Devojki sto e Kumbusov test? Sega citam deka go praat poveketo jas 28 nedela sum prv pat slusam sa ova
Кој ти ја препиша, гинеколог или трансфузиолог? Или само се купува на своја рака врз основа на Кумсов тест?
Гинеколог ти ја препишува, и си ја купуваш сама во аптека. Тестот треба да испадне негативен, скоро секогаш е таков и си ја примаш инекцијата. Ке ти објасни матичниот точно што како треба и кои документи ти требаат за после да си вратиш дел од парите. Негативна крвна група си, така?
Да, негативна. За првото купив сама, ме боцна сестра на Гинекологија, ама не рефундирав. Затоа сега прашувам. А и сум заборавила, поминаа скоро 7 години.
И моето беше скоро пред 7 години. Исто ме боцна сестрата ама после со документите поднесов во фонд за здравство и ми вратија 70% од сумата. Сега чекам 28 недела па истата процедура ќе ја терам
Сори Ели дури сега гледам дека си ме цитирала. И првото и второто испаднаа позитив со двете во 28 недела после кумбус тест не примив инекција по совет од гинеколог што ме породуваше.Примив само после пораѓај. Имам врски в болница таму работи свекрва ми,па таму ме боцнаа со нивна инекција и двата пати и не платив ништо.
Не, не, јас петоков земав резултат од последниот влез на Трансфузиологија. Сосема друг лист ќе ти дадат.
Рогам вакцината ја имам примено после пораѓај со 2те деца. Претходно никој т.е гинекологот ми нема воопшто спомнато за такво нешто...ме фати паника сега читам како тоа во 28 недела...а јас дури после пораѓај...