За малку платена работа сочувствувам, најискрено. Ама за тоа ќе се жалиш кај газдата, не кај клиентите што очекуваат тоа што платиле. Доставата е во цената, на доставувачот му е платено да достави до дома. Да ти кажам што ме кошта да излезам две минути. Детево треба да го терам да се облече, тоа трае 10 минути минимум. Помалото треба да го облекувам, ставам во количка или носам в раце за да излезам на главна улица зашто не му се влегува во сокак. И кога ќе ми кажат комбе товарено, леле мајко за мало најобично комбе. Не знам кој е во право. Разбирам дека не ви е лесна работата, ама мене едноставно не ми е можно да излезам во најголемиот дел од денот. Настрана тоа што ти викаат тука сум, а треба да чекам минимиум 10 минути надвор. И не му барам да донесе кај што не се може, не сум идиот. Многу лесно влегува комбе овде. Поштарот од Макдонски Пошти ми носеше до врата. Испадна нив да ги бараме назад, наместо на подобро да оди.
Здраво, ќе ве молам за помош Каде да ја најдам зачуваната картичка со која платив? Сакам да ја избришам, денес прв пат нарачав
Во Orders and Account, Payment method, од лева страна скоро па најдолу е. На картичката што ќе ти се појави има Edit или Remove.
Прв пат нарачав, во четвртокот ми стигнала нарачката во Мк. Од тогаш нема апдејт, а пишува дека треба да ми ја донесат со ЕЛС. Уште стои Prepared for customs clearance. Колку што сфаќам или не е ни предадена на курирот или не е променет статусот. За колку време да ја очекувам, за колку време ви стигнувала вас?
Последниот пат ја чекав пратката 3 недели. Цела недела стоеше на царина без променет статус. Откако ја пуштија одма за 2 дена ја имав до моето место (значи од Скопје до тука).
Јас прв пат кога нарачав, морав да ја поделам нарачката на 6 или 7 нарачки и мислев дека сите ќе ми стигнат одделно, ама ЕЛС ми ги доставиле сите производи заедно за 19 дена, и тоа памтам касно вечер му се јавиле на татко ми да ја подигне. Нарачката уште не ти е предадена на курир, треба да помине царинска проверка прво, после одеше customs cleared така нешто, ги пишува статусите на самата нарачка, па ќе оди во магацинот на ЕЛС, па кај мене после го пренесоа во магацинот најблизу до мојата адреса, па беше предадена на курир и после тоа ми се чини наредниот ден веќе ми беше доставена. Сега имам нарачка пример нарачана на 3ти јануари, со непроменет статус "Order shipped" од 5ти јануари, и други 3 дена што стојат со истиот тој статус. Им пишав на CS на Тему, и ми дадоа 20% купон попуст, и еве ме тешат дека ќе стигнат нарачките.
Можеби прашањево ми е малку глупаво ама.. Дали уште даваат попусти и купони за нов корисник и прва нарачка? Отворив профил и симнав апликација,имам некои работи во корпа ама никаков попуст не ми даваат за порачките? Порано порачував од Али Експрес,но одамна беше,немам баш искуство со кинезиве сега
Ти у пештера живееш па мислиш дека стварно е бесплатен шипинг? Она што не ти влага во главата е дека некои луѓе НЕ МО ЖАТ!
Тука ги носат нарачките до врата. Ѕвонат на домофон и се качуваат до пред врата. Некогаш знаат и да не заѕвонат, па пратката може да си ја најдеш пред куќа. Јас живеам во куќа со 3 стана. А ако вратата не е убаво затворена влегуваат и пратката ја оставаат во ходник. Тоа денес се случи со моја пратка (не беше од Тему). Ама јас ја следам испораката на меил и знаев дека е стигната пратката. Два пати имав случај пратките да се кај комшиите на приземје. И на нив им носеле пратки, па им ги дале и моите. Ама оставиле ливче во сандачето кај кого е пратката.
Дали и некој друг приметил дека цените се доста повисоки во последно време? Ко за такви некои работи, баш и не е евтино.
Има некои работи што се стварно ефтини, ама има некои што се исто како од овде да ги купиш, дури некои и поскапи се. Гледам да купувам работи што се несекојдневни/интересни, не во смисол изум, ама ми се допаѓаат а не можам да ги најдам овде. Моите доста ми нарачуваат, и тоа ситници од по 50, 60, 100+, 200+ и почнуваш да губиш осет кога ставаш во корпа, си викаш еј ова ефтино е, ама 100 по 100 се собираат, и една работа да е поскапа, секогаш сметката е над 3000 а кога ќе видиш, ништо посебно не си купил. Додуше, така се осеќам и кога ќе отидам во обична продавница или маркет и ќе излезам со полупразни раце за 3000+
има многу работи евтини на Тему, На Али Експрес има многу повеќе работи, но поради проблемите со поштата и после короната кога сите што имаа нарачано си ги добија парите а пратките после 4-5 месеци стигнаа, проблемите продолжија и од тогаш ставаат некогаш имам видено и 15 000 денари поштарина за производ од 100 денари. За патиките на речиси сите. Разликата во Тему од тоа што го увидов е што апликацијата ја имаш и на македонски јазик (изгледа ко транслејт превод) и како активен корисник сум добил 600 денари ваучер а некогаш и како лојален корисник 30 % попуст на одреден производ. Попустот е вистински според мене. Неколку пати имам нарачано маици, една големина порачувам ми доаѓа друга, имаш право на рефондација делумна и целосна, делумна е да ти прават одредена сум на пари како кредит за идна нарачка, или целосна да го вратиш производот со бесплатна поштарина преку ЕЛС. Сепак пак ќе пишам, на Али експрес има многу работи што ги нема на Тему, можеби понатака ќе ги има, како демек што добив некоја информација е дека имаат отворено бази со пратки во поголем дел на европски земји.
Да, има минимална сума за да може да се реализира пратката. Таа е различна кај секого, кај некој е 600 кај некој 800/900/1100
Не сме прости, еве мене не ми е 200 м, јас живеам на крајот од градот а треба да одам и одам на другиот крај да си ја земам пратката. Плус и со кола не можам секогаш а камоли пешки 1 час ми е одење. Па и со дете.. Овие наши достави не знам што им е филмот, не само за Тему, општо значи секоја достава ми е до дома затоа што стварно не можам да ја земам, реткост е кога можам да ја земам. Секое карго ми се јавува и ми вели имате достава, викам ок, па следува ќе ја земете или? Што ви пишува на пратката, до дома? Вика да. Епа до дома. А каде да ја доставиме? Е ова последното кога ме прашаат ми иде од телефон да ги измкнам. Имаат се на пратката, податоци, до каде. Ама убаво им е да глумат лудило