Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

RH-Фактор и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од bibikim, 14 декември 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Така си е, ова се е точно, меѓутоа вооошто не е важно кој Rh фактор ќе го наследи детето. Во случајов важно е организмот на мајката да не создава антитела против бебето во наредната бременост доколу тоа биде Rh позитивно. Значи, најпросто кажано, организмот на Rh негативна мајка го препознава организмот на Rh позитивно бебе како страно тело и го "напаѓа" така што или го исфрла (абортивно) или не му дозволува да се развие нормално па доаѓа до многу фетални малформалности.
    А по некоја моја логика, докториве инсистираат да се прими без разлика дали сегашниот татко е Rh негативен, и да се исклучи можноста да се случи нешто несакано со наредното дете доколку е од друг татко. Можеби и јас тука грешам, но не гледам друга логика :)

2. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    Јас сум негативна крвна група, а маж ми е позитивна. Мене не ми правеа никаков тест претходно, а во 28ма недела примав инекција -Рогам. Докторот ми кажа дека и во болница после пораѓајот ќе примам уште една.

Живеам во странство, али и кога бев во МК на почетокот, правев преглед во Систина и уште тогаш на извештајот ми напишаа дека треба да примам Рогам во 28ма недела. Исто е сегде.

Позз :hai:

3. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    26.262
    Mene mi e vtora bremenost e sega dali ke treba rogam povtorno da primam' ? Na prvatq bremenost primav no sega ne znam

4. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Дали има проблем доколку двајцата сме иста крва група и двајцата сме РХ позитив ?

5. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Не разбирам зошто би имало проблем? За ова се дискутираше многу страници наназад, прочитај убаво. Не може да има никакви проблеми, во никаква комбинација. Јас сум рХ негатив, маж ми позитив. Имав спонтан, па се породив со здраво и право бебе. За се има решение. Мајка ми и татко ми се случај како ти што викаш, двајцата се А позитив, па ете ме мене и брат ми.

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Ај да се пријавам и јас уште еднаш со конечен резултат :)
    Бидејки и двајцата сме негативни, логично беше дека не треба да се прима никаква инекција, но бидејки мислењата на докторите што ги консултиравме беа различни, решивме да ги направиме сите испитувања. И после 2 месеци малтретирање на трансфузиологија го добивме последниот извештај дека нема потреба од инекцијата и дека е се во ред.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.678
    Ќе мора пак да примиш инекции штом си негативна група.

8. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Вакцината се вика Рогам и содржи имуноглобулини кои се борат против антигените кои ги создава САМО бебе со позитивен резус фактор (Rh +) кај мајка која има негативен Rh. Таткото (неговата група) нема никаква врска со тоа дали ќе треба да се прими вакцината или не.

Во пракса, секоја трудница со негативен Rh прима вакцина во 28ма недела од бременоста без разлика дали и е прва или втора, трета бременост.

После породувањето ако бебето се роди со Rh позитив мајката обавезно прима и втора вакцина за да се спречат понатамошните компликации кои ги кажа феминката погоре, а доколку бебето ја има истата група како мајката односно има Rh негатив, мајката нема да прими вакцина.
    Нема антигени- нема вакцина.
    Во случај на абортус (без разлика спонтан или намерен) вакцина примаат сите трудници со Rh негативен бидејќи не се знае дали бебето е позитив или негатив.

Се надевам дека ви помогнав малку да се разјасни проблемов бидејќи од постовите приметив дека на некои од нас не им е јасно во кој случај се прима вакцина.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Eli23 и makedonkamak им се допаѓа ова.
  9. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    вчера една постара жена ми кажа една глупост за која не ми се верува ама па малку и ме копка па сакам повеќе мислења . демек ако мажот и жената биле иста крвна група колку деца и да направеле се ќе им биле од исти пол како јас сега со мажот сме иста крвна група 0позитив и имаме две машки и демек ако одам на трето па ќе било машко. што мислите можно ли е ё? ај некој со иста крвна група со мажот нека сподели некое искуство

10. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Моите се 0позитив и ние сме две женски имам сестра.незнам колку има врска ива полот не де одредува од крвната групА :?

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.678
    Нема врска полот на детето со крвната група. Моите беа различна крвна група, а ние сме 2 сестри. И јас и маж ми сме различна крвна група, а имаме 2 сина. Ако жената е негативна крвна група, треба да прима инекции.

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    значи твоите родители со иста крвна група како нашата направиле две женски па зошто и на нас да не ни се потрафи нема правила значи . така си мислев ама ме замисли женава малку по што баш и во мојов случај се погоди да ми се од исти пол децата

13. anetkicka

anetkicka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    Значи јас сум негатив маж ми позитив сега сум 20 недела матичната ми кажа дека во 27-28 недела ке правам кумбусов тест. ВЕ молам објаснете ми всушност во што се состои тестот. Благодарам

14. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.282

Јас го правев тестот во 28 недела,иста ситуација како кај вас јас негатив,мм позитив.На трансфузиологија ми зедоа крв,испитуваат дали е негативен или позитивен тестот.т.е дали се ствараат антитела или не.Кај мене не се ствараа и не примив инекција во 28 недела,доколку се ствараат односно е позитиврн тестот ќе примиш инекција.И после породување му се проверува крвна група на бебето и ако е позитивно примаш инекција.Јас во 28 недела не примив инекција ама кога се шородив примив бидејќи синко испадна позитив.

15. anetkicka

anetkicka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    Благодарам

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Инекцијaвa рoгaм кaкo се стaвa пoткoжнo или мускулнo?

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    мускулно.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Maarina

Maarina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    165
    Vo 28 nedela se pravi kumbs test preku krv i se ispituva dali kaj majkata ima ili nema antitela. Dokolku nema antitela t.s testot e negativen togas se prima Rogam (za da ne se sozdadat,,,, a ako nedaj boze veke ima antitela togas ne smees da ja primis inekcijata) ) . Vo prvata bremenost kaj majkata nema antitela zatoa sekogas testot e negativen, no preventivno se prima Rogamot vo slucaj bebeto da go nasledi rh faktorot od tatkoto. Posle poragjaj se ispituva rh kaj bebeto, ako e negativno, majkata ne prima Rogam, a ako e pozitivno togas prima uste ednas Rogam.
    P. S Ako dvajcata roditeli se rh negativni togas majkata ne go ni pravi ova ispituvanje bideki bebeto NIKOGAS ne mozi da ima pozitiven rh faktor!

19. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.282

Eve kaj mene testot vo 28 nedela bese negativen i preventivno ne primiv Rogam inekcija.Sin mi go nasledi Rh-faktorot od tatko mu. t.e. sin mi e 0-pozitiv a jas A-negativ,koga se porodiv primiv Rogam inekcija a vo bremenosta ne.

20. Maarina

Maarina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    165
    Neznam, sekoj so svoeto iskustvo. Ako doktor ti rekol deka ne treba da primes, togas ok. Jas sum isto negativ a soprugot positiv, vo 28 nedela kumbsot bese negativen, ama vo konsultacija so trojca ginekolozi i doktorkata vo transfuzija site bea ZA da se primi obavezno Rogam, za sigurna naredna bremenost i posle poragjaj uste edna dokolku bebeto e pozitiv. Ama kerka mi e negativna kako mene i ne primiv posle poragjaj.
    Izgleda i kaj doktorite se podeleni mislenjata, kako i da e, pravete onaka kako sto ke vi kaze doktorot koj vi ja vodi bremenosta.