Реалноста те демантира маж ми е рх негатив, мајка му рх позитив, татко му рх негатив Другарка ми е рх негатив нејзиниот сопруг рх позитив имаа ќерка рх негатив
Neznam koj e toj profesor ili doktor sto objasnuval deka ako roditelite imaat razlicen Rh faktor Rh- i Rh+ , nemozat da imaat deca, toa e cista nebuloza, majka mi e Rh- , a tatko mi e Rh+ pa eve me napravile i mene i brat mi. Taka da ne se soglasuvam so toa tvrdenje deka ako se spojat dvajca so razlicen Rh faktor nemozat da formiraat semejstvo. Pozdrav do site i eve jas sum ziv primer deka toa e vozmozno!
jas mislam deka ne e taka moite roditli se 0-negativ i a1 pozitiv ne imaat tri deca zdravi pravi bez nikakva vakcina
Двајца партнери кои се рх негативни потешко можат да зачнат дете,но не невозможно,точка,да нема забуни.Во секој случај,после првото породување ако мајката е рх негативна треба да прими инекција за да може повторно да роди. А инаку рх позитивен и рх негативен партнер,можат да добијат дете со било кој рх фактор,па дури и да е едниот да речеме о негатив,другиот а позитив,детето може да биде а негатив.Имам другар,тројца браќа се,двајца се така,едниот е а позитив...
i jas sum isto od takvi rh faktori rodena + dvajca braka bez problemhttp://forum.femina.mk/posting.p ... 6&p=11249#
Па и кај мене моите се RH+ а јас и брат ми сме RH-.Сум слушнала за ова дека може да има компликации при бременост ама мене ми кажаа дека тоа е само кај AB- а не кај сите.И се исплашив малку ама прашав една докторка и ми кажа дека нема врска тоа,не е ништо страшно,може само да се прима инекции доколку е потребно и тоа.
Jas sum RH- napraviv abortus pred da ja doznaam krvnata grupa, a doktorot ne me ni prasa, verenikot mi e RH+ moze li da mi kazete kakvi se sansite da zabremenam i koi se posledicite?
Нема врска ова со рецесивен\доминантен ген. Ако се водиме по тоа нултата крвна група има два рецесивни гена па според твојата теорија ќе е најретка, а знаеме дека таа е најзастапена кај луѓето. Си ги испомешала работите. Се е по принцип на комбинација, па така е и со Rh факторот. А инаку да се вратам на темата, првата бременост кај мајка Rh- поминува без никакви последици, после породувањето и даваат вакцина за да и втората бременост помине добро. Ако не ја прими вакцината, а бебето е Rh+ нај голема веројатност е дека ќе дојде до спонтан абортус, бидејќи антителата што ги развила мајката против Rh+ факторот ќе навлезат во организмот на бебето и ќе предизвикаат аглутинација на крвта.
И мене ме интересира истово немам направено абортус ама сакам да знам бидеќи јас сум негатив а дечко ми е позитив.
zdravo jas sum Rh- a maz mie Rh+ primiv vakcina vo 7 mesec poradi mojata Rh-i moeto telo da ne go otfrli bebeto i se si bese vo red nemav nikakvi komplikacii, a kerka mi ja prezela mojata krvna grupa 0-negativ.
Dali ima nekoj koj ima dobieno dete a e so ista krvna grupa i ist RH faktor so svojot partnet ili partnerka? Me interesira dali mozat da nastanat nekoi komplikacii kaj plodot.Ve molam za odgovor ako nekoj e zapoznat so ova.Fala [mod-kirilica:2akosfe4][/mod-kirilica:2akosfe4]
Јас и мојот маж сме иста крвна група и Рх фактор. Кога тоа го кажав на гинекологот, не ми рече дека може да настанат компликации, туку е добро што и двајцата сме Рх+ .
И јас и маж ми сме О+ па си имаме здраво право детенце (да чукнам во дрво) кое што ја има нашата крвна група.
ИСТА КРВНА ГРУПА СТО АКО ДВАЈЦАТА ПАРТНЕРИ ИМАТ ИСТА КРВНА ГРУПА? ДАЛИ КЕ БИДЕ НЕСТО ШТЕТНО ЗА БЕБЕТО?
Не е штетно за бебето ако двајцата партнери се иста крвна група, поважна улога тука игра резус или Rh факторот. А може детето да има различна крвна група од вас двајцата, освен во случајот кога и двајцата имате О крвна група, тогаш и детето ќе биде О.
НУЛА ПОЗИТИВ ТАКА????????ДАЛИ ПРИМАСЕ НЕКОЈ ИНЕКЦИИ ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА ПО ШТО СО МАЖОТ СТЕ ИСТА КРВНА ГРУПА