Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

RH-Фактор и бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од bibikim, 14 декември 2009.

1. Ireeee1

Ireeee1 Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    68
    Прашав во плодност 4000 е, ама незнаеше да ми кажи дали ќе можи да ми се врати дел од парите, какви извештај треба само резултатот за антитела и која крва група сум или и од сопругот треба?

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    21.293
    Ако е примена инекцијата на приватна клиника мислам дека не враќаат пари. Резултатот за антитела за да ја примиш. За рефундација - резултат од трансфузиологија на државна клиника, примена инекција, потврда од докторот кој што те боцкал. Мислам дека тие 3 извештаи беа. Ако имам испуштено нешто нека дополни некоја членка.

Извини, сега ме потсети сопругот - цената што ти ја пишав за во систина е за кумбсов тест, не за инекцијата :) Моја грешка.

3. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Izvinete,
    Aj ushte ednash za dokumentive za refundacija za i inekcijava ...
    1.Rezultat od transfuziologija ??? Toa e krvnata krupa ??? (Deka prashav na transfuziologija kaj jani, mi rekoa nema dr izveshtaj za toa )
    2.Primena inekcija ?? Mislish na sto ?? Na smetkopotvrda od apteka kaj sto si ja kupila ???

Aj ako ne nekoja chlenka sto podnela i i refundirale sredstva da potvrdi dokumentacija tochno sto treba

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    "ЈЗУ Институт за трансфузна медицина" така ми пишува на листот за крвна група (само влегов таму и кажав што ми треба). Фискална и сметкопотврда од аптека, трансакциска сметка и потврда од докторот што ти ја ставил инекцијата. Се тоа копирано (јас ги носев и оригиналите и ми побараа нешто ама не памтам што) носи си ги и ти.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    21.293
    Мене резултат од трансфузиологија ми беше негативниот комбс тест. Тој извештај го однесов. Потврда од доктор дека е примена инекцијата. Буквално така пишува на листот, ПОТВРДА дека на тој и тој датум е примена инекцијата во таа и таа установа. Плус фискална сметка и сметкопотврда од аптека. И копија од твојата трансакциска сметка.

Едит: го носев и првиот извештај од докторката на кој што пишуваше "ако е негативен комбс тестот потребно е да се прими инекцијата"

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    8.848
    Здраво, извинете малце главава ми е хаос (facepalm)
    Јас сум А+ а Мм е 0-
    Што значи ова со рх фактор бебе, антитела некомпатибилност итн? :x дали треба да направам некое испитување сега и дали воопшто може да се види сега било што? Извинете ако е глупо прашање ама баш не сфатив ништо :?:

7. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.197
    Допаѓања:
    1.724
    Само мајката ако е негативна инаку нчим си позитибвна не треба ништо.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    50.546
    Јас сеуште не знам која крвна група сум, мислам дека 29та недела ќе испитувам е сега ако сум 0- и треба да примам инекција кога ќе ја примам? А тука читам 28ма недела се примало инекција.
    Мислев наредната недела ќе испитувам ама не ми закажаа за тогаш.

9. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    3.743
    Доколку ти испаднеш RH-, а маж ти е RH+ ќе се консултираш со гинекологот кој што те следи.
    Кај нас е тој случај, јас сум 0-, а маж ми е А+, и ми кажаа дека треба да правам кумбсов тест и веројатно да примам инекција во 27-28 недела.

А доколку си RH+, без разлика на тоа дали маж ти е RH- или RH+ мислам дека не се прима инекција, нека ме корегира некој ако сум грешка :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    50.546
    Да ама јас ќе испитувам можеби во 29та недела, не знам кога.
    Требаше за наредната недела, ама не ми закажаа ми рекоа понатака ќе испитувам затоа не ми е јасно, ако испадне да треба да примам инекција кога ќе ја примам, а поминала 28ма недела.

11. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    3.743
    Не знам зошто така ти кажале, ако ти е шубе препрашај уште еднаш за неделите да ти објаснат, ама веројатно знаат што прават докторите. Може не е проблем и покасно ако се прима. Знам и случаеви каде што во прва бременост и воопшто не примале инекција, туку само после пораѓај ако бебето е RH+ кај RH- мајка. Ама да не шпекулирам, најдобро консултација со докторите :nod:

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    21.293
    Ќе ја примиш покасно. Обично се става 28ма недела затоа шо има дејство до 40та. Да бидеш фактички покриена до пораѓај. Јас ја примив во 34та недела и 18 саати после пораѓај пак :)

На Eli23, shz и purple..m им се допаѓа ова.
  13. theTulipsLover

theTulipsLover Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    202
    Јас испитав некаде пред месец дена, знаев дека сум негатив али правев и кумбсов тест плус и сега во 28ма недела ќе ја примам инекцијата. Исто ми закажа матичната на одделение за примање на рогамот.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Zdravo :)
    Koi dokumenti se potrebni za refundacija na inekcijata? Vlagam vo 28 nedela, denovive kje treba da ja primam. Imam rezultat od kumbsov test i na nego pisuva deka se preporacuva da se primi inekcijata bidejki jas sum A- a soprugot e 0+.
    Isto taka me interesira kade ja kupivte inekcijata, kolku cini, i kade se bocnavte?

15. Voinstvena

Voinstvena Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    45
    Zdravo me interesira jas sum bremena so mojot soprug sme ista krvna grupa 0+ bidejki sum vo rana bremenost sovet ve molam

16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.166
    Допаѓања:
    7.138
    За што ти треба совет?

17. Voinstvena

Voinstvena Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    45
    Dali bi imalo problem bidejki sme ista krvna grupa bidejki sme 0+i jas i jas i soprugot a sum vo rana bremenost

18. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.393
    Допаѓања:
    14.126
    Не ?

На Voinstvena му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.166
    Допаѓања:
    7.138
    Не, проблем се јавува кога е едниот негативен, а другиот позитивен.

На Voinstvena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pikachu2

pikachu2 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    986
    Можеби некаде е пишан одговор ама да не враќам низ темите, може ли некој друг да поднесе документи наместо мене во ФЗО?