Togas moli Boga bebeto da bilo negativno kako majkata za da nema posledici vo narednata bremenost. Ne sum doktor no ona sto go znam e deka, ili se slucuva antitelata da go napadnat i 'ubijat' plodot bideki go prepoznavaat kako strano telo ili ako se iznosi bremenosta do kraj bebeto moze da se rodi so teski deformiteti za zal. Pak ke recam ne sum doktor ova e samo moe poznavanje za rabotava. P. S ne se raboti za vakcina, tuku za inekcija Rogam
Druga opcija e da primi vakcina pred narednata bremenost. Bidejki kako sto kaza clenkata pogore rizikuvash mnogu.
Не е вакцина инекција е, и не може да се прими кога сакаш.И после абортус и после породување има максимално одреден временски период за примање.
Мене ме интересирa пoсле пoрoдувaње бoлницaтa јa имa инекцијaтa и јa стaвa, или требa некoј дa ни јa купи и дoнесе?
Во мојот случај свекрва ми работи во болница па имав врски ми ја дадоа од болница.Сестра ми за првото се породи во Бт,таму побараа да и однесеме,после имаше спонтан пак сама си ја купи,и после пак остана бремена прими и во 28 недела и од ко се пироди и пак сама си ги купи инекциите.Коштаат околу 50 евра,после можеш преку социјално да бараш да ти ги вратат,ама враќаат некаде 70-80% од сумата.
Јас си ја примив од самата болница (во Чаир) и тоа од истата фирма што ја имав примено во 28ма недела (Рофилак). Не наплаќаат ништо.
По правило рогамот треба да го обезбеди болницата. Во случај да немаат ги купувате вие па потоа фондот ги рефундира парите, околу 80% од сумата. Јас кога се породив ја примив во болницата, а во 28ма недела си ја купив.
Do 72 casa po poragjaj ili abortus. Vo 28 nedela sama si ja kupiv ama fondot refundira 80% od parite. A koga se porodiv mi rece doktorkata ako treba da ja primam deka ne ja kupuvam jas tuku si ja imaat vo bolnica i samo ke ja primam. Zboruvam za Bitola, ama malata bese negativna i ne ja primiv.
Инекција треба да се прими точно во 28 недела или може подоцна. Јас го направи тесто но кај матичната ми закажаа во 29 недела Благодарам
Ne bi trebalo da e problem edna nedela, jas samo sto vlegov 28 ned napraviv kumbs i istiot den ja primiv. A zosto cekas na zakazano ako ja imas inekcijata odi da te bocnat kaj maticniot, ne ti treba termin?
Гледам дека си информирана со ова...... Ај јас да си ја кажам макава. Rh негатив сум. Имав спонтан. После киретажа заборавија да ми стават инекција. Ми јавија наредниот ден да појдам а јас толку бев во бессознание шо појма немам шо ми ставија, ниту некаде напишаа ниту во отпусно писмо ниту ништо. Немам никаков податок што сум примила, никакво писмено. Сега пак сум бремена. Ќе правам кумбусов тест. Ако излезе негативен се е ок значи, така?
Bas mi e cudno, jas koga se gotovi bilo koi rezultati samo ke pojdam i ako ima guzva malku ke pocekam i ke vlezam, samo za rezultati nikogas ne odam so zakazuvanje. E sega ako imas i pregled, togas odi so termin.
Да да, прв пат ќе правам во 16 недела, така ми рекоа. Ок, се надевам на негативни резултати за да не му ја мислам. Tnx
Девoјки зa кoлку време ви ги рефундирaa пaрите зa инекцијaтa? Пoднесoв нa 31 мaј, пoсле неделa денa ми рекoa oдoбренo е, ќе се пуштaт пaрите зa неделa дo две и еве ништo немa