Форумџика на годината

Temu

Дискусија во 'Мода и стил' започната од Avenged, 29 октомври 2024.

1. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    33.379
    Пред месец дена имав нарачка од 1700 денари и не ми наплатија ништо, нити па ја поделија пратката.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.178
    Допаѓања:
    9.958
    Presmetano e veke vo cenata ddvto. Ne plakas posebno, tuku poskapo.

3. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    33.379
    Не знам, немам забележано. Кај ја пишува таа цена? Зашо пред да нарачам сумата одговара на цената од производите, никаде не стои ддв :?:

На troublemaker94 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.091
    Допаѓања:
    16.973
    Изгледа мисли на тие пратки кои ќе бидат оданочени во иднина. Сеа за сеа нит ја не забележувам поскапо да наплаќаат. Се плаќа само за производите колку што коштаат.

Којзнае како ќе биде, дали така ќе си е пресметано, или па посебно ќе треба да плаќаме на друга сметка.

На GirlLove и f.girl им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.152
    Допаѓања:
    204.746
    Имав неколку нарачки околу 3000 денари што беа, ништо дополнително не платив. Дали е ДДВ вклучено во таа цена не знам, не забележав што пишуваше кога плаќав. Царински давачки исто немав, не знам додуша колку е долна граница за плаќање царина на вакви пратки.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.864
    Допаѓања:
    7.675
    Не е ништо пресметано,од средината на ноември,ќе се гласа за овој закон

7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.178
    Допаѓања:
    9.958
    Pa proizvodot ako cini na primer 1200 den ddvto e vkluceno vo tie 1200. E sea racunaj kolku e 18 posto na 1200 i ke vidis kolku e stvarnata cena na proizvodot a kolku ddv plakas. Samo nad 22 evra se plaka 18 posto ddv. E sega toa ke go smenat i ke plakame i na onie proizvodi sto se i pod 22 evra.

Kako prvo ne e zakon tuku izmena na veke postoeckiot zakon za ddv. A toa znaci mnogu pobrzo i polesno moze da se donese zosto se raboti samo za izmena a ne za donesuvanje na nov zakon. A vtoro, 18 posto ddv veke se plaka za naracki od stranstvo koi se nad 22 evra. Pod 22 evra ne se plaka zasega. Ke se plaka koga ke go smenat zakonot za ddv kako sto najavuvaat.

На f.girl, Angie1432 и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  8. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    177
    Pratkata mi beshe dadena na kurir, verojatno poradi praznicniot vikend ne stasal da ja dostavi i ja ocekuvav denes, otvoriv na tracking linkot od ELS i pisuva deka pratkata e vo magacin, se javiv vo magacin za da ja podignam od tamo bidejki mi e mnogu blisku i mi rekoa deka imale zabrana od nadleznite da dostavuvaat TEMU pratki until further notice, ke me kontaktirale koga ke se reshel problemot. Dali nekoj ima info vo vrska so ova? Zosto da ne dostavat vekje uredno plateni i pristignati pratki koga ne e donesena nikakva izmena na zakon za DDV na pristignati pratki!?

9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.119
    Допаѓања:
    43.113
    А да отидеш директно таму да ја подигнеш? Не им спомнувај дека веќе сте збореле по телефон

10. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.091
    Допаѓања:
    16.973
    Може да ја откачат. Јас иам идено така и ми вика кај курирот е, а стои у магацин.
    Од друго карго пак, не можело сама да подигнам, не ги носеле таму, да чекам да ме побараат. Коа и да идам со намера да подигнам, не ми даваат.

Ова не го разбирам што е и каков проблем, две пратки исто дремат у магацин и ги нема да ги испорачаат. И шо пак нас не интересира нивниот проблем :^) Забрана бе.. а уредно си плаќаш и си ги чекаш.

На Queentins му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    177
    Ќе отидам да пробам да ја земам, а и мене друг пат така ми пишувало во магацин и одам ми вика дадена на курир. Токму како што кажа, не сфаќам како може да има забрана за уредно платени и веќе пристигнати пратки..

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    177
    Луди се кај нас очигледно :envy: законот не може да го донесат пред ноември поради изборите, и досега не сум слушнала закон да важи ретроспективно, важи од датумот на стапување на сила. Ама кај нас сѐ е можно изгледа.. баш да видиме каква е и до кога ќе трае оваа “забрана”. Што ќе прават со толку заглавени пратки

На lorenn, Mumoftwo30 и milkyway^^ им се допаѓа ова.
  13. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    413
    Луѓе веќе имаат заглавени пратки во центрите за достава. Знам некој имаше пишано и дека бил во магацин и не му ја дале. Прават застој намерно за да наплатуваат според новите измени. Јас исто чекам, ама гледам дека ништо нема да добијам. Не знам дали би имало ефект да им се пише на Тему. Не може ние да страдаме со веќе направени нарачки кои не се во периодот кога би стапила измената. Не ми е за парите, за принципот е, што будали не прават за свои пари.

На MeowMeow, lorenn, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    15.507
    Стварно претераа, каснат и не доставуваат пратки и по цела недела еве од Елс, веќе не ми се ни нарачува, да чекам месец дена и повеќе за пратка....

На GirlLove, lorenn и Queentins им се допаѓа ова.
  15. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    6.034
    Чим се искочени од царина мислам дека курирски служби не смеат да наплакаат ддв или царина. За тоа треба документ издаден од царина и при достава треба курирот да го достави и документот ако не се лажам. Нека ме поправи некој ако грешам

На Angie1432, lorenn и Queentins им се допаѓа ова.
  16. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    177
    Бев и лично во магацинот, сега викаат дека Тему им забраниле достава на пакети, што не е баш логично бидејќи Тему ги испорачале до тука и се наоѓаат во наши магацини. Буквално нѐ прават будали за свои пари. Ќе се обратам сега и на агентите на Тему, дали ќе кажат нешто корисно.

На lorenn и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Ист проблем денес, стигната е нарачката не ми ја дадоа, бев таму ми рекоја дека не смееле да ја даваат, чекале одобрение од ЕЛС :punch:
    Добро бе дали остана нешто фер во државава!?
    Ако имате некој информација пишете.

На GirlLove, Queentins, troublemaker94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.864
    Допаѓања:
    7.675
    Ова е лудница,не држава,за жал

На GirlLove, lackygirl и Queentins им се допаѓа ова.
  19. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    177
    Пишав јас мејл на ЕЛС за објаснување за што всушност се работи, ако по некое чудо одговорат ќе пишам што ќе кажат.

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.119
    Допаѓања:
    43.113
    Не знам како е, ама логично ми се чини да е нелегално ова да го прават курирски служби пред официјално да е изгласан било каков закон. Нема никаква смисла.

На Nausicaa, lackygirl и MorskaSirena им се допаѓа ова.