Temu

Discussion in 'Мода и стил' started by Avenged, Oct 29, 2024.

1. CooperD

CooperD Популарен член

Законски, до сега, пратката подлежи на ддв ако е над 22 евра. (ова е вака години уназад)
    Сега новина е што ќе биде и за тие под 22 евра. Значи ддв 18% плус ќе се плаќа секако без разлика на сума.
    А за царина од 15% ќе се плаќа за пратки над 90евра.

Ама јас незнам некој до сеа на пратка над 22 да плаќал данок, така да во пракса незнам како ќе функционира :)

Angie1432, MeowMeow and milkyway^^ like this.
  2. kejtmoss

kejtmoss Истакнат член

мене сите пратки од тему ми се околу 50-60 еур. ништо не сум плаќала. и од други страни сум нарачувала и до 200 еур сма ми ја делат нарачката и впишуваат помал износ баш ради таа причина, ми се случило како царинска услуга да платам нешто ситно 100-200 ден. и тогаш пратката ја подигнав од пошта и таму се плаќа на лице место. Како што сме “организирана” држава ова верувам ќе доведе до голем хаос, пролонгирање на достава на нарачки, губење на нарачки итн

3. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Пробуваат па ако им помине.
    Мене 2-3 пати ми се случи порака да пратат па кога ќе одам таму рј курир ја зема и другиот ден курирот ми ја носи...

4. BI-44

BI-44 Популарен член

Denes sabajlevo mi se javija od brza pratka da dojdete da si ja zemete pratkata bidejki uste denes mozele da ja drzat jas im rekov ne mozam da dojdam i gi prasav da ja dosyavat do doma mi rekoja ne dostavuvale i mi rekoja pratete nekogo na vase ime da ja prevzme

Raven22 likes this.
  5. Queentins

Queentins Истакнат член

Update: денес дојде и од Мик-Мил пратката, брзи беа :)

6. Raven22

Raven22 Истакнат член

Истото искуство го имам со нив, исто и со вип пошта. За разлика од нив виа пост и елс ми ги носеле до дома

BI-44 likes this.
  7. milkyway^^

milkyway^^ Истакнат член

за нарачка од 50е колку би било ддв?

8. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Ако е 18% данокот, тогаш околу 500 или нешо под 500.

Не е малку воопшто.

milkyway^^ likes this.
  9. milkyway^^

milkyway^^ Истакнат член

на 25ти ако нарачам ќе го фатам тоа со ддв? :D

10. Трагедијаупмм

Има нешто блек фрајдеј ама не сфаќам за кој фрајдеј се однесува ?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Петокот после тенксгивинг, што секогаш е на 4от четврток од ноември. Значи годинава е последниот петок од ноември, 28ми.

12. BI-44

BI-44 Популарен член

Mi gi vratija parite denes na smetka od kako im pisav deka na app pisuva deka e dostsvena a jas ne ja dobiv pratkata

UsenameNotFound and Raven22 like this.
  13. Raven22

Raven22 Истакнат член

Се имам ја пожалено на тему дека пратките не тераат сами да си ги зимаме им пратив и пораката пд вип пошта , ми се извинија ми дадоа 220 ден кредити и демек ќе го средиле тој проблем

BI-44 and UsenameNotFound like this.
  14. Трагедијаупмм

Па многу рано најавуваат јас мислев сега се попустиве.

UsenameNotFound and Raven22 like this.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Има и сега. Логично, за еден месец да стигнат :)

16. UsenameNotFound

UsenameNotFound Истакнат член

Добро што се случува со овие Брза Пратка!? Што се замислуваат они дека се? Ако си се нафатиле да вршат достава треба да си ја вршат како што треба.
    А не дојди земи си ја сам/а. Другите можат до дома да доставуваат само они не можат. Буквално тоа им е работа.
    Сакаат пари да земат а ние нарачките сами да си ги земеме.

Срамота!

Ми се јави мене сабајле доставувач од Брза пратка т.е ѕвонеше, не можев да се јавам веднаш и додека да отворам исклучи. Веднаш му заѕвонив и најнормално му викам Здраво, ни здраво ни добро утро ни ало ништооо.. туку ми се развика Ајде одма излези до кога ќе те чекам? Јас сум таму и таму.. (А претходно не се јави да ми каже дека ќе дојде) И му викам извинете јас не живеам таму, моментално не сум дома. Ако може да ја однесете дома мајка ми ќе ја земе. И ми вика не можам јас со комбе да одам прати некој да ја земе и ми исклучи.

Ова е втор пат вака да ми направи. Кај не вршат достава, па уште се дрзнува да ми се дере по телефон како нешто ја да сум му направила. Ако не ти се работи не работи бе. Остави некој што сака да работи.

И ајде, и реков на мајка ми да отиде да ја земе, и по 5-6 мин ми ѕвони зошто уште никој немало - не можел тој толку да чека? И ми дојде преку глава веќе, земав и јас му се развикав. Како прво мајка ми не може да оди брзо. Му реков уште еднаш да не си ми рекол дојди земи си ја, или ќе дојдеш ќе ја донеш до дома како сите други што прават или исклучи се од тему и не земај пратки кога не си ја вршиш работата.
    Почна нешто да збори, не ме ни интересираше што ќе каже само земав му исклучив како тој што ми исклучи на мене.

Толку се немав изнервирано па не знам од кога. Т.е знам, од претходниот пат кога ми се јави за првата пратка.
    Сега гледам што нарачав нешто пак со iМile ми пратиле. Преку глава ми се веќе. А им пишав претходниот пат да не праќаат со нив.

Едит: Заборавив да пишам, пратката кога ја добив беше со кал! Со кал луѓе! Како некој да ја бањал во некој вир.. Така ли се доставува бе? Па ако паднала земи избриши со едно марамче. Ми ја праќа со кал како јас некое животно да сум.. Па и на животно не се прави така.

BI-44, Nausicaa and Raven22 like this.
  17. anngelique

anngelique Популарен член

Мене до сега само Виа пост и Еко логистик ми викаат сами да си ја зимам пратката, другиве ми носеле до дома.

Raven22 likes this.
  18. Raven22

Raven22 Истакнат член

Во Велес па они се нај услужливи и секогаш ги носеле до дома а вип пошта и брза пратка не. Ќе се согласам со UsernameNotFound, брза пратка доставувачите им се дрски и не културни

UsenameNotFound likes this.
  19. UsenameNotFound

UsenameNotFound Истакнат член

Од што се изнервирав не можев да си се израдувам на нарачката што ја добив.

Сега дури ја отворив. И гледам нокти ми стигнале. Јас имав заборавено дека ги порачав.
    Преубави се. Видете ги. Мене многу ми се допаѓаат. Дизајнот е летен и најверојатно нема да ги залепам сега ама како и да е, ги обожавааам :inlove::inlove::inlove:
    IMG_7826.jpg IMG_7828.jpg IMG_7827.jpg

Патем, каков лепак користите за ноктите од тему? Јас не ги користам тие лепенките што доаѓаат во комплет. Ќе ги измијам рацете еднаш - два пати и буквално почнуваат да се одлепуват веднаш.

tanjita, Raven22, BI-44 and 1 other person like this.
  20. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Убави се, да, преубави дизајни имаат, ја порачано имав едно 10, и да, ко шо викаш тие лепенките ни 2 саати не држат. Многу ми е криво, сакав да си ги поносам.

Лепаци има и на Тему, неам користено до сеа вакви вештачки нокти, неам лепено, страв ми е да не ги уништам моите. Па доколку има некоја предлог за безбеден лепак, нека пише, и мене ме интересира.

UsenameNotFound likes this.