста и Стрвноста скокнаа од вулканскиот кратер од страв.
    Случајно тука се најде и Завидливоста и, секако и Успехот.
    Себичноста не ни требаше да ја бараат. Сама излета од своето совршено скривалиште кое се покажа дека е кошница за пчели.
    Од толку барања Лудоста ожедне, и така во кристалното езеро ја пронајде Убавината. Со Сомневањето беше уште полесно, затоа што тоа не можеше да се определи за својата скривница, па остана да седи на блиските камења.
    Така Лудоста, малку по малку, ги пронајде речиси сите.
    Талентот во златните класја на житото, Тежината на душата во изгорената трева, Лагата на крајот (лажеше, сепак беше на дното на океанот!), а Заборавот заборави и дека воопшто нешто се играло.

Само Љубовта не можеше никаде да ја најде.
    Ја пребара секоја грмушка, сите планински врвови и кога веќе беше бесна, ја здогледа градината од рози.
    Влезе меѓу розите, фати една сува гранка и од бес и изнемоштеност почна да ја удира по прекрасните пупки од рози.
    Одеднаш се слушна болен крик.
    Трњата од розите и ги изгребаа очите на Љубовта.

Лудоста не знаеше што да прави... го пронајде победникот, чувството над чувствата, ама Љубовта стана слепа.
    Плачеше и ја молеше Љубовта да и прости, и најпосле реши да остане засекогаш покрај неа, покрај Љубовта, и да и помага.

Така Љубовта излезе победник над сите чувства, ама стана слепа, а Лудоста ја следи на секој чекор.

На cooLive му/ѝ се допаѓа ова.