1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Work and Travel

Дискусија во 'Образование' започната од Skopsko-Pufle, 19 октомври 2010.

1. fff3

fff3 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    125
    Одел некој што е прва фах? И како поминавте? Мене највеќе паника ми е околу добивањето виза незнам зошто тоа ме плаши,што ќе кажете вие од вашите искуства?

2. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.732
    Допаѓања:
    172.761
    Не ги лажете децава дека може со туристичка виза да одат да работат во САД!!!
    Ако ги фатат можат да пишат пропало на сите животни планови поврзани со Америка во иднина.

3. fff3

fff3 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    125
    Ќе може ли уште во прва година сега да се пријавам за одење а факултетот ми е со три години,дали тоа има некаква врска како и тоа што ќе сум прва година а сакам да аплицирам?

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    81.171
    Нема врска тоа, можеш да аплицираш.

На fff3 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Можеш уште по завршувањето на прва година да отидеш за Америка, најважно е да имаш најмалку 50% од испитите од зимскиот семестар, за добивање на виза ти се испитите битни.

6. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Ако си имаш се положено од испитите од зимскиот семестар а и добро да знаеш англиски немаш гајле за виза.

7. fff3

fff3 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    125
    @Nellie ти благодарам многу

8. leleto94

leleto94 Нов член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Moze li nekoj sto veke bil da dade poveke informacii za smestajot
    Koga se plaka, odma stom se stigne ili na kraj na mesec? Po kolku se vo soba? dali se posebni zenski i maski sobi ili ima i mesani? Dali se plakaat smetki za struja voda internet?
    Kade perevte obleka?
    Ve molam spodelete nekoe iskustvo znam deka site razlicno pominale ama barem otprilika da znam

9. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    За киријата плаќање многу зависи од местото каде што ќе си. Некаде се плаќа на една недела , некаде на две зависи и секако зависи од местото каде си. Во зависност од понудата што ќе си ја одбериш , ќе видиш какви се условите за сместување. За перење или ако има во куќата или пак ќе одите до најблиската перална.
    Јас сум плаќала по 90 $ неделно за сместување, ок беше, нормални услови имаше.
    Што и да те интересира пиши и ЛП.

На leleto94 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. missy1

missy1 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Од тие што биле, која работна позиција е најдобра според вас и кое место би го препорачале? Планирам оваа година да одам за прв пат ама сеуште не сум одлучила па ме интересира ваше искуство :)
    Исто и за агенција, се мислам помеѓу Аурора, Америквест или евентуално Коузон.

11. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    За позиција, зависи колку знаеш англиски, подобро е каде што ќе имаш бакшиш негде. Јас ти препорачувам источна обала ако си за забава и туристички места и пак ќе си заработиш, или пак некое планинско место ама со забава си ограничена. Од овие агенцииве што си ги навела имаат само понуди за забавни паркови кај што им даваат малце саати и паркот е солидно оддалечен од сместувањето, ама сепак разгледај си по сите убаво и не брзај одма да избереш или запишеш за програмата, онаму декември ти е најдобро, секогаш има повеќе понуди и саеми со работодавачи. Јас сум работела и housekeeping и busser ви ресторан, и во Мекдоналдс, ама се зависи колку знаеш англиски и како ќе се покажеш.

12. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    5.192
    Ме интересира за работа во Америка преку Викинг, колку се плаќа и кога? Кога се првите интервјуа за работа и уште некоја информација доколку може да сподлите? :)

13. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    https://www.facebook.com/vikingtravel.mk
    Еве ја страната на Викинг што ја имаат на fb, следи ги обично таму објавуваат редовно, за плаќањето како оди ќе треба да си прашаш, за понуди работни уште е рано, почекај малку рано е за работни понуди сеуште, ама па немој да чекаш да биде после нова година.

На Elence93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Вака, годинава сум 3та година и имам презапишано во три семестри до сега по еден предмет. Дали би ми правеле проблем за виза? Просекот ми е 7,25 :)

15. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    На кој факултет си? По колку испити имаш во семестар? Дали овие што ги имаш презапишано ќе ги положиш ако ти се во зимски семестар презапишани?
    Ќе те прашаат секако ако им се видат многу предмети неположени.

16. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    На економски сум, имаме по 4 предмети во семестар и од 3те презапишани предмети 2 ми се положени, а третиот во тековниот семестар треба да го полагам, ама со оглед на тоа што е Менаџмент кај Шуклев...

17. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Епа немаш гајле, презапишани и положени ти се , освен тој еден што ќе ти е во зимски семестар, може да те прашаат за него зошто си го презапишала, а може и да си го положиш. Само труди се да земиш што повеќе испити од зимскиов семестар , ако можеш сите уште подобро.
    Мислам дека не си ризична за виза од страна на испити положени/ неположени

18. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Најверојатно не сум, па од страв паничам :)

Инаку, со која агенција би оделе? Јас се распрашав во Интракс и Наром. Интракс бараат 250$ само за апликација кои пропаѓаат ако не земеш виза, додека Наром мислам дека плаќаш само 3000 ден за апликација и не знам дали доплаќаш понатаму уште нешто. Мислење или искуство како е поисплатливо? :D

19. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    А кога го плаќаш остатокот од програмата?

20. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Се распрашав убаво, Наром ако не ги прашаш не ти кажуваат дека треба уште 200 долари да се уплатат пред виза, а ако добиеш виза потоа го уплаќаш остатокот од парите. Сега се мислам помеѓу Интракс и Коузон... и никако да одлучам.