Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Wizzair

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од Goldeneye, 11 јануари 2013.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852

Возрасното лице кое патува со новороденчето има право да носи дополнителен личен предмет за новороденчето во авионот, заедно со кабинската торба. Дополнителниот личен предмет не смее да биде поголем од 40x30x18 cm.

Освен дополнителниот личен предмет, патниците со новороденчиња може бесплатно да носат и детска количка или бебешка количка на расклопување. И еден од овие предмети за мали деца може бесплатно да се носи во авионот.

Имајте предвид дека детските и инвалидските колички мора да се пријават со останатиот багаж и ќе се превезуваат бесплатно само ако патува и корисникот на опремата. Сепак, ако не патува новороденче или дете, сите овие предмети ќе се превезуваат како пријавен багаж за дополнителна такса.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    И јас така знам дека само до 2 години може бесплатно количка во авионот ама сега поинаку пишува. Можеби по ново е ова.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    НА страницата на Визаир си стои дека на деца до 2 години им следува бесплатно чекирање на количка. Категорија мали деца е од 2 недели до 2 години.
    2-14 се во категорија деца и количка не е набројана во листата на тоа што им следува.
    Ако дозволиле е лична одлука на тој на шалтер.
    И неи кога летавме зимово, со друга компанија, бесплатно чекиравме количка за деца над две.

4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Рефке..
    Инфант е до 2год и за нив нема збор дека количка е дозволена. Ама апсолутно никаде не пишува дека е бесплатна за деца од 2 до 14год.. (таа категорија на карти)
    Дури и во ова што си го постирала никаде не се спомнува дете над 2 год и количка во ист контекст..
    Спомната е само детска и бебешка количка, возрасна граница нема ама бидејќи ова што ти го имаш постирано е даден одговор од Виз за патување со новороденчиња, логично е да се однесува на инфант категорија до 2год
    Screenshot_20190408-175755.png

И сепак инвалидска количка е една ставка а детска количка е друга..
    На лицата со инвалидска количка им следува и special assistance за disabled and reduced mobility патници и тоа се бара најмалку 48 саати пред летот.. ова во контекст на пишаното од претходната членка..

@danichap
    @referentka
    @gjoker4e

На referentka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. DimitarLuna

DimitarLuna Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2018
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    43
    Можеш. :)

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Работам на аеродром. Количката е помагало на мало бебе. Бесплатна е како и инвалидската количка.

7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Ама на мало бебе..
    Мене.ме интересираше за дете од 4 години.

8. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Може слободно, никогаш не се правеле проблеми иако тоа не го пишува, чекирај си ја одма на шалтер и остај ја пред авион.

На sanja.burgundy и referentka им се допаѓа ова.
  9. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    За некоја недела ќе патуваме со бебуш,уште од сега ме фаќа паника,уште па навечер летот,како ли ќе заспие...:| Цело време уште во скут... Колку што знам ги врзуваат заедно со родителот,така?
    Сакав да прашам дозволуваат ли храна и вода да се внесува,мислам додека чекаме на пасошка и додека да влеземе ако огладни морам да му направам...Дајте совети за патување со бебе (4мес).

10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Ти работиш на аеродром Скопје.. на нашиот аеродром дозволуваат и 10цм разлика во куфер за визер ..
    Ама на европски аеродром одма ќе ти направат проблем!
    Зошто не дадеш извадок од правилникот на визер каде што стои тоа?
    Да не испадне на крај да наебат луѓето на некој аеродром 2000км од дома па да плаќаат ненормални суми за една обична количка!

И тоа што работиш на аеродром не е мерило за точност, затоа што различни компании имаат различни политики и тоа им го пишува на нивните страни.
    На виз ер не пишува дека е бесплатно.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    На германскиот визаир си стои тоа јас што го пишав.
    Се мешаат термините мало дете и дете.
    Но со мали букви, барем на германскиот, си стоеше дека мало дете, на кое се однесува количката, е до 2 години.

За сигурност при букирање нека се пријави количката, да биде опфатена во билетот во двата правци. Во спротивно е стварно руски рулет.

12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Токму тоа го пишува и на македонскиот.
    Затоа сум упорна Искра да даде линк каде тоа го пишува затоа што нема смисла некој да заглави со количка на некој аеродром па да плати надоместок за истата поскап од една карта..:D

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Јас нигде не напоменав дека работам на Скопскиот, кажувам што е политика на работење, количка се плаќа само кога ја носиш без бебе/мало дете, ќе побарам на шведски и ќе ти пратам за политиката на колички, доколку некогаш ти се случило да ти наплатат, сподели бидејки јас патувам и работам никогаш ова не ми се случило

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.335
    Ова е преведено на гугл транслејт или напишано е оригинално на македонски јазик?
    Кога читам на германски пишува бесплатно до 2 години, а според горе напишаново бесплатно е и после 2 години само доколку и детето е присутно за време на летот.

15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Од страната на визз е копирано.

Во меѓувреме ( поточно утре и е првиот лет) моја внука се вработи во Визз па од неа изворно разбрав дека доколку патуваат дете кое го собира во количка или инвалидно лице,тогаш се бесплатни.
    Доколку сакам само количка да пренесам без корисник,тогаш се плаќало.
    За некој ден ќе пишам како сум поминала јас,дали сум прошла беспари или ме опорезиле:D.

На Dust, gjoker4e и sanja.burgundy им се допаѓа ова.
  16. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Дали со Wizz Go пакетот има можност и за промена на датата на летање?

17. Jessicka

Jessicka Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2018
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    11
    Здраво Феминки да прашам имам карта со Визз Приоритет багаж така да и двата куфери ми се за во кабина смеам ли да носам лосиони и млеко за тело може ли да ми ги фрлат ... поз

18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    До 100мл пакувања
    А зошто не прочиташ што ти пишува кога пробуваш да резервираш? Еве јас знам ама нема да ти кажам. Ептен е просто, читај. Не е некој податок што не е никаде напишан, туку е јасно наброено што добиваш.. научете се малку и наједноставните работи да ги читате, нема се во животот да ви е сервирано на тацна

На Animali, sanja.burgundy и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Не сум резервирала само прашувам пошо во скоро време ќе треба да резервирам а тоа не го сретнав... Две дати ми се дадени како опции но не знам кога ќе завршам со обврски и затоа прашав. Барав низ темата за да најдам дали некој има прашано но не најдов.. И плус ако не сакаш да одговориш не одговарај и така никој тебе конкретно не те праша

20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Не треба и никој да ти одговори затоа што одговорот го имаш на страната на виз ер и можеш да го прочиташ! Ама мрзата е голема и сите чекате на готово. Да е нешто што го нема па да прашаш а ти не си се ни заангажирала да најдеш, туку чекаш на готово. Македонска работа..

Ете од мене совет, докупи си флекси опција, најпаметно и најефтино ти е ;)

На sanja.burgundy и Animali им се допаѓа ова.