Гледам за картиците се прашува. Јас имам на нлб и заштитата што ја користам е следна на апликацијата може во било кој момент да се смени лимит за плаќања онлајн,со картичка и вадење од банкомат. Јас си местам онлајн на 10 денари ,кога плаќам го менувам во саканиот износ само што ќе завршам со плаќањето пак го ставам на 10 денари. Така од било каде и било кого да сака да ја искористи нема да може Не знам како е на другите банки ама проверете си
Има ли некој нарачувано долна облека, градници? Омаат баш добри ама ме интересира бројчињата како им идат? Дали XL се за поголеми гради ко што пишува или се кинески бројчиња? Од али имам нарачано еднаш xl ми беше мало
Јас приметив неколку работи, зашто висам на апликацијава веќе со денови: 1.Цените беа МНОГУ пониски првите неколку денови откако почнаа со испорака до Македонија. Сега, за истите нешта кои тогаш ги пикирав, треба да платам доста поскапо. 2. Производите немаат доволно голем опис, онака како што има на Али Експрес. Да, има фотографии, ама најчесто се збунувачки (сликани во гро-план) и често знаат да излажат (пример: мислиш дека купуваш чизми а, всушност, добиваш врвки или подлоги за чизми). Морате многу добро да проверувате што нарачувате, пред да го платите. Оти, после ем ќе се разочарате, ем ќе треба да ги враќате производите назад (можда не е комплицирано тоа, не знам, ама зошто да дојде до тоа). 3. Нема избор каков што има на Али Експрес. Скроз се ограничени. Исто така, забележав многу поскапи цени на добар дел од производите, во однос на Али. Точно е дека обувки и алишта ќе ви стигнат без да плаќате достава, можеби тоа е единствената предност. 4. Она што ќе го ставите во корпа, ако не го платите веднаш, многу веројатно е да ви даде поголема цена. Пример, синоќа мене вкупната сума за нарачката ми изнесуваше 685 денари. Сега ми е 1005. А ништо немам додадено. Тоа е затоа што во меѓувреме дигнале цена на некои производи. Воглавно, кинески маркетинг. Лажат со слики и „уау, неверојатно!“ описи, па СЕКОГАШ наоѓаме нешта кои не сме знаеле дека постојат и дека ни требаат. А, во суштина, не е така. Тврдам дека голем дел од тие тракатанци никогаш нема да ги користиме. Едноставно знаат како да ти ги соберат парите. Штом нештото (пример патики) се продава за 300 денари и ти стигнува од другата страна на светот за без пари, мора нешто да не штима, да бидеме реални. Внимавајте што и дали ќе носите. И никако немојте да користите козметика од таму. Размислете добро што ќе ставите на кожа. Прогуглајте, ќе видите дека сериозни, средени држави не нарачуваат од таму такви ствари. И тоа не е ништо ново: и тука, пред години, имаше по медиумите за кинеската роба што се купуваше од кинески продавници. Да не звучам грозно, ама, канцерогено...
Затоа апп отварам со намера да направам нарачка зошто ако ги ставам во кошничка и почекам до следниот ден готово отиде цената. Иначе се што има на али има и на тему бар ја тоа што гледам на али праам скриншот и на тему ми го дава или иста цена или поефтино (накитот е горе доле иста цена а ташни и облека на тему ми ги дава поефтини) И да треба многу добро да се чита што пишува што се нарачува, поготово димензии
Тебе на Али процент да не ти даваат? Од кога се отвори темата, само плукаш. Остај луѓето, нека добијат некоја пратка, сами ќе си проценат.
Од прашања што ме мачат: Дали на девојката конечно и стигнаа папучите? Порачувам само глупости од Тему, само глупости и стигаат реално. Нешто што користам секојдневно, бирам да е поквалитетно, ама лампиони пример 100 имам од овде, океј се. Често и им враќам, првиот пат ко ќе им враќате ви даваат опција да си ги задржите и парите и производите. Втор пат враќав, 22 беше сумата, дадоја опција да задржам и 6 евра да ми вратат. Одлучив да вратам, па парите у wallet ми се, за ден беа вратени.
Здравоо,сакам да прашам на тие што ви имаат стигнато пратките за колку време од прилика ви пристигнаа?
Да. Јас, всушност, се викам Wu Gongfu, а порано се викав Димче. Името го сменив поради процент од АлиЕкспрес. Девојче/девојко/жено! Јас си давам мое мислење и мислам дека е реално и оправдано од било кој аспект. Не можам сеа да ти сликам примери за да тебе ти докажам колку ствари се поскапи на Тиму. Не знам дали се дозволени линкови од статии тука да се споделуваат? Можно е да не е дозволено, иако најдов неколку. Од 2008 има статија за повлекување на сомнителни кинески производи. Имаше и луѓе кои сведочеа за тоа какви здравствени проблеми им се појавиле после носење на обувки купени од кинески продавници. Мене не ми е целта да те спречам да си нарачаш од Тиму. И јас си нарачав. Само кажав на што треба да се внимава. А ти, ако сакаш, внимавај. Ако не-не мораш. Секој со својот ум.
Ова со збунувачките фотографии го имаше и на Али на почетокот, а може уште и го има. Ме потсети сега ко бев порачувала накит, имаше ланче синџир обичен, без привезок и сеа сликан така без модел да го носи и ти си го замислуваш нели нормално синџирче за околу врат. Леле ко ми стигна еден дебел пластичен синџир, како оние раперите по спотовите Така да од тогаш прегледувам слики убаво, па и за димензии сум прашувала. И за козметика се сложувам, не ми е тоа за купување, којзнае кај е правено, пакувано.. Ма да имав колешка тушеви за очи си користеше од Али секој со своето
Да, да, и на Али е исто со сликите. Конкретно за TEMU пишував, на темава. Глеам дека купуваат и козметика, баш ми е чудно како можат... И чаеви купуваат.
Само што добив порака дека пратката е во мојот град, јупииии. Значи пратките од тему за 2 недели стигнуваат.
Атер Тему и Али почна да испорачва за 3 недели. Е са пошто ситнурии не стигаат брзо од Али, напрајв пакетче тука со плус некои ситници вчера вечер и ми поделија на 2 пакетчето и едното веќе испорачаа. Ако е вистина брзо ќе комбинирам за работи шо знам дека стигаат бавно од Али, па тука ќе ги искомбинирам во пакетче.
Ми стигна порака дека тука е пратката, чекам да ја испорачаат во мое село сега. Кајдае сите ќе ги добиеме ако не денес тогаш од понеделник.