Еден ден магарето на селанецот паднало во бунар. Сирото, со часови жално викало додека селанецот се мислел што да направи. Конечно се одлучил. Бидејќи животното било старо, а бунарот и онака требало да се покрие, не било вредно да се труди да го спаси магарето. Ги повикал сите соседи да му помогнат. Сите ги зеле лопатите и почнале да фрлаат земја во бунарот. На почетокот магарето сфатило што се ...случило и почнало очајнички да плаче. Но, по некое време, на чудо на сите се смирило. После некое време селанецот погледнал во бунарот и се вчудоневидел што гледа. Со секоја лопата земја која го погодила неговиот грб, магарето се искачувало нагоре. Го тресело грбот и се качувало по една скала нагоре. Наскоро сите воодушевено го гледале магарето кое зачекорило на врвот на бунарот и среќно излегло. Животот на тебе ќе истресе ѓубре и разни видови нечистотии. Трикот се состои во тоа да се истресеш и да поминеш преку тоа, да се искачиш една скала нагоре. Никогаш не се откажувајте.
Мажите кои велат дека на жената местото и е во кујна... очигледно незнаат што да прават со неа во спалната соба.
„Ако вистински сакам една личност, ги сакам сите луѓе, го сакам и светот, го сакам животот. Ако можам да му речам некому „те сакам“, значи дека морам да бидам способен да речам „го сакам во тебе секого, го сакам преку тебе светот, во тебе се сакам и себеси“.
" Постои прекрасен мистичен закон на природата дека трите нешта кои ни се најпотребни во животот - среќата, слободата и душевниот мир, секогаш ги постигнуваме ако му ги пружиме на некој друг. "
Насмевката на моето лице не значи дека имам совршен живот. Значи дека знам да го ценам сето она со кое Бог ме благословил... Немам време да ги мразам оние кои ме мразат, бидејќи сум зафатена сакајќи ги оние кои ме сакаат. Смејте се додека сте живи и сакајте се додека живеете!
Од ништо не се бега.. тоа што требало да биде, се случило, тоа што треба да биде, ќе се случи.. Она што се случило секогаш ќе не скокотка во нашите мисли исто колку она што допрва ќе се случи ..
"Без разлика на тоа дали некој ве сака, совршено е чувството да сакате некого, без оглед дали е тоа возвратено или не." Тоше Проески
Силните личности знаат како да успеат во животот, кога со солзи во очите успеваат да речат "добро сум".