I jas sum negativ i ne ja primiv vo bremenost taa inekcija. Zatoa posle poragaj pravat krvna slika na bebeto i ako i toa e negativ nema da ja primas a ako e pozitiv ke ti ispitaat antitela i ke ti ja stavat vo bolnica
Јас имам картонче за крвна група, а испитував приватно во адрија лаб, и на картончето пишува филип 2, ќе ми го важат или треба друго некое?
Јас сум 0- .Имав спонтан абортус и после киретажата не ми ставија Реган.Сега сум повторно бремена и сум во 26та недела и денеска бев д ами ми го прават тој Кумбусов тест,па после ќе одам да видам резултатите дали има антитела.Ме плаши резултатот,што ако се покажат антитела, ќе ми стават инјекција и ќе се реши се или сепак постојат компликации и ризици за плодот ?
Бев сега за резултатите и ми покажа негативен дека нема антитела и докторот ми кажа дека нема потреба од инјекција сега.Инјекција ќе сум примала сега ако плодот кога ќе се породам биде позитивен.
Значи во.28 недела.сите.примаме А по пораѓај единствено ако бебето е позитив. Еве нека кажат и другите.феминки.
Здраво мамички, ај ве молам тие што повеќе знаете или имате искуство.. каде треба да одам за да ја примам инекцијата бидејки сум рх негатив? Се става ли кај матичните? Знам само дека во 28ма недела се става и ништо др. Каков е тој Комбусов тест што го спомнувате и дали треба предходно да се направи?
Здраво. Јас рх + но маж ми е рх - па ме интересира дали и во овој случај треба да се прима инекција или ?
Мила јас колку што знам не, само мајките што се со рх негатив треба да примат. Но нека потврди и некоја мамичка со повеќе искуство.
@Seduction preku krv na transfuziologija ke ti ispitaat dali se stvaraat ili ne antitela.So rezultatot od testot ke odlucat dali da ja primis ili ne.Mada nekako vo posledno citam deka site ja primaat bez razlika dali testot e negativen ili pozitiven.Kaj mene ne se stvaraa antitela pa vo 28 ne ja primiv inekcijata.Ama odkako se porodiv na sinko mu ispitaa krvna grupa i izleze deka e pozitiv i posle poragjaj ja primiv.Ako treba da ja kupis fiskalna i smetkopotvrda milsam deka trebase ako sakas da ti gi refundiraat parite od fond.Bidejki kosta okolu 3000 den od fond vrakjaat mislam okolu 70-80%. @ena*sweety dokolku ti si pozitiv nema vrska kakva krvna grupa e soprugot i nema potreba od primanje na inekcija.
@tincemajmunce Фала ти за одговорот мила. Значи треба да си побарам упат за трансфузиологија од матичниот.. а од каде се зима сметкопотврда, од аптека?
da da maticniot ke ti dade uput za transfuziologija za ispituvanje na kumbusov test. smetkopotvrda od apteka od kaj sto ke ja kupis inekcijata prasaj si javi se vo fond sto tocno treba mislam deka se popolnuvase tamu baranje so izvestajot,smetkopotvrdata,fotokopija od l.karta i ziro smetka.
Ако нема термин за трансфузиологија, земи упат за гинекплогија и од таму ќе ти издадат приоритетн упат.
Јас не сум од Ск мила, ќе видам дали може кај нас да ми ја стават.. ќе се консултирам со гинекологот прво. Сепак фала ти за советот
Аааа - јас уплав имам од трансфузиологија во Скопје. Едвај се убацив во шема, па на сите сакам да им учинам, да не се мачат со термини