Дечки братучед ми пред 18 дена летал со Пегасус и каснел летот 24 часа ги сместиле во хотел се океј, но дали има право сега на оштета?
Да, нека поднесе прво барање до авиокомпанијата, па ако го одбијат тогаш се оди преку независно тело. За толку каснење следува компензација меѓу 250 и 600 евра.
Нема врска, хотелот им е секако обврска, компензацијата е плус. Мене во декември ми откажаа од визз лет неколку часа пред поаѓање, ем ми рефундираа се, ем добив компензација, баш пред некој ден конечно ми исплатија. Компензација не следува само во случај ако летот е одложен/откажан поради extraordinary circumstances, и обично ако бараш од компанијата ќе те одбијат со изговор дека причината била надвор од нивна контрола (мојот лет со визз конкретно беа временски услови), ама кога се ескалира преку ADR (независно тело) големи се шансите да одлучат во твоја корист. Другар ти што ти кажал дека компензацијата е хотелот очигледно нема поим што збори, така да нека си проба братучед ти, секако нема што да изгуби освен малку време. ЕДИТ: Сега препрочитав дека е Пегасус, пошто е турска компанија може да се водат по турски закони, најмногу ќе зависи од каде до каде летал, и дали летот се води како откажан, па летал со друг по 24 часа или се води како delayed. Види тука за повеќе инфо: https://web.shgm.gov.tr/documents/s...etmelik_formatina_uygun_hale_getirilmesi_.pdf
Здраво дечки, Во јули треба да патувам за Шведска со Wizz, но картата ми е само со ранец, иако престојот ми е 10 дена. Бидејќи досега не сум патувала без куфер, дали овој ранец би ми бил дозволен или би ми правеле проблеми затоа што малку отстапува со димензиите, односно му се 43 x 25 x 22cm. Благодарам многу!
Јас до сега секогаш имам одено со ранци што се малце поголеми (колку твојот отприлика) и не ми правеле никакви проблеми, дури имао и патници со поголеми ранци од мојот без проблеми што си влегувале. Гледај само да не ти е ептен преполн за да ти го собере во авион. Е сега може некогаш да се најде некој терсене и да бара да доплатиш, ама во 99% од случаите не се замараат.
Сето тоа претходно само одиш малку порано и го чекираш и него. При приоѓање на шалтерот ќе те прашаат што багаж носиш и ќе кажеш. Откако ќе пристигнеш и симнеш од авионот, пак поминуваш пасошка и откако ќе завршиш, чекаш кај лентата што е означена дека треба да се појави багажот од летот на кој имаш патувано.
Имам picnic cooler bag со димензии за рачен багаж, па се мислам да ја носам зошто ми е баш практична и собира повеќе од ранец, но не сум сигурна да не ми прават проблем поради алумиумската обвивка од внатрешниот дел или да не се глупирам, да си носам ранец за најсигурно? Спојлер
Здраво сакам да прашам резервирав карта преку банкарска сметка ама мислам дека згрешив. Наместо каде што пишува која фирма примa пари од мене требаше Сити банк лондон да внесам а јас внесов Визз аир Унгарија дали е тоа проблем фала ви Информации за сметка: Citibank N.A. London Branch (SWIFT-код: CITIGB2L) Број на сметка само за меѓународнибанкарски трансакции:GB31CITI18500813479358Корисник: Wizz Air Hungary Kft.
Здраво Дали би ми правеле проблем за димензии wizz priority 55×40x23 e дозволено. Мојот куфер е со димензии 57x 40x23 (со тркалца)?
Не знам дали јас нешто се збунив, ама на апликација не ја гледам опцијата wizz priority ( ранец и куферче 10 кг). Ми дава само Wizz GO со рачен и чекиран куфер од 20 кг и Wizz PLUS со рачен и чекиран 32кг. Help?
Прв пат летам со авион со Виз , имаме чекирано 20кг куфер ( дали смеам да си понесам неколку јаболки, крекери долу во багаж )