Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

RH-Фактор и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од bibikim, 14 декември 2009.

1. Zimbabve

Zimbabve Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    16
    Женски дали од втората рогам после пораѓај враќаат пари?

2. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    217
    Па таа ја ставаат во болницата кај што се пораѓаш и не се плаќа

3. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Серумот во 28ма недела што треба да го примам бидејќи сум 0- , сама си го купувам, колку пари е и го става матичен гинеколог или како оде тоа?
    Знам и после пораѓај дека требало да примам инекција некоја плус.

4. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Јас накратко ќе ти пишам како мојата матична постапи, значи во 28ма недела ми даде упат за трансфузиологија за комбс тест, (тоа е во државна и ти земаат крв од вена, резултат даваат 2 пати неделно среда и петок мислам дека беше, во зависност кој ден ти земаат крв). Откако ќе добиеш резултат, ја купуваш инекцијата и ти ја става матичната. Инаку мене ми даде и лекарска потврда со податоци кога е примена инекцијата. Ако сакаш да поднесеш документи за поврат на средствата од ФЗОМ треба да имаш фискална со сметкопотврда, резултат од трансфузиологија и потврда дека е ставена инекцијата
    Инаку инекцијата чини околу 2800

На zamce, GolemaMala и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  5. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Јас во приватна се породив и си ја платив. А за таа во 28ма недела ми ги рефундираше средствата фондот. Не знам пракса ако се пораѓаш во државна дали враќаат... ама не верувам.

Последна измена: 5 ноември 2020
    На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Во државна после породување ја ставаат инекцијата и не се плаќа ништо. Мене овој пат не ми ја ставија, затоа што и бебето е РХ негатив ко мене.

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Јас бев кај матичен, прво ми даде упат за кумбс на трансфузиологија и упат за на гинекологија. Прво направив кумбс па со резултатот, копија од возачката на сопругот (каде пишува крвна група негова) и упатот за гинекологија, отидов на Гак и ми ја ставија инекцијата. Ова во 28 недела. Ништо не платив.
    Друг начин е да си ја купиш инекцијата, да ти ја стават кај матичниот и со потврда дека е ставена и др документи, ги поднесуваш во фзом и ти рефундираат средства.

На Klara91 и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Само во Велес изгледа е бесплатна :?:

9. Anushce

Anushce Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    8
    Za kolku vreme ti bea vrateni parite od fondot jas ja primav pred edna nedela vo 27 nedela.
    Fala odnapred
    Ubav den

10. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Јас бидејќи сум од Гевгелија, а живеам во ск, тестот е направен во Ск на трансфузиологија, инекцијата ми е ставена кај матичната со потврда со се, ми прават проблем во ФЗОМ дека немало извештај од специјалист, па на резултатот од Комбс тестот немало факсимил, па доказ дека сопругот е навистина позитив... Катастрофа

11. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    А зошто не ја стави во Скопје, во ГАК или Чаир со упат од матичната?

12. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Искрено бев цела во паники за тестот, па резултатот што како ќе излезе и мислев дека нема толку да се ископлицира околу рефундацијата.... Искрено, за по пораѓај ќе знам

13. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    За месец дена одприлика.

14. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Девојки може малку глупаво прашање, но вакцината се прима во рамо или? Се надевам не боли тек треба да раѓам а мене од една инекција ми фуфка:rofl:.

За зимањето крв на трансфузиологија за кумбс тестот може и јадена да сум така?

15. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Можеш да бидеш јадена, не е проблем.

Инекцијата се става во бутот, ја имам примено 4 пати, и ситен4 пати ме болеше, барем мене.. Боли при ставање, а и после трне ногата. Јас примав Рогам.:)

Едит: Не боли кој знае колку,се издржува. Ама не е безболна..:D

На Klara91 и CareTee им се допаѓа ова.
  16. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Ќе споделам искуство до 31 декември треба да ја примам, ама како што имам нула толеранција на болка и да не боли мене ќе ме боли гарант.:rofl:

Ти благодарам за споделеното искуство.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Не трпам и јас инекции, а замисли, од кога ќе останеш бремена одиш секој месец да ти испитаат крв, па и дека негативна крвна група од 6 ти месец одев плус и за тоа..абе смрт ми беше :D Ме ишибаа за сите пари :D Последниов пат кога ја примав, една лоша ми се погоди, добро до душа лесно ја пушти, ама јас на секое примање инекција се стегам, и прстите на нозете ги грчам. Види ја ми вика, ало бее инекција е воа ќе си ги скршиш прстите :D
    Со второто се породив во Велешка болница, уште кога влегов ме изрешетија со инекции :D Прво ми ставаа канила на раката, после едно па друго, кога се породив мислев дека ме чека уште Рогам, и дека завршувам до инекции, ама... 3 дена душа ми извадија, секој ден крв ми земаа од вена, не дека нешто имав проблем, туку тука е таков протоколот, секок ден од сабајле температура мерат, стомак обем, и крв од вена, абе титинка модра бев во рацете, цела со дупчиња :D Ама помина ај :D Со лесно нека ти е :hug:

На CareTee и Klara91 им се допаѓа ова.
  18. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    3.595
    Лелее @Dikinzi како јас да сум пишувала, скрос иста сум и јас. Со бременоста отрпнев од зимање крв од вена. Меѓу другаркиве прва сум што сум трудна и дека ме знаат каква сум ми викаат чим ти ќе родиш дете ние немаме гајле:D. Ти благодарам мила, ме охрабруваш и ти штом си родила две.:hug:

Кој баксуз па и со негативнава крвна група не ми се верува, ама тоа е се што треба ќе се прави.

На Dikinzi и Klara91 им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    6.151
    Се ќе помине, само добра мислааа :D :* :hug:

На Klara91 и CareTee им се допаѓа ова.
  20. TiniMini

TiniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    173
    Во врска со документите потребни за рефундирање на средствата, извештај од трансфузиологија е изврштајот за крвна група и рх фактор? Ми треба ли доказ за сопругот која крвна група е? Не ми спомна нешто матичниот.
    За што ми е потребно мислењето од специјалист од Чаир? Зошто ми даде матичниот упат да идам во Чаир да ми дадат мислење дека треба да ја примам инјекцијата, па одкако ја примам ќе ми даде тој потврда.

Исто ме интересира дали има некоја врска кога е купена инјекцијата? Зошто фаќаат празници и сакам да ја купам неколку дена пред да ја ставам, ми кажаа во аптека можам во фрижидер да ја чувам.