My heart leaps up when I behold My heart leaps up when I behold A rainbow in the sky: So was it when my life began, So is it now I am a man, So be it when I shall grow old Or let me die! The Child is father of the Man: And I could wish my days to be Bound each to each by natural piety. William Wordsworth
Малите работи,те прават голем човек во душата. Помисли за тоа што мислиш... и ако се фатиш себеси како мислиш на несреќа, болест или немаштија, смени го каналот и почни да мислиш на она што го посакуваш.
Никогаш не плашете се од нешто ново.Запомнете, аматери ја изградија арката.Професионалци го изградија Титаник. Кој пат и да го одбереш, секогаш постои некој кој ти вели дека грешиш. Секогаш се појавуваат потешкотии кои те ставаат во искушение да веруваш дека критиките се исправни. Потребна е храброст да го исцрташ својот пат и да го следиш до крај Секоe зајдисонце ни носи мир, а секоe изгрејсонце надеж. Туѓата мака е секогаш помала, туѓата среќа е секогаш поголема. Дијамантот не се полира без притисок, ниту човекот се усовршува без искушенија и проблеми. Луѓето не се убави по тоа како изгледаат, како одат и како зборуваат. Тие се убави по тоа како сакаат, како делат и како даваат.
"Секогаш барав сила и верба однадвор, но тоа доаѓа одвнатре.Тука е цело време." -Ана Фројд (1895-1982)
Најлошото чувство не е да се биде осамен, туку да се биде заборавен од некого кого ти никогаш не си го заборавил.
Во право бил Петар Пан ! Толку многу брзаме да пораснеме,а тогаш...тогаш сфаќаме дека најубаво нешто на светот е да бидеш дете.
*Човекот е добар адвокат за своите грешки,и одличен судија за туѓите. *Оди во моите чевли,гледај,слушај,чувствувај наместо мене,можеби дури тогаш ќе разбереш тоа што го правам,а до тогаш не суди ми.
Оптимистот седи до полноќ за да види дека Новата година доаѓа, а песимистот седи за да види дека старата си заминув.
If you hate a person, you hate something in him that is part of yourself. What isn't part of ourselves doesn't disturb us. -Hermann Hesse
* Вистинската љубов ги буди заспаните чувства на убавина, потрага по хармонија, мешавина на спокојство и страст, но најмногу од сé - чувството на несебичност, поднесување сопствена жртва за доброто на саканиот/сaканата. * Почнуваш да умираш полека, кога одбегнуваш да ја почувствуваш страста и нејзините бурни емоции; оние што прават да ти засветкаат очите и срцето да зачука побрзо. Почнуваш да умираш полека, кога не го ризикуваш она што е сигурно за она што е неизвесно, ако не го следиш сонот, ако не си дозволиш, барем еднаш во животот, да побегнеш од разумните совети.