Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

RH-Фактор и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од bibikim, 14 декември 2009.

1. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Zdravo feminki :D :D :D
    Bremena sum 4-mesec i sum RH-negativna majka...slusnav deka treba da primam nekoja injekcija pa dali znaete koja e taa injekcija i kade bi mozela najbrzo i najsigurno da ja primam (jas sum od Ohrid) kako odi celata procedura.....dali imate nekoe iskustvo i koga treba da se primi...
    Fala :)

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    јас ја примив неодамна инекцијата можеш да навратиш неколку страни назад и да си прочиташ... инекцијата се прима во 7ми месец се вика Рогам кошта 3700 ден.. ќе ја примиш доколку мажот ти е РХ позитивен ( а ти си негативен РХ ) кај матичниот ќе ти ја стават ... имаш уште време до инекцијата.. само дај му на знаење дека си РХ негатив па тој ќе ти рече што понатаму

3. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Fala ti najmnogu na informacijata epten mi pomogna...da znam deka e rano samo me faka po malku panika bidejki na edna moja drugarka 2 dena pred da e posledniot termin za stavanje na injekcijata ja setaa od soba vo soba i epten i oddolzuvaa za stavanje pa morase da odi vo privatna bolnica posto taa e od Bitola i otide vo Plodnost vo Bitola i bese mnogu zadovolna od tretmanot i odma i ja stavija injekcijata....ama ajde vo pravo si ima vreme..... :)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mi ja ispitaa krvnata.grupa povtorno pred.dve nedeli i deneska mi.rekoa deka.sum A- ( u makedonija A2- ) i posto sum ja primila inekcijata nesto mi ojdelo vo pozitiv Zaradi inekcijata so sum ja primila...gospodi bozee cudni raboti...doktorot rece ddeka se bilo okk Trebalo da ja primam...i posle poragajot ke ja primam se nadevam nema da ima komplikacii poradi inekcijata..ako nekoja trudnica imalla vakva ili slicna.situacija kako mojata..primila inekcija u mak a se porodila u stranstvo neka spodeli iskustvo ....se izv za lat

5. nate-natali

nate-natali Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    4
    Јас сум О-, а мојот дечко О+,дали е тоа во ред?Се плашам дека е можно да не можам да забременам :( :( :( :(

6. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    E зошто да не забремениш? :^) И јас сум -, маж ми е +, па имаме 2 дечиња. Треба само да си одиш на прегледи кога ќе бидеш бремена, се проверува преку крв, ништо страшно, после породување се прима инекција и толку...
    Не си прави секирации од ништо, нема потреба.

7. nate-natali

nate-natali Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    4
    Е баш ти фала,многу бев загрижена

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Има ли некоја искуство да примила Rhophylac имуноглобулин? Баш тој ми е речено да го барам, но го нема во сите аптеки...

9. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Ја прелистував темава ама не најдов одговор на моето прашање(или не сум видела убаво :) ), па ако некоја знае ве молам пишете. И јас и мм сме О-, што се случува кога и двајцата се со иста група и Rh фактор, дали тогаш се прима инекцијата(или вакцината) во 7-ми месец и дали и детето по дифолт тогаш е со негативен фактор. Ви благодарам! :*

10. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    па бидејќи си негатив сигурно треба да се прима вакцината. валда и детето ке е е негатив. нисто друго не се слуцува се е ок. и јас и мажот ми сме иста 0+ и немавме никакви проблеми

11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    не се прима инекцијата ако сте и двајцата негативен рх фактор, туку само ако ти си негатив а мажот позитив :)

12. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Ви благодарам sweet.woman и butterflysk

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Da pisam i ovde deka po poragjajot primiv povtorno inekcija bidejki kerka mi e pozitiv.

14. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Во врска со Rh факторот сестра ми е негативна, а маж му е позитивен, Поради тоа во 7 месец од бременоста правеше тест во Плодност за да се утврди дали има мешање помеѓу нејзината крв и крвта на бебето. Бидејќи се покажа дека нема, не прими никаква инекција. После пораѓајот се испита крвта на бебето и се покажа дека е Rh+ и затоа прими инекција, само заборавив како се викаше.

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Не знам од кога е воведено, но задолжително се прима инекцијата за време на бременоста, без оглед дали резултатите се позитивни или негативни.
    Кумбсов тест се прави два пати.
    Првиот пат од 8 до 12 недела, а вториот пат од 26 до 28 недела, кога се прима и првата инекција Рогам.
    Втората се прима во случај бебето да го има наследено Rh факторот од таткото, односно Rh-позитив.
    Јас еднаш ја примив, сега останува да видиме кој Rh-фактор е бебушко и дали ќе има потреба повторно да ја примам.
    Порано (кога мајка ми била бремена со мене и сестра ми) ниту правела Кумбсов тест, ниту пак примала инекција за време на бременоста.
    Јас и сестра ми сме се родиле Rh-негатив па немала потреба по праѓајот да прими. Инаку тогаш инекцијата се примала (по потреба) само по пораѓајот.

Ова важи само доколку жената е Rh-негатив а мажот Rh-позитив. Останатите комбинации на крвни групи немаат проблем со создавање на такви антитела кои можат да го загрозат здравјето на плодот. (Најчесто во втората бременост)

16. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Вчера бев на преглед и и потенцирав на докторката дека и јас и мм имаме иста крвна група и Рх фактор, двајцата сме О-, ми рече тоа нема врска, штом е мајката негатив мора да се прими инекцијата во 20 и некоја недела. Јас имам родено 2 живи и здрави деца, фала му на Бога, ама никогаш не сум примила таква инекција, и тогаш докторот го знаеше мојот Рх фактор..... малку ми е чудно ова или јас нешто не разбирам

17. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Rusi од двајца Rh-негативни родители, детете го наследува истиот Rh-фактор (Rh-негатив) според оваа табела.
    Така што не би требало да примаш инекција, без оглед што си Rh-негатив, бидејќи и твојот сопруг го има истиот Rh-фактор.
    Јас колку што знам, инекцијата се прима само кога жената е Rh-негатив, а мажот Rh-позитив.
    Не би било лошо да побараш второ, па и трето мислење и да не се ослонуваш само на мислењето на твојот гинеколог, кое мислам дека е погрешно.
    Не тврдам дека сум во право, но поради состојбата во која јас се наоѓам, претходно и мајка ми, мислам дека сум доволно информирана околу оваа проблематика.
    Ако грешам прости ми, јас сепак те советувам убаво да се распрашаш!

18. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Ти благодарам Јагода, сосема ти е на место советот, и јас сум со истото мислење како тебе, зата неколку пати до сега ја препрашувам, а и кажав и дека за другите деца не сум примала таква инекција. Многу ми е фина докторката, ептен сум задоволна од неа, ама со овој муабет од памет ме вади, ке побарам друго мислење. Фала ти :*

19. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    Јас сум Б+ а мм 0+, нема да има потреба од инекција така?

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nema potreba :)