И мене ми е ова нелогично малце. Од каде информацииве? Имам човек што работи таму во healthcare, додуша ремоут, ништо нема спомнато.
Здраво. Само што завршив прва година факултет и аплицирав за Customer Care Representative. Ги читам коментарите и искрено малку ме исплашија. Можеш ли да ми кажеш што да очекувам?
Информација од втора рака ова... ќе има голем lay off, минимум 300 луѓе. Ја купија LYP, американската фирма, и сакат да заменат се со американци и AI.
Прашај ги на колку ќе ве се осигураат и дали пари ќе ви даваат на рака и колку работни саати ќе имате.
Мене ми кажа 8 саати работно време и не спомна ништо за минимална плата… Реално не би се нафатила за минимална плата.. Дали мислите на сметка минимална а останатото на рака?
Ниеден менаџер/газда нема да ти кажи дека фирмата/бизнисот му е во пад ако сака да те вработи. Инфо од прва рака: Додовски си ги продаде акциите и веќе не е на функција, па сега рачунајте. Во однос на исплатата на остатокот, имам повеќе муабети разбрано така да да не те лажам.
Од тоа што досега ми кажаа, ќе бидат сите осигурани на 4 сати со минимална плата и ќе бидат понудени 2 опции: -осигурани на 4 сати со минимална плата со 4 сати работно време -осигурани на 4 сати со минимална плата со 8 сати работно време, од кои останатите 4 сати ќе бидат на црно (нема да се пријавени), а исплатата на средства за нив ќе биди или во кеш, или преку банкарство во странство, со што тие пари ќе треба да се повлечат и ќе треба УЈП да ги оданочува (да земи данок).
Се надевам ќе бидам известена за ова на второто интервју. Знаеш ли која плата (вкупно) ја даваат моментално за Customer Care?
Нема да бидеш известена 90% така да не се ни труди да го почниш муабетот. Јас не работев customer care така да немам одговор на тоа прашање.
Јас колку што знам поентата на аутсорсинг фирма е евтина работна сила од странство, а не ангажман на локално население што би барало 10 пати поголема плата. Користење на АИ колку што знам би требало да зависи од самите клиенти - да се користи доколку тие одлучат - а не од самата фирма.
Велиш вработените имаат две опции, како ќе се одлучам за некоја опција ако тие не ми нагласат предвреме?
А зошто почнале да бркаат вработени, и тоа постари агенти? Денес ми кажа другар што е веќе 5 и пол години во фирмата..... Немам зборови. Кое дно...
Сега почнале да ги отпуштаат тие што се скоро 5 години за да не им ги продолжат договорите на неопределено зошто законски мораат. А ако се лојални им ги продолжуваат без проблем.