Мене ми бара минимум 900 денари за нарачка за да ја процесира. Ќе гледам да е толку за да не плаќам после ддв и остали с...ња за ситнурајки.
5% или 18%, зависи од производот. Не е ништо страшно искрено, ситни пари се тоа, споредено со царина. Значи членката @Antebellum многу убаво има објаснето погоре за ДДВ и царина во РМ, со соодветно цитирање на изворите. Не знам зошто, беспотребно се полни темава со дезинформации. Зборуваме за РМ, Црна Гора и Србија не знам зошто се спомнаа во муабетов, секако исти закони не важат во сите 3 држави.
Дали ти е полесно на душичката вака што ми се ипука? Ок. Браво. Ќе пишам што сакам. И додека нарачував во МК од вакви кинески страни во вредност до 40€ никогаш не сум платила ни царина ни ддв. Не верувам дека ќе биде поразлично со тему
На никого не му се "испукав", туку посочив. Меѓутоа, го продолжуваш истиот муабет и не ми е јасно дали инает водиш или...
колку што сум информиран пратките над 2$ идат преку елс и уште една приватна пошта тие под 2$ и од 1$ идат преку мк пошти
Совет како побезбедно да се купува на Тему?Читав некои коментари дека им биле повлечени плус пари(не знам колку е точно)
Кај мене е 1100 минимум нарачка. Што е океј, ако барем стигнат. Последните неколку нарачки од Али не ни стигнаа, т.е. од пошта ни картонче, ни бутур не добив. Не е до Али, до нашиве е, до Али е што 2 месеци треба до Мк да стигне. Затоа дигнав раце, ниту ми се чека толку, ниту ми се заебава со поштава наша. Ова чим не иде преку пошта, ќе биде подобро. На 1100 мкд нема ни данок ни царина инаку, ако сакате за поголема сума да нарачувате, делете ги пратките.
Сега израчунав, ако има данок од 18% на сума од 1500 денари доаѓа 270 доплата за данок. Што и не е така малку, искрено. Нишо, ќе делиме пратки =) Иако, не ми се верува да царинат ако ти е некои 23-25 евра, па и 30. Штом преку карго иде ова... Ај баш ќе видиме што ќе кажат тие што нарачувале такви пратки.
Јас направив нарачка од 2900 денари, пакетот го поделија на 3 дела. Нема да ве царинат, бидејќи Temu, ја дели секоја нарачка.
Ако нарачувате работи над 90 евра контактирајте го продавачот претходно и замолете да ја смени цената на декларацијата [под 90 евра], до сега нема некој кој ме одбил.
Здраво сега пред малку направив нарачка сега ме интересира кога ќе ја потвраат нарачката за колку време?
Па си пишува таму, за колку најбрзо, до кога максимум. Уште не сум чул од македонци да кажат дали и кога и колку брзо им стигнало.
Пред неколку дена пуштија достава за Мк, така да никој уште не добил што нарачал. Ќе видиме од следен месец како стигаат.
И мене ми ја поделија на два дела. Мислам дека околу 1800 беше нарачката. Баш денес ми стигна известување дека едниот дел веќе е пратен, а другиот сеуште чека.
Здраво,сакам да направам нарачка на Тemu ,па не интересира над која сума се наплаќа царина или ДДВ? И дали досега некој нарачал и му стигнале ?
Имам нарачано и ја и членки поназад исто имаат пишано. За стигнување уште е рано пред неколку дена е пуштено за Мк, ќе видиме за 2-3 недели. За царина мислам дека си е над 90€ а за ддв еве викаат дека по ново е дан 1200 ден. Се е руски рулет може ќе си плаќаме може и не
Вчера ја баш ја инсталирав апликацијата и пишува дека е на све фри шипинг.Неможеш да бираш пример ко на Али со каква достава