Веќе трет ден ни трага ни глас откако ми стаса пораката од Елс. Ќе испадне повеќе време од Елс до дома отколку од Тему до Елс. Барав неколку пати, демек ќе ја донесеме и толку. Утре да одам сама да си земам.
И трета пратка добив, без претходна порака. Супер предвреме да те известат, ама не сфаќам зошто на тие што пишале не им носат, а тие што не добиле порака како мене може одма да ги добијат пратките. Или на пратки што не се од Скопје праќаат порака?
Отвараш кај пратката и селектираш кои прозиводи сакаш да ги вратиш и зошто. Ако враќаш по прв пат, ти даваат да ги задржиш и да ти ги вратат парите. Парите можеш да ги добиеш или на картичка или како кредит на тему салдото и после пак со нив да си нарачаш. Ја сум враќала повеќе пати. Ако ги враќаш производите, ти даваат опција и да ги задржиш ама дел од парите да ти вратат. Ова веќе за второ,трето враќање на пратки зборам. Ако одлучиш да ги вратиш, ти праќаат бар код и одбираш дхл, хермес, место кај што ќе ги однесеш работите. Они таму го скенираат кодот и тоа е тоа. Не плаќаш за враќање. Имај предвид дека само првото враќање на производи од секоја пратка е бесплатно, секое следно се наплаќа. Е сега, вака е во ЕУ, ама нешто слично би требало да е и во Македонија. Пишав чисто да имаш некоја ориентација што и како.
Мислам дека не ме разбра. Или јас тебе. Секое прво враќање, од секоја пратка е бесплатно. Значи, од прва пратка ако враќаш, без пари. После стига втора пратка, пак нешо сакаш да вратиш, без пари. Но, од втора пратка пример си вратила веќе еднаш производи, па сакаш после некои други пак да вратиш, е тогаш се наплаќа. За жал, не знам колку. И чувајте си обавезно едно од најлончињата нивни за враќање. Јас само си го вртам од внатрешната страна и спремно е за назад.
Ако добро разбрав ти вели на пример: купуваш фармерки и не ти се погоди бројчето, го враќаш еднаш, тие ти праќаат друго бројче, не ти се свиѓа бојата, ти праќаат друга боја и тоа е втор пат... така ги рачуваат враќањето на пратки. *Извинете вака што ви влетав во муабет.
Фала за одговорот. Пробав да ги вратам но овде кај нас пишува да си го платиме сами враќањето и да има исто број на следење како што има за нас кога порачуваме. Пратката ми беше 1100 денари но сигурно ќе ме кошта многу поскапо да ја вратам и за мене би било комплицирана процедура знаејќи како се одвиваат работите кај нас. Така да ќе ја оставам па може ќе ја продадам.
Не, не, само првиот пат од секоја пратка. Секоја пратка еднаш имаш прљво бесплатно да вратиш. Знаев дека некој мајтап кај нас ќе напраат, не може без ништо да е.
Mene utredenta mi stigna sms deka e bo baza pratkata i bev si ja zemav moze i so dostava ama poveke se ceka nekoi plus 3 dena a posekako ja setav malata koleskata poraca pred mene ama eve uste ceka od 23 pise deka e javeno na kurir. Vajda od vtornik ke i ja dadat.
Мене 2 недели пратката ми стоеше во ЕЛС,се јавив вчера да прашам што се случува.. девојката разгледуваше и ми кажа дека сите се во магацин и дека ќе ги пратат одма. И стварно вечерта накај 9 ми се јавија за достава Значи треба само повик
Сакам да си порачам некои работи па незнам како е за плаќање дали мора одма со картичка или при достава може да се плати. Ако знае некоја нека пише
Денес ја добив пратката од карго, а на тему ми стои дека е завршено царинење. На тие што ми пишува дека се во магацин не се стигнати уште. Така да не се раководете многу според напишаното.
Да се самоцитирам. Еден дел од првата порачка стаса. Сега да чекам втор дел. Па после тоа уште 2 порачки помали имам.
И кај мене денес стои сеуште дека се во магацин ,а јас вчера ги добив трите пратки. За 17 дена ми стигнаа
Мојата за 15 дена. А имам од предходно две три пратки уште не се дојдени, зависи кај нас како поминуваат на царина познавајќи ги колку им се работи