1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Work and Travel

Дискусија во 'Образование' започната од Skopsko-Pufle, 19 октомври 2010.

1. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Годинава аплицирам првпат, што ме советуваа од агенција и другарки. Еве јас за Кејп Код ќе аплицирам, па ќе видиме. Али во секој случај поубаво (финансиски) ќе поминеш на источниов брег или Алјаска.

ПС со која агенција ќе одиш?

2. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Блум, сегa сaмo сoбирaм инфoрмaции. Oвaa гoдинa не ме примијa нa фaкултет, зa жaл, a имaв желбa дa oдaм и дa зaрaбoтaм пa се нaдевaм другaтa гoдинa ќе се пoклoпaт кoцките.
    Инaку, јaa рaзгледувaв вo Америквест, велaт пoефтинo е и дo сегa не сум прoчитaл негaтивен кoментaр зa нив. Кoгa би oдел, би oдел тoкму сo нив.

Ти сo кoјa aгенцијa oдиш?
    Кaжи ми кaкo oди пoстaпкaтa, зa престoј тaму ме интересирa. Еве кoнкретнo зa тебе, вo Кејп Кoд кaде ќе бидеш сместенa и кaкo/кoлку ќе плaќaш и кoлку ќе бидете сместени?

@Bloom19

3. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    @Mr. Right Вака, не знам колку години имаш, дали си бил запишан претходно на факултет и сл. ама знам дека толерираат прва година да не ти се погодил факултет, па да се префрлиш на друг, меѓутоа мислам ако имаш веќе 21-22 години и си прва ќе те сметаат за ризична категорија за виза. И јас си се сметам со високи шанси да ме одбијат бидејќи од 5 семестри во 3 имам по еден предмет презапишано, што баш и не изгледа убаво празно место на секоја страна во индекс. Јас одам преку Интракс, уплатив на почетокот и фатив попуст и програмата ќе ми дојде 1050$. За Америквест ни јас немам слушнато лош коментар сеуште. Сега за сега немам обезбедено работа интервјуата се во јануари кај што аплицирав, затоа не можам уште да ти кажам точно каде ќе бидам, но во глобала на Кејп Код сместувањето е од 100-120$ неделно. Има група на фб (WORK AND TRAVEL ISKUSTVA - MAKEDONSKI STUDENTI) и таму можеш да прочиташ многу повеќе мислења. Ако нешто пропуштив кажи си:D

4. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Не сум ни зaпишaн, вo мaј зaвршив среднo, a вo aвгуст не ме примијa нa фaкс. Тaкa дa, сегa чекaм зa следнaтa гoдинa. Е сегa зa oвa предметиве знaм декa пoвеќе требa дa ти се пoлoжени, мислaм декa немa дa ти прaвaт прoблем штo имaш некoи презaпишaнo, бaрем тaкa прoчитaв.
    Кaжи ми aвиoнскaтa кaртa ти е преку aгенцијaтa или сaмa ќе си јa плaтиш? Знaм декa aкo е преку aгенцијa е пoевтинo. И oд кaде ќе летaш?

5. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Интракс ми кажаа дека не продаваат авионски билети, но ти помагаат во секој случај да си резервираш.

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  6. knosos2

knosos2 Нов член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали повратниот данок може да се земе преку друга агенција а не преку таа со која си одел? И отприлика како се пресметува колку пари би ти врнале, и за колку време се враќа откако се поднесе?

Дали одма после интервјуто со работодавецот ти кажуваат дали си ја добил работата или не? И како се одвива итервјуто?

7. key.of.love

key.of.love Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    5
    Можеш да аплицираш преку друга агенција за данокот , би требало за 9 недели после аплицирањето да се врати. А како се пресметува тоа не знам.
    И да, одма после интервјуто со работодавачот ти кажуваат дали си ја добил работата или не, имаш лице во лице интервју или пак виртуелно преку скајп , најчесто те прашуват да се претставиш, да кажиш нешто за себе, дали имаш искуство, зошто сакаш да ја работиш таа работа

8. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Ај дa ве прaшaм зaштo знaм декa пoвеќе млaди oдaт вo Ocean City, ME. Кoлку мoже дa се зaрaбoти тaму без претерaнo трoшење? И дaли леснo се нaoѓa втoрa рaбoтa?

9. girlseverywhere

girlseverywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Ај ако некој има искуство да каже за работа во супермаркет како е што е? И ако знае некој да ми каже нешто повеќе за Cape Cod и Niagara falls?

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  10. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Niagara falls vo Amerika e tapa nevidena. ako odis vo Niagara falls vo Canada e toa e nesto drugo. Dva razlicni sveta.

11. girlseverywhere

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Од кој аспект е тапа?

12. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    За враќање на данок може да се аплицира и во друга агенција, процедурата трае 9-12 недели.
    Преку која агенција ќе си го враќаш данокот?

13. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Mоже некој убаво да ми објасни, која е најдобра агенција , најсигурна , кој град е најпогоден , колкави се шансите да те одбијат и колку се вкупно чини?

14. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    За агенцијата најдобро ќе е сама да си пресудиш, имам слушано различни коментари за повеќето агенции, секој со своето искуство. За град или општо за место на кое би сакала да одиш зависи од тебе, можеш источен бреј на плажа , или пак некаде централна америка во некое планинско место. Ако сакаш ќе најдеш и втора работа , само разликата меѓу места на плажа и планинско место е што на планинското место ќе нема каде да трошиш пари, но сепак ќе шеташ после работењето и ќе си посетиш она што сакаш.
    За да ти кажам колкави се шансите за да те одбијат треба да ми кажеш која година си на факултет, положени / неположени испити, а за цената за програмата ќе си прашаш по агенциите.

15. missy1

missy1 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Има ли некој што бил претходниве години во Кејп Код и ако сака да сподели негово лично искуство :) Дали го препорачува како место каде што може да се заработи ?

16. manDarina69

manDarina69 Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво момци и девојки значи вака :
    Имам 22 години и сум 1ва на фах.. претходно бев запишан на друг факултет но поради проблеми се отпишав од него, дали има шанси да добијам виза а сите предмети ми се положени со просек некаде 8,3 Поздрав:)

17. girlseverywhere

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Ај некој да ми каже за на интервју со работодавецот што е најдобро да се облече? Дали треба штикли да се носат,нормално не некои високи?
    И што прашуваат обично работодавците?

18. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Дали знае некој колку поскапуваат цените на агенциите од 1ви Јануари за услугава Work & Travel? ( сите имаат некое покачување на тарифата )

Фала однапред :D

19. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Најопшти прашања, за тебе , за твоето работно искуство и пред се го гледаат твоето ниво на познавање на англиски јазик.

20. angelina1

angelina1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    25
    Здраво , дали некој има искуство за Block Island, Rhode Island преку агенција Kontext ? Поздрав :)