Здраво дечки! Сакам да прашам дали во рачниот багаж можам да носам торба со лап топ (и само тоа) + торба (торбичка) со професионален апарат? Ви благодарам однапред! Поздрав..
Одма „лапај“ ги картите ако планираш да одиш, 80 евра е екстра цена, до утре-задутре сигурно пак ќе има измени во цените, секогаш прават така. Хм, еве сега отворив и јас и ми дава 6.799 ден. одење (29.12.15) и 6.799 ден. враќање (02.01.16). Секој ден имаат варијации на тема. Јас ја начекав 4.200 денари повратна.
Зависи како ќе ти се погоди. Јас претходниот пат кога бев со Визер, не се сеќавам што носевме покрај рачниот багаж (веројатно беше апаратот) и ни рекоа да го ставиме во торбата. Сега кога бев, подучена од минатиот пат си направив простор за апаратот во торбата и така го носев. А покрај мене влегуваа со торница како рачен багаж, плус ташна, плус апарат. И не им направија проблем. А да ги ставиш апаратот и лап топот во рачниот багаж - можеш. Во принцип не прават проблем за ништо, освен за течност.
Дечки, дали ова напишаново значи дека и покрај капутот облечен врз нас може да се земе уште еден плус во авионот? Многу ми е битно да носам плус еден, а неќам да ме тераат да треба да го вратам.
@senza.parole јас имам носено 2 јакни зошто едната не ми ја собираше во куфер Никој не ме ни погледна, двете ги држев во рака заедно со рачниот багаж и поминав без никаков проблем.
Senza една пред мене ја тераа да си облече јакната или да ја пикне во рачен. Битно во рака никако! Ако неможе, да си доплати лол. Нашиве не замараат многу, али ЕУ претеруваат понекад... Додуша како ќе ти се погоди. Јас би си оставила место во рачен.
Имам неколку прашања во врска со рачниот багаж кој се носи горе во авионот со себе: Дали смеам да носам напиток за спортисти и витамини (кои изгледаат вака)? Дали смеам да носам храна? Планирам да земам нешто ситно, на пример, гранола бар, лешници, бонбони. Дали постојат некакви правила во врска со козметиката? Ќе носам несесер со оние малите верзии на шишенца од маркетот DM, мал гел, мал шампон, мала паста за заби, нормален ролон, итн. Порано кога патував со авион на подолги дестинации (но не со Wizzair) постоеа правила во врска со литражата и мораа да бидат сместени во проѕирно кесе, па се прашував дали истото важи и за овие летови. И за крај, ме мачи тоа што ранецот (а и торбата на дечко ми) ми е некои си 6-7 цм поголема од препорачаните димензии за бесплатно носење, дали мислите дека би приметиле, дали тоа го проверуваат некако? Или би можела да пројдам без да ми наплатат?
Vednas zabelezuvaat I merat se precizno. Malku ako e preku dozvolenoto, doplakas. Jas na doaganje sega vamu kade sto sum so mene imav tasna pogolema, no kako za sekoj den. Vo nea slucajno sum imala cokolado , no jas si go staiv i neseserot so dezodorans, parfem I raboti drugi za licna higiena. I na kontrola koga pominuvav, seto toa mi pomina. Nemase nikakov problem. No za tableti, vitamini, napitoci , tecnost za leki I sl., ne bi ti preporacala vo racniot bagaz. Tie site vo kufer da bidat najubavo.Znam so drugi aviokompanii koga sum patuvala gi zemale na kontrola, pa taka I so wizz e sigurno. Jas sekogas vo kufer gi stavam. Jas zdravje koga ke se vrakam doma, pak ke si zemam nesto malku hrana, cokolatce ili nekoja gricka, zatoa sto dozvoluvaat ocigledno stom ne mi gi zemaa. Vo avionot ima da se kupi se. Pijaloci, hrana, blago, gricki...No jas poradi dolgiot let si nosev za sekoj slucaj uste nesto plus moe.No da ne bide voda, sok. Toa ne dozvoluvaat so sigurnost. A za prekoracuvanje na dimenziite , imase edna zena na nasiot aerodrom, na nasite kontroli, kade tasnata (racniot bagaz) bese preku dozvolenoto i morase da doplati. Gi molese , no ne dozvolia.
jas znam deka za jadenje ne pravat problem,ako imas nesto malku vo racen bagaz,jas licno koga patuvav im pokazav imav blago,soleno so mene vo edna kesa i toj mi rece ne e problem za jadenje ama vodata mora da jafrli,tecnosti ne dozvoluvaat,i bilo kaki parfemi,gelovi sto se pogolemi od 100ml gi zemaat (gi frlas). i da dosta se pretcizni so racniot bagaz,mene za santim sakaa da mi naplatat golem kufer. inaku lekovi i napitoci ne bi rizikuvala da gi nosam vo racen bagaz.
За лекови во принцип е дозволено само она што се користи во текот на летот, барем кај останатите компании. Значи не несесер полн со се што треба и не треба, туку вистински она што евентуално би се конзумирало баш во тие неколку часа. Само дијабетичарите треба да приложат исправа поради шприцот.
А дали знаете колку се доплаќа доколку ти е поголем рачниот багаж? И фала ви на сите за одговорите, ми помогнавте!
Ми пројде времето кога можев да ги го едитирам мислењето, затоа морам да напишам ново (едно мислење под друго, се извинувам). Прашањето ми е: картата ми ја купи пријателка бидејќи е член на wizzair, дали само таа треба да направи check-in или морам и јас?
Чекирањето се прави преку акаунтот од кој е купена картата, така што ќе треба она да ти ја чекира картата.
Имам прашање за рачниот багаж - дали е дозволена четка за коса ??? И во врска со течноста, дозволено е вкупно 100 мл или едно шишенце не смее да биде над 100 мл.
Дозволена е четка за коса, зошто да не. Индивидуално шишенцата не треба да бидат поголемои од 100 мл, а ти можеш да земеш повеќе шишенца.
Skopje-Dubai dali imame letovi nie preku Wizz Air? Znam nemase, a i na nasata stranata taa relacija ja nema seuste, no naslusnav deka e otvorena i ovaa relacija sega. Ne znam kolku e tocno.