Fala ti na odgovorot,bev sabajle me vratija maticnata mi dala zana transfuzija da proveram,mi kazaa deka tamu neproveruvaat zana mikrobiologija mi kaza trebalo upat.Taka da denes ke odam da zemam drug upat i utre pak od pocetok
Za trudnici e besplatno jas vcera pravev ne plativ nisto ti kade pravese vo institut za javno zdravje ili na drugo mesto?
После колку време ви стигнаа резултати? Завчера правев во институт за јабно здравје, уште нема резултати. Имам мое здравје па таму си проверувам.
Zdravo ☺️ da prasam dali znaete mozebi do koja nedela od bremenost se pravi TORCH? Ima vrska koja nedela si ili ne?
Jas torch imam ispitano pred da pravam inivtro,maticnava nemi kaza nisto da proveram pak.Valda nema potreba
Во 12 недела се прави во случај да не помининала трудницата нешто од вирусите во првите 3 месеци затоа што се лоши за плодот. Ако покаже само igM значи дека вирусот е фатен во бременоста односно во последните 3 месеци и во тој случај препорачуваат абортус.
Да и мене ми рекоа нема потреба сега да испитуваш, ако веќе ти е испитано. 100 пати го имам испитано тоа, пред сите интервенции ни го бараа.
Јас колку што гледам само ИГГ ти се позитивни, а тоа значи дека имаш стекнат имунитет на нив, односно дека претходно си ги прележала и имаш антитела сега. А ИГМ ти се негативни, што значи моментално немаш никаква инфекција….Така да се’ ти е во ред, немаш место за паника.
Морало да се следи на две недели можело да има ефект врз мозочен развој , до прекин на бременост , огромен стрес е тоа…