Лотарија е дефинитивно ако си со мк пасош никогаш не си 100% сигурен ДАЛИ и КАКО ќе поминиш на аеродром..... Барем од искуство до сега....
Eте гледаш кај секој среќата е битна, нам не ни бараа, баш ја прашав и другарка ми она беше после мене ептен скоро пред короната и нејзе не и барале. Со мк пасош сме и двете, ама сеа дека има корона не знам баш, малку ми е ризик.
Моја роднина ја вратија назад од скопскиот аеродром, а имаше писмо и негативен тест и еден куп документи испратени од таа амбасада каде ќе патува.
Зависи колку патници има, меѓутоа не е правило да се седи преку едно седиште, картите се продаваат исто како и претходно.
Шансите да се заразиш во авион се многу мали, помали од оние на земја, особено ако се работи за краток лет како овие на Визз
Zdravo... Dali ima nekoja ili nekoj vas blizok koj sto patuval vo skoro London- Skopje, Me interesira dali baraat test i do koja suma so pari moze da se izleze od London.
И мене тоа ме интересира - дали бараат тест за влез во државата? За копнен сообраќај знам дека не, но за авионски не сум сигурна. Ако се научиш тагни ме, многу ми е важна информацијата.
За влез во мк не треба Cpr тест. Оние кои планираат да заминат од овде во зависност од земјата во која патуваат ако моментално треба да направат има и на самиот аеродром. Цена на Crp тест е 12000 ден. Брз антиген тест е 1200 ден. и е готов за половина час.
Нешто да ве прашам: До која димензија треба да биде дополнително купениот багаж и дали може два куфера да се пуштат долу?!
Зависи која карта ќе ја земеш. 55x40x23 cm за у карго, моеш и два за доле у карго ако имаш карта со 32кг.
Zdravo devojki imam edno prasanje, dali i kako moze da gi vratam parite od wizz smetka na transakciska smetka?
Здраво Ако некој знае да ми помогне. Живеам во Германија, и мојот пасош истекува во април, а на син ми во септември. Јас сакам во мај месец да одам со мој истечен пасош и во Мк да извадам и за мене и за син ми нов. Е сега дали ќе можам јас да поминам на аеродром со истечен пасош или нема да ми дозволат ни да се чекирам? И уште нешто, имам и бугарски пасош, дали е возможно да ги купам картите со бугарски пасош и така да летам за Мк. Фала
Мислам дека прочитав некаде по порталиве дека македонците кои се во странство ќе можат да патуваат и со истечен пасош, до крајот на годинава (само до Мк претпоставувам, па таму да си извадиш нов). Колку е сигурно, не знам, најдобро да се јавиш во Амбасада, верувам ќе ти дадат информација. Инаку можеш, исто така од Амбасада, да извадиш патен лист со кој ќе патуваш до Мк, и таму ќе си извадиш пасош. Сепак е најдобро да си прашаш, не сум 100% сигурна каква е ситуацијата во моментов.
Последен пат мин месец летав од Дортмунд, тие со пасош кој истекува за помалку од 3 месеци не ги пуштија доле на порта. Пуштија една со дете,која одеше во Мк да го замени пасошот на детето исто пред истекување ама нејзиниот важечки. Така да со истечен секако нема да можеш, ама ако ти е важечки Бг можеш со него.