Quotes, интересни поговорки

Discussion in 'Литература и уметност' started by Fearless, Oct 13, 2010.

1. Page

Page Истакнат член

Доброто со добро се враќа

Еден ден, едно сиромашно момче, коешто продавало разни нешта од врата на врата за да може да се школува, останало со само една паричка во својот џеб, а било многу гладно.
    Тоа решило на следната врата да замоли за оброк. Како и да е, кога една прекрасна млада девојка му ја отворила вратата, тоа се засрамило и побарало само чаша вода. Кога го видела момчето, таа помислила дека мора да е многу гладно, и наместо вода, му донела голема чаша со млеко. Тој полека ја испил чашата, и потоа прашал:
    „Колку ви должам?“
    „Не ми должите ништо“ му одговорила таа „мајка ми нè научи никогаш да не примаме пари за нашата љубезност.“
    Тој кажал:
    „Тогаш, ви се заблагодарувам од сè срце.“
    Како што Хауард Кели се оддалечувал од куќата, тој не само што се почувствувал посилен во снагата, туку и неговата вера во Бог и во луѓето исто така се утврдила и зајакнала. А веќе беше почнал да се откажува од неа.

Години подоцна, таа млада жена тешко се разболела. Локалните лекари биле збунети и не знаеле што да прават, и најпосле ја испратиле во големиот град, каде што повикале специјалисти да ја проучат нејзината ретка болест. Др. Хауард Кели бил повикан за консултација. Кога го слушнал името на градот од каде дошла болната, очите му засветлиле со чуден сјај. Во истиот миг станал и низ болничкиот ходник се упатил право во нејзината соба, облечен во својот докторски мантил. Веднаш ја препознал. Се вратил назад во кабинетот за консултации решен да стори сè што може да го спаси нејзиниот живот. Оттогаш, тој на случајот му посветил посебно внимание.
    После долга борба, битката најпосле била добиена. Др. Кели побарал од одделот за финансии да му ја донесат конечната сметка за тој да ја потпише. Погледнал во сметката, и потоа напишал нешто на крајот и сметката била испратена во собата на пациентот. Жената се плашела да ја отвори, бидејќи била сигурна дека цел живот ќе треба да ја исплаќа. Најпосле таа погледнала, и нешто на крајот од сметката ѝ го привлекло погледот. Почнала да ги чита следниве зборови:
    Исплатено во целост со една чаша млеко.

Viiiiip likes this.
  2. girl.23

girl.23 Истакнат член

Пази на своите мисли, бидејќи мислите ќе станат зборови. Пази на своите зборови, бидејќи зборовите ќе станат дела. Пази на своите дела, бидејќи делата ќе станат навика Пази на своите навики, бидејќи навиките ќе станат карактер. Пази на својот карактер, бидејќи карактерот станува твоја судбина!

Serafima likes this.
  3. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Кој умее да се радува, има и на што да се радува!

4. Steff.Unique

Steff.Unique Популарен член

"Не ви вреди ништо ако немате со кого да ја споделите тавата ориз и љутиот пинџур макар и после смрделе на лук."

5. crazylady

crazylady Форумски идол

Не е важно колку е далеку еден човек од тебе, ако тој живее во твоето СРЦЕ!

A-j-a, Serafima and Libera like this.
  6. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се што е бело е штетно!

7. anneyy

anneyy Популарен член

Оној што ти забива нож во грб, добро знае дека во срцето не би имал никаква шанса...

crazylady, Serafima and Grunge like this.
  8. ljubam

ljubam Популарен член

Во животот барај човек, но и во човекот барај човек.

crazylady and Serafima like this.
  9. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

‎...големото дрво израснало од една тенка прачка... деветкатницата започнала да се гради од неколку тули и бетон... патувањето од илјада миљји започнува од еден обичен чекор... Затоа пазете се од своите мисли! Тие се почеток на вашите постапки!

Serafima likes this.
  10. Serafima

Serafima Форумски идол

Себепознанието е првиот чекор кон совршенството.
    Колку подобро се спознаеш, толку повеќе ќе се поправиш. За еден ден од себе да изградиш вистинска личност.
    Човек, во секоја смисла на зборот.

A-j-a likes this.
  11. A-j-a

A-j-a Популарен член

Сакај ги ближните, ќе бидеш сакан. Дај му на гладниот, ќе бидеш богат. Прави им го на сите она што го посакуваш за себе.

girl.23 and Serafima like this.
  12. girl.23

girl.23 Истакнат член

????? :?: (Нa што се однесува ова?)

-Не постои поголем непријател од поранешниот пријател!

-Имам две животни приказни...едната што ја живеам и другата што другите ми ја измислуваат.

-Животот не е проблем што треба да се решава, туку доверба што треба да се оправда.

-Aко се вљубиш во очите, цел живот ќе бидеш вљубен, зашто само тие во човечкиот живот остануваат исти, се друго се менува...

-''Убавата жена е добра три месеци,а добрата жена е убава цел живот''

-Има женски кои постојано се жалат како не им доаѓа принцот на бел коњ, туку само коњот... па можеби тоа е така зошто се кобили, а не принцези.

-Не жали го оној кој поради љубовта ја изгубил гордоста, жали го оној кој поради гордоста ја изгубил љубовта.

A-j-a likes this.
  13. Black.Beauty

Black.Beauty Истакнат член

A man of courage is also full of faith.
    Marcus Tullius Cicero

Happiness is the natural flower of duty.
    Phillips Brooks

If music be the food of love, play on.
    William Shakespeare

14. crazylady

crazylady Форумски идол

Не давај некому до знаење дека многу ти значи... бидејќи за возврат ќе го злоупотреби тоа !!!!!!

‎"Najveću bol u ljubavi sam osetila onog trenutka kad sam shvatila da nemam više za šta da se borim..."

Libera and anneyy like this.
  15. julie77

julie77 Форумски идол

Кога си навистина важен за еден човек, тој секогаш ќе најде време за тебе – без извинување, без лаги и без неисполнети ветувања.

x.Daisy.x, AlanisM, crazylady and 2 others like this.
  16. crazylady

crazylady Форумски идол

Живеј за себе и запомни – пред да зборуваш, слушај, пред да пишеш, мисли, пред да повредиш, почуствувај, пред да мразиш, сакај, пред да се предадеш прво пробај, пред да умреш, живеј!

AlanisM and Meggy like this.
  17. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Ова е народна поговорка, ама многу вистинита. Само неколку бели работи кои ги користи човекот нека ти паднат на памет и ќе видиш дека се штетни. Еве на пример, дрога, салото (арно сега нема толку), брашно (дебелеење и здравстени проблеми)...
    Ми падна на ум заради Whitney Houston и причините за нејзината смрт, како секојдневна поука. ;)

girl.23 and AlanisM like this.
  18. martinuska

martinuska Популарен член

19. anneyy

anneyy Популарен член

Ако самите не се цените доволно, бидете сигурни дека остатокот од светот нема да ја подигне вашата цена.

IvanaMkd likes this.
  20. sadangel

sadangel Популарен член

Ранетиот лав е најопасен...
    повредениот човек е најлош...
    ;)

Човекот го покажува своето вистинско лице во три случаеви: Бес, Богатство и Пијанство...

Времето менува се, но не брише ништо...

anneyy likes this.