Во близина на Црвен крст зградата ако знаеш каде е. Има одма една уличка и ќе видиш табла за фзом. Од спротива има една продавница за ортопедски помагала.
Двете се тука ќе видиш има табла за фзом. Кога ќе влезеш во зградата оди во ходникот десно до крај, таму ти се шалтерите за рефундација на лекови.
Здраво имам прашање После извршњн абортус( пред 3 години) примав инекција. Сега сум бремена а сум RH- Дали треба повторно да се прима инекцијата?
Да, треба до 28 недела, ама мислам дека си имала веќе абортус треба кумбсов до 12 некаде да направиш,индиректен. Прашај матичен и јас не разбирам баш кога како.
Фала ти Кога му кажав на почетокот на гинекологот што ми ја води бременоста кажа епа добро стом си примила тогаш инекција и толку, друго ништо не спомна. Потоа наредните прегледи како да заборави за тоа што му го кажав и така си тера.
Треба. И јас имав абортус прва бременост, примав инјекција тогаш и после следната бременост правев Кумбс, па примав Рогам во 28 недела и после пораѓај уште една. Можеш уште сега кумбс да си направиш, а во 28 ќе ја примиш рогамот.
Јас пред 2 и пол години се породив, цените од тогаш се доста покачени. Не знам на рати дали може, најдобро да прашаш таму. Јас преку приватно осигурување бев, ама сепак пред испис мораш да ја платиш цела сума па после од осигурувањето враќаат таа сума што се покрива.
Не верувам дека баш вака прават кај нас, можеби грешам. Мислам дека кај нас посекако ја ставаат после пораѓај без оглед кој рх фактор е бебето. Со првото не ми ни кажаа која крвна група е, само дојдоа ме боцнаа.