Со сквален кленсерот можеш да се миеш и наутро и навечер, нема врска, како сакаш ти. Азелаичната к-на јас ја користев преку два-три дена, навечер. Единo не би ставал витамин ц и азелаична истовремено, пример витамин ц нека ти биде само за наутро и секако спф задолжително.
Здравоо, Имам сува кожа со акни најмногу на образите, зедов Сона крем и ниацинамид 10% па планирам Сона да користам навечер пред спиење а ниацинамидот наутро па спф крема. Дали е добар распоредот и да ми препорачате уште некој серум затоа што многу се нервирам со акниве. Иначе имам 21 година. Фала вии
Врз сона кремата ставај некоја лесна крема за лице, бидејќи ако не ја хидрираш кожата и само ја сушиш со сона кремата уште повеќе ќе се иритира.
Здраво девојки Пред повеќе од 1,5 година според совет во темава котистев Нијацинамид и азелаична киселина за флеки на лице од сонце(добиени во бременост). Ова беше успешно се додека не се вратив од одмор Во тој период лани доев(сега не) па затоа не смеев да ставам Ретинол-а читав дека и тој се препорачува при флеки. Дали можам сите три да ги користам и по кој редослед? Серумиве што ги имам од претходниот пат (Нијацинамид и азелаична) веќе се отворени повеќе од 15 месеци,да ги фрлам и да си купам нови? @Elence93 ќе ја тагнам,како една од поискусните
Дечки, глупост направив. Вчера ставив Revox Lactic Acid + HA, го користам веќе некое време на 2 недели, а сабајле знаев дека нема да искачам до вечер и не ставив крема со СПФ. Ама итно морав до ветеринар да идам и заборавив на се покрај проблеми и триста чуда и сега сум во паника дека штета направив. А инаку многу пазам баш ова да не ми се деси. Шо мислите?
Ништо страшно. Сигурно не си била цело време изложена на јако сонце. Башка таа не е толку јака киселина.
Дали ќе биде серумот со lactic acid да го ставам на рацете за keratosis pilaris, има пробано некој? Не можам да си најдам лосион за тело со млечна киселина.
Можеш. И тоа во комбинација со лосионот за тело од Балеа со уреа. Јас така ставав и има големо подобрување.
Јас онака го зедов ниацинамидот да го пробам (претходно не користев ништо) и откако го зедов, после недела дена ми се исушија старите акни и нови веќе немам (сега го потрошив првото шишенце, мислам дека месец дена ми траеше), а мака мачам 10 години со акни. Јас го користам секоја вечер пред спиење и имам ефект. И јас имам прашање, освен ниацинамид сега зедов и витамин ц серумот од Revox и планирам да го ставам секое утро. Прашањето ми е дали после серумот се става спф и после спф-то да ставам шминка ќе биде ок? Како оди баш тоа не разбирам, на упатството пишува само дека се става наутро.
Ок е да се стави шминка над спф, само почекај ако можеш 20-тина минути (или колку што можеш најдолго) да се формира слојот на спф-то и потоа внимавај да не триеш преагресивно со цел да не го нарушиш тој слој. Ако можеш со лесно тапкање да ја нанесеш шминката, би било супер. Спф-то не ти е неопходно за после серумот заради некоја несакана реакција, туку општо за заштита на кожата.