Не треба. Инекциите се пуштаат само на на рх негатив мајки. Дај оди на второ, трето мислење. Ако си позитив, негатив антителата не ти сметаат, само на негатив мајка, позитив антитела и сметаат. Исто кога ако ти даруваат крв. Ти си позитив и можеш да примиш и од позитив и од негатив. Додека ако си негатив смееш само од негатив да ја примиш. Де бе, економист сум па ги знам овие работи, ако ова ти е од доктор да си ја скине дипломата под итно
Матичниот ми кажа да ја примам ама ја вака читајки решив да не одам сепак ке одам и второ мислење да побарам. Стварно не ми е јасно зошто ми рече да ја примам кога јас сум аб позитив
Ме чуди кој гинеколог ти кажал ова... Само РХ негативни мајки примаат инекција. Чиста логика, кај тие мајки фали тој протеин и нивното тело го препознава како страно тело од плодот (ако плодот е позитвен). Ако си ти позитивна крвна група, примање инекција е целосно непотребно, и ако било кој лекар, особено гинеколог ти кажал да примаш, да го смениш веднаш. Или зема провизија од продажба на инекциите, или не е доучен.
Само ако си негативна крвна група а бебето позитивна тогаш примаат. Порано практика била уствари после породување ако мајка е Rh- а бебето позитив тогаш во рок од 72 часа се примала инекцијата а не како сега бо 28 недела.Тоа било мислам за во иднина кога мајка пак ќе остане трудна телото да не го познае плодот како страно тело. Матичниот твој нешто се збунил.Прашај трансфузиолог исто ќе ти каже.
Примив вакцина и во 28 нед и откако се породив.Тогаш ми кажаа две години да не останувам бремена да се исчистел организмот,но на 18м после пораѓај пак останав.Немам сеуште појдено на доктор по што денес дознав дека сум.Ме интересира дали може да настанат некој компликации иако ги примив вакцините?
Јас прв пат слушам дека рх негативни мајки не смеат да останат бремени две години доколку примиле инекција. Сигурна си дека докторот на тоа мислел? Да не си била царски па затоа така да ти рекле?
И јас останав трудна пред да поминат 2 години, па никој доктор не ми спомна дека сум згрешила. Се е во ред со бременоста.
Не се секирај, во 18гн ке провериш антитела, ако е се во ред во 28гн ке примиш превентивно инекција. Штом си примила претходно веќе си заштитена. Инаку и мене никој никогаш не ми спомнал дека профилаксата има врска после колку време ке останеш бремена. Всушност таа инекција не се прима исклучиво само во бременост, туку и при други операции или интервенции, а за нив никогаш не можеме да предвидиме кога би затребле.
За РХ-негативните каде ја примавте инекцијата во 28ма недела, кај матичната или во гиникологија ви ја ставија и дали прво бевте на гиникологија за рефундирање па бевте да ја купите или како оди процедурата некако не можам да ја сватам мојава матична?
Јас ја примив во 29та недела. Во нашата општа болница во градот, делот гинекологија. Не платив ништо. Ми отворија историја доле на шалтер, и по две недели си го зрмав отпусно писмо како доказ дрка сум ја примила ампулата. И требаше на матичната отписното за да пише во мајчината дека е примена, инаку и да не го земев ништо страшно ми рекоа дојди по две недели ако ти го бара некој.
Било каде може да ти ја стават, мене дома пријателка ми ја стави, матичната само потврда ми даде дека е примена. Прво ја купуваш инекцијата, фискална земаш плус сметкопотврда. После откако ќе ја примиш во фондот носиш фискалната со сметкопотврдата, потврдата дека е примена , копија од картончето од крвната група и најбитното извештај од трансфузиолог дека треба да се прими плус трансакциска сметка. За месец дена имав околу 2100 префрлено. Инаку инекцијата е 2800.
Прво матичниот треба да ти даде упат за на трансфузиологија каде ке ти земат крв и ке ти дадат потврда дека треба да се прими инекцијата. Следно си ја купуваш инекцијата од аптека и обавезно зачувај ја фискалната ке ти треба за подоцна. Потоа кај матичниот гинеколог ке ти ја стави сестрата. Да си побараш и потврда дека е ставена. Со потврдата од трансфузиологија, фискалната, потврдата од гинекологот и копија од трансакциона сметка одиш во здравствено за да ти рефундираат 70% од парите.
Мене денес матичната ми даде упат за на гинекологија да одам од таму да ми даделе нешто за да можело да ми ги рефундираат средствата, па после да сум одела да ја купам, па да ми ја ставил било кој и каде не било битно и толку ми кажа, не ми спомна дека треба да земам потврда од кај неа дека ми е примена и затоа некако ми е не јасно. Но ќе и се јавам утре за подобро да ми објасни. А ти беше пред да ја примаш на гиникологија или не, и зашо треба да одам стварно не ми е јасно некако? Ти благодарам
Го направив тоа на трансфузиологија, но ме буни тоа што треба да одам на гиникологија пред да ја купам и примам, ја прашав таму ли треба да ми ја стават таа ми вика а не таму не се затоа расположени :/
Прашај кај матичниот, мене таму ми ја стави сестрата. А незнам зошто пак би одела на гинекологија ако веке го имаш направено тестот, а не би ти ја ставиле таму.
Во болница јас ја примив. Ништо не платив. И откако се породив пак ми ја ставија, пошо малото испадна РХ позитивно