За арбутинот ова го прочитав некаде на интернет, не ме земај за збор, но можеби не е точно. Има малку поделени мислења.
Decki gledam the ordinary poracuvate od stranata deciem sakam da prasham Dali shippingot e besplaten za makedonija I Dali e verodostojna strana Decki vo vrska so deciem stranata sakam da prasham Dali e shippingot besplaten I Dali e verodostojna strana, za kolku vreme stignuvaat ,Vashi iskustva
Имам нарачано два пати и ми стигнаа, се е регуларно. Шипингот над одредена сума е бесплатен. Ставај во корпа и ќе ти пресмета.
Да се самоцитирам, ми вратија на меилот. Сега рутината изгледа вака, ако некој ги користи истите производи можеби ќе му се најде ова:
Ти благодарам. Го порачав granactive retinoid 2% emulsion, читав ревјус на децием, дека е најпогоден за масна кожа.
Здраво женски. Еве вакаа имам голем проблем со лицето, по некоја активна акна но најмногу што ми пречи се флеките и лузни од акни... Нарачав производи од The Ordinary, и тоа 1.АHA30%/BHA2% 2.Niacinamide10%+Zinc2% 3.Azelaic acid suspension 10% 4.Retinol 0,5% in squalane... Ее сегааа,дали може да ми кажете каква комбинација да направам и како да ги употребувам? Освен првово тоа знам дека треба еднаш неделно
Ќе ја шокираш кожата со толку производи. Што може да резултира со контра ефект. Ако сакаш да ги таргетираш само лузните и флеките, доволно ќе е ниацинамид и ретинол. Непотребни ти се останатите, плус AHA/BHA никако не оди во комбинација со ретинол. Ретинолот ќе помогне и против акни.
Ретинол ќе почнеш со еднаш неделно, па потоа уште некој ден можеш во неделата да го користиш доколку немаш проблем. Само навечер пред крема за лице. Сабајлето спф обавезно. Ниацинамидот може и сабајле и вечер , може и да те исфрли да си знаеш. Мене на пример не ми одговараше, а му дадов доста шанси. Аха + бха ќе го користиш еднаш неделно, ама не во деновите кога ќе користиш ретинол.
1.АHA30%/BHA2% - на 15 дена 2.Niacinamide10%+Zinc2% - секој ден наутро 3.Azelaic acid suspension 10% - 1-2 пати неделно, навечер, но не кога користиш ретинол 4.Retinol 0,5% in squalane. - 2х неделно, навечер, неколку капки измешани во крем за лице Јас вака би почнала како за почеток. И земи некоја некомедогена крема. Не заборавај СПФ во случај да излегуваш надвор.
Си се самоцитирам од друга тема ако може хелп што да нарачам... Во моментов имам дома гранактив ретиноид на револушн и ниацинамид на ревокс ама ако има боље варијанта од Ординари би земала...
Не е убав тој на револушн. Јас имав друго користено од револушн и не бев задоволна. Ставаат некои други состојки што не соодвествува на кожата па не би ти препорачала да го користиш.
Јас не би ти препорачала од почеток да започнеш со сите производи. Така и правиш некој шок на кожата и ако случајно имаш реакција од некој производ нема да знаеш од кој точно е проблемот. Јас би почнала со азелаична секој втор ден, за суспензијава не сум сигурна како се користи, јас имам крем со азелаична и го ставам секој втор ден. Па ниацинамид наутро. За почеток доста е според мене. Можеш да тераш така еден месец, да ти створи кожата некоја толеранција на киселини. После месец, месец ипол можеш со ретинол за почеток еднаш неделно, еден месец така, чисто да видиш како ќе реагира кожата. Бидејќи и ретинолот и азелаичната имаат фази на "purging". И на крај би ја вметнала Аха Бха еднаш на две недели. Многу киселини се и според мене е премногу за да ги почнеш заедно. Види на јутуб, гугл, барај едуцирај се. Најдобронамерен совет. И Спф секој ден