http://en.wikipedia.org/wiki/Souffl%C3%A9 И поконкретно "The word soufflé is the past participle of the French verb souffler which means "to blow up" or more loosely "puff up"—an apt description of what happens to this combination of custard and egg whites."
Summerlover е во право, станува збор за два различни десерти, нема некоја филозофија тука... Еве топло-ладно http://en.wikipedia.org/wiki/Molten_chocolate_cake Еве суфле http://en.wikipedia.org/wiki/Souffl%C3%A9 И крај на приказната.
Топло - ладно е десерт и на англиски се нарекува lava cake. Овој десерт е комбинација од суфле и торта без брашно. Soufflé може да биде солено и благо и се однесува на постапката на подготовка на тортата - малку печено и пуфасто. Значи треба убаво да нарасне над калапчето. Најпознатото солено суфле е Cheese Soufflé. Бара умешност во подготовката инаку веднаш по вадењето од рерната куполата ќе спадне, а тоа не смее да се случи.
Здраво девојки. Ќе може ли некој да ми каже во Скопје каде може да најдам калапи за топло ладно колачот?
Скоро секаде можеш да купиш калапи ,во поголемиве маркети како што се Веро ,Тинекс, Рамстор ,Керфур ,Џамбо исто и на Зелено пазарче има
Devojki help..kupiv kalapi za toplo ladno od vero materijal rosvajt no zosto koga gi prevrtuvam mi se razlevaat nejkat da mi iskocat a pred da ja stavam smesata gi mackam so puter i im narosuvam brasno za da ne se zalepat..
Jas imam i takva tava ama so 12 kalapi no koga ke ja prevrtam cela tava pagjaat site se raspukuva toplo ladnoto...ti kako go vadis?
Мене така ми се направи кога ги правев за прв пат и од мерак не можев да дочекам да се оладат и одма ги извадив и малце остана на тавата од нив, затоа почекај некое време да се оладат па пробај да ги извадиш.