Ne znam sto dodatno ke proveruvas. Jas samo Coombs, so toa sto znaev deka sum Rh-, a soprugot Rh+. Ne se grizi , loso e covek da ne znae i da ne odi, injekcii vakvi primale i nasite majki, ni novo ni strasno e.
Даа, баш зборев со сите поблиски. Прекинав да се секирам. Битно е да се знае ^^ Незнам зашто на второ испитување, ама и верувам на матичната. Сигурно да се доиспитаат сегменти некои. Фала ти ^^
Ako coombsot ti e so pozitiven titar na antitela, samo se sledat, dokolku e negativen (27ma najubavo da se povtori) se prima inekcija
Шо е тоа Coombs? Јас сум рх -, ми рече матичната да ја потсетам на 24 недела.. Мислам за вакцина ваљда ама за тоа шо сте испитувале друго ми нема кажано..
Coombs e test so koj se otkriva dali imas prisustvuvo na antitela koi shto gi napagjaat crvenite krvni zrnca. Dokolku coombs e pozitiven, pisav pogore, sesledi titarot na antitela, dokolku e negativen se prima antiglobulinska inekcija. Ne e toa vakcina. Se pravi vo 27gn, nakcesto za da znaes dali treba da se boznes ili ne. Ne znam dali istovo vazhi ako dvajcata partneri se RH-, znam so sigurnost deka vazhi za majka RH- so tatko RH+
Јас не сум правела таков тест ама и јас и сопругот сме rh-, и матичната и докторката што ми ја следеше бременоста ми кажаа дека нема потреба. И бебе кога се роди му оспитаа и тоа е rh-.
Da se rodelo RH+ ke te bocnele vo rok od 72h i na sledna bremenost ke ti dala da ispitas oak coombs. Ama shtom i bebeto e Rh- ok e. I moeto se rodi RH-, na poragjaj ne ja primav
Јас сум РХ-, сопругот РХ+, испитував антитела во првото тромесечие и сега во 37ма недела, пишеше негативно... но, не ме пратија да примам ништо... зар тоа не се боцка по породување првите 24 или 48 часа?
Pishav pogore i na nekolku pati prethodno. Dokolku e majkata RH-, tatkoto RH+, se pravi coombs vo 27ma gn, ako e negativen se prima profilaksa. Potoa na poragjaj, bebeto se ispituva koj RH faktor e. Ako e + , majkata prima profilaksa vo rok od 72h, ako bebeto e rh-, ne prima nishto. Vo naredna bremenost povtorno e istata postapka. Kaj majki rh-, so tatko rh- retko davaat ginekolozite upat za coombs, bidejki se ist rh faktor, NO, na poragjaj, bebeto Mora da se ispita koj rh faktor e, bidejki mozhe da izleze i rh+, za da se znae dali majkata ke se bocne ili ne. Trebalo da te pratat vo 28gn da ja primis inekcijata, se dava preventivno. Sigurno coombsot ti beshe negativen? Da ne si imala titar na antitela?
Мене не ме пратија во 27 г.н. да испитам тоа и не примив ништо...а различни рх фактори сме со сопругот
Aa trebalo. Ne znam zoshto ginekologot takov propust si dal. So prvoto me pratija vo prvo tromesecie (zoso i nemav list za k.grupa) , pa vo 27ma pak ispitav i vo 28 se bocnav. So ova 3 pati bev, vo rana bremenost, vo 16ta , pa vo 27ma (zosto imav spontani megu prvoto dete i ova) pa preventivno me prakase matichnata. Mislam venive partlai mi se od transfuziologija. Napomeni na poragja, 10 pati ako treba, da ispitaat koja k.grupa ke ti bide bebeto i da insistiras da vidis so svoi oci. Oti na drzavnive se malce i ludi da znaes, ako ti e primer vtoro, imaat obicaj da prasaat "majka ke ides na treto, da znaeme dali da te bocneme" , pa ja vk niv ne bi imala verba, ke si baram da si ja vidam krvnata grupa na bebeto so svoi oci
Blagodaram... sega mnogu se voznemiriv iskreno. Posle porogaj ke prasam, no dali moze da bide golema steta za naredna bremenost sto ne sum primila inekcija vo 27 g.n.?
Naredna bremenost si e naredna bremenost. Mojot ginekolog ima tendencija da kazuva deka sekoja bremenost treba da se tretira kako prva Postapkata za sekoja sledna bremenost e ista. Znaci prvo na poragjaj, ilija primas ili ne. Potoa so vtoro, ti kazav, odis pak vo 26-27ma za coombs (mozes ednas i vo prvo tromesecie, ako te bocnat na poragjaj na primer) i po potreba povtorno ili primash ili ne. Pak na poragjaj ispituvaat kaj bebeto, ili primash ili ne. So treta bremenost jovo na novo istava postapka So sekoj poragjaj se od koren ti se menuva vo organizmot, nema zosto da imas vo sledna bremenost steta zatoa shto vo ovaa ne si primila inekcija. Bebeto ke se rodi, postelkata ke se isfrli, hormoni ke se sredat, vreme ke si pomine, sledna bremenost so vreme ke znaes da izreagiras. Samo me interesira zoso ne ti rekla da se bocnes. Bash da ja prasas ako ti se ukazhe prilika.
Ние и двајцата сме крвна група О-, и јас и сопругот и затоа рекоа дека нема потреба, као демек шансите се 0% дека бебе може да има др.крвна група и фактор.И така испадна, и бебе беше О-. Во секој случај ова се важни испитувања што треба да се прават.
Dobro, ne bi da odam protiv doktor vo sekoj sluchaj, ama RH faktorot e gen i mozhe da se nasledi od prvo koleno. Dvajcata roditeli mi se Rh+, samo baba mi beshe 0- od cela familina, i ja ispadnav Rh-. Istiov sluchaj go ima drugarka moja od majka 0+, tatko A+ ona e 0- , na babata (majkata na tatko i). K.grupa i e nasledena od roditelot isto kako i mojata shto e i od dvajcata roditeli, ama rh faktorot e od baba. Taka da, posle ragjanje na bebeto bi si insistirala da se proveri i kaj dvajca partneri RH-
Tocno. Roditelot ako e Rh+, i toa i dvajcata, deteto moze da ne nasledi Rh faktor, odnosno moze da bide Rh-. Roditelite nosele Rh+ gen, no samo od eden roditel, i toj dominira, a skrieniot negativen go predale na deteto dvajcata, i deteto e negativ. Obratno pak, dokolku dvajcata roditeli se Rh- , znaci ne nosat ni eden alel so Rh+ gen, vo toj slucaj i deteto ke bide 100% Rh-.