Можеш но не знам колку би имала ефект. Повеќе за таа намена ти е салицилната киселина или уште подобро бензоил пероксид.
Еднаш неделно АХА да не е многу? Иначе користам салицилна три пати неделно и сакам едниот пат да го сменам со АХА.
Има контрадикторни информации, но во глобала во вид на серум со 2% концентрација не се препорачува. Некаде се вели дека користење на средства за миење лице кои содржат салицилна киселина е во ред, бидејќи салицилната киселина во нив најчесто е во помала концентрација (пример: 0.5% или 1%), а и онака тоа ќе го измиеш: не го оставаш долго време на лице како што би го оставила серумот. Па сега, направи ти како што мислиш .
Таман ти е еднаш неделно. Не се ни препорачува почеста употреба (од еднаш неделно), така што, супер ќе ти биде да си нанесуваш еднаш во неделата само.
Доста е јак серумот на Ревокс, па јас би рекла да се измива обавезно. Нанеси на лице (избегнувај ја зоната околу очите), остави нека делува 7-8 минутки и измиј убаво потоа. Секако ќе си делува и во тој временски интервал. Јас го користам АХА
Девојки го нарачав пакетот ама што незнам како да користам тоа е друго што викате кој редослед само знам морам крем со фактор поради ц серумот. Содржи: Ц серум Q 10 Just Blend Oil Фалаа
Сакам да ве прашам вас девојки а конкретно @Mishela доколку е во можност да ми ги реши дилемите околу серумиве затоа што има премногу информации и не знам според што точно да се водам а не сакам да си го направам лом лицето со оглед на тоа што немам проблематична кожа освен мали флеки од мозолчиња. Да нагласам дека имам масна кожа во т зоната. Ме интересира купив серум салицилна киселина од Ревокс со 2%. Ставив еднаш и го миев лицето после 15 минути. Конкретно ме интересира дали може ниацинамид да користам наутро а салицилна навечер, дали се комбинираат? Исто така ми треба препорака за крема со спф фактор и зошто е клучна во користењето серуми?
@manja666, не знам дали ги виде постовите од пред околу 3 страни каде прашуваше кој серум за што служи, ти напишав таму подетално, а исто пишува и за СПФ, како и за комбинирањето на серумите . Има една тема за Креми со заштитен фактор за лице, таму можеш да видиш предлози и што би можело да ти одговара.
Вака женски, со @pdb123 деновиве ќе се обидеме да направиме еден прирачник за употреба и комбинирање на овие серуми со активни состојки, киселини и слично, па ќе го објавиме за да ви биде полесно при комбинирањето на серумиве. Секако, дискусијата во темиве си останува неизбежна, но мислам дека ќе ни биде од корист на сите. @manja666 можеш да ги комбинираш серумиве, со тоа што салицилната ќе ја ставаш само навечер. Крем со заштитен фактор е задолжителен кога се користат киселини, затоа што кожата станува поосетлива и мора да се заштити соодветно за да не се оштети од третманите кои ќе ги практикуваш. Е сега, ова вака најлаички објаснето. А секако си има и други бенефити и препораки (заштита од УВА и УВБ зраци ) кои го охрабруваат користењето на СПФ креми. Во темата за СПФ мислам дека во неколку наврати девојкиве ја објаснуваа филозофијата позади ова.
Си имам земено ниацинамид, салицилна и колаген + ХА. Е сега, пример сабајле се мие лице, и на полувлажна кожа се става ниацинамидот, чекаш да се исуши и после се мислам дали да си ставам обична хидратантна крема или колаген + ХА? Ако излегувам негде, врз се тоа и СПФ. А салицилната пример преку еден ден, три пати неделно вечер на измиено лице, па врз тоа колаген + ХА? И еднаш неделно АХА киселини. Колагенот + ХА мислам поубаво вечер да го ставам, а преку ден обична хидратантна. Ок ли е вака? Милион пати поставувам слични прашања, ама сакам да се осигурам убаво.