Дали некоја со rh + развила антитела? Јас сум 0+, Сопругот е Б+ И од трансфузиологија ме бараат за плус некое дополнително тестирање демек ми пронашле некакви антитела.. Не разбирам како кога и двајцата сме позитив
Може ли некој што е поупатен и што знае да ги протолкува резултатите да ми пише да ги пратам во ЛП? Малку испаничив кога ги добив, а матичната сеуште не ми враќа.
Јас сум Рх Негатив ,сопругот Рх Позитив. Со првата бременост примав инекција во 28та недела и после пораѓај не примав , зошто ќерка ми излезе исто негатив.. Сега прочитав некои коментари дека морало да се прима без разлика која крвна група е детето . Сега сум повторно бремена 18недела . Искуства?
А што ви кажаа за инекцијата после после пораѓај? Дека секако ќе ја примите или само доколку бебчето е Рх позитивно?
Инекцијата после породување се прима само доколку бебето е рх позитивно. Потоа, во следна бременост вон28 недела повторно зе прима, превентивно, зошто второто ембрионче/бебе не знаеме која к група е, нели. Така да, ок си за сеа, во 28ма пак ќе примиш.
Ме фаќа паника, втора бременост ми е, и на резултатите покажа дека има антитела, примив инекција и сега правев контролни испитувања. Што ако пак излезе позитивно? Има ли некаков ризик?
Здраво, денес испитав бета и излезе 105 но крварам веќе 12 дена за кое мислев дека е менструација. Бев на Гак на преглед и ми рекоа дека е можно да сум имала спонтан но ќе се види за два дена откако ќе испитам повторно бета. Исто така спомнаа дека можно е и да е вонматрична бременост. На прегледот никој не ме праша за крвна група, а јас сега се сетив дека сум рх негативна. Дали е потребно во секој случај да се прима инекцијата?
А доколку самиот организам се исчистил како би ја примала? Кај мене моментално не се знае за каква бременост се работи затоа ме оставија за два дена пак да испитам бета
Гледам пиша во неколку теми. Не ти дадоа душо нешто за крварењето? Некои апчиња или можеби инекција? Си бремена, позитивна бета е. На таа вредност нормално е ништо да не се види.
Не ми дадоа ништо за крварењето бидејќи е слабо, ако се засили треба да се вратам на клиника. Докторката само ми рече ќе видиме во среда од бетата дали ќе се намали или зголеми
Дека викаш пообилно си почнала да крвариш, дека има доста вака на почеток крварат од хематом пример, па им даваат одма прогестеронска поддршка, ме чуди дека ништо не ти дале. Се надевам дека ќе имаш позитивен исход.
Zdravo . Denes ja primiv injekcijata i sakam da prasam dali ima rok do koga treba da se podnesat dokumenti vo fondot za refunadcija?
Devojki edno prasanje, jas sum 19ta nedela,rh negative, soprugot pozitive, maticniot mi rece vo 27ma nedela da go napravam Coombs testot, dali mozebi trebase I porano da go napravam...
Девојки, денес влегувам во 18та недела, бремена сум со близнаци(немам други живородени деца) и денес треба да испитам антитела и тоа на своја иницијатива бидејки сум РХ негатив. Претходно имав два абортуса во кои ниту еднаш не се појави срцева акција, па чистењето одеше медикаментозно. Никој ама баш никој, ни матичен ни специјалист не ми напомена дека треба да примам инекција после чистење и сега сум преплашена за бебињата да не им стане нешто.. Молам некоја поискусна да ми објасни што може да се случи во мојов случај и дали има шанса за превенција на некоја лоша појава како резултат на ненавремено зимање на инекцијата? Прочитав дека може да се нападнат црвените крвни зрнца и бебињата да станат анемични дури да биде и со фатален исход, но не сватив дали може да се превенира во ситуација како мојата?