1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Work and Travel

Дискусија во 'Образование' започната од Skopsko-Pufle, 19 октомври 2010.

1. Пилот

Пилот Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    26
    Што мислите за одење после прва година или подобро е подоцна?

2. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Можеш и по прва година, само положи се од зимскиот семестар

На Пилот му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chris++

Chris++ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Уште важи ова? Или мора 4/5 предмети од зимски семестар?

4. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    40
    Освен Америка и Германија,дали има и за Британија?

На Chris++ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Дали за виза прават проблем за 2 неположени предмети?

6. Monika998

Monika998 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    За Германија, Малта и Дубаи, доколку некој има информации како се оди, ако може да ми пише. :)

На Danedelkovska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Здраво, јас бев во Германија ова лето како студент, но ја знам и постапката за оние што не се студенти, пиши ми се ќе ти објаснам:):)

8. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.111
    Заинтересирана сум за вакви понуди ама во Франција,оти тоа го студирам,па барем би го усовршила и јазикот. Има ли такви понуди?

На Chris++ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lara Kroft

Lara Kroft Нов член

Се зачлени на:
    8 февруари 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Втора година сум на медицина, сега за сега имам 15 од 20 испити положено, толку успеав...ми треба мислење колкави ми се шансите за виза?

10. pikachu2

pikachu2 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    986
    Здраво, преку Интракс уплатив и разгледувам понуди за работа. Ако некој има лично искуство или слушнал пд некој за добри места за правење пари нека сподели, не ми е битно забава толку.
    П.С за Алјаска веќе се е пополнето :(

11. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    66.416
    Колорадо, штом ти е за правење пари. :)

12. Chris++

Chris++ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Има во втора што отишле и со 7 неположени, али пак е ризик. Јас би ти препорачал да си аплицираш и да си ја пробаш среќата во амбасада :wasntme:

13. Sm1ley

Sm1ley Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2013
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    74
    Јас бев со 1 неположен и немав никаков проблем за поминување. Буквално за 1 мин земав виза. 15 на потврдата нема да изгледаат малце.. Индексот само ми го прелиста човекот и тоа беше тоа :)
    По тоа што јас видов мн повеќе влијание има англискиот и однесувањето него ли положени испити (веќе кога имаш 15 положени), ама има секакви примери. По мене најубаво е да си пробаш зошто одлично искуство е :)

14. vetre

vetre Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    30
    Здраво дечки. Ај вака неколку прашања. Прво има ли врска начинот на облекување, мора ли да биде business или може и casual. Второ имам многу предмети не положени, т.е само до 3та година ми се положени, од 4та ми се останати 5 и од 5та сега и плус по 3 изборни од секоја година од кои повеќето неам оцена. Дали би ми правеле некаков проблем, т.е кои ми се шансите да добијам/не добијам виза. Англискиот ми е солиден, работата таму ми е потврдена. Оваа ми е да речам последна година, т.е факсот ми е со 11 семестри, а со 10ти завршуваат предавањата. Работата е што како и да завртам пак ми остануваат околу +/- 30 испити не положени од целото студирање

15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Добивањето виза е повеќе среќа... од лично искуство и од искуство на блиски. Повеќе фактори се. Не само испитите - колку години имате, примања во домаќинството... и среќа.
    Среќно на сите.

На vetre му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.732
    Допаѓања:
    172.761
    Можеш и кежуал, сепак сте студенти.. само не носи некои маици со натписи и глупости на нив.
    За испитите можат да ти прават проблем само ако детално ти го чешлаат индексот. Некои го гледаат некои не..
    Реално, шансите да добиеш ти се намалуваат со тоа што си последна година, па згора на се и неположените испити..
    Нив иако им е важен англискиот, работата и сл, мн поважен им е и првиот впечаток..
    Но сепак мислам дека уште пред да влезеш во амбасада се знае дали добиваш виза или не..
    За W&T примањата и не се мн важни..знам луѓе од сите класи што заминаа, не е мерило..

На vetre му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vetre

vetre Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    30
    Мене ми се собраа предмети од последнава година, најмногу предмети имавме оваа година. Исто имам некои едносемсетрални што ми се положени сега во јануари ама оценка ќе земам наредна сесија. А да и уште нешто, како ќе знам дека сум ја добила визата, има некој "таен" знак или нешто така што ќе ме наведе дека сум ја добила или не

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Ако ти го вратат пасошот значи нема виза.
    Го задржуваат ако ти дале.

19. blackred

blackred Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11
    Може ли некој да ми каже во која држава од америка најмногу се прават пари? јас сакам следната година да одам па би ми значело некој што веќе бил да ми сподели искуство и од кој месец наредната година да почнам да барам а да не е се пополнето веќе. фала ви

20. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Не сметам дека толку е битна локацијата отколку видот на работата. На запад заработуваш повеќе ама трошиш повеќе затоа што стандардот е повисок. На исток заработуваш помалку ама трошиш помалку. ( иако е релативно тоа ама така одат цените.

Од работи гледај тие што имаат бакшиш или можнст за overtime. Келнер тешко да работиш прва година ама сигурно можеш да си server assistant, басер или некоја функција извеѓу пошо имаат работини позиции кои уште не ни знаеме дека постојат.
    Ако во работите каде ќе правиш доста прекувремени саати или тие што имаат башкиш ќе имаш доста башкиш ќе заработиш. Не знали самата по себе работа дека во случајот ќе ти донесе многу пари. ЌЕ ти треба и друга работа, се тоа зависи од слободното време у можноста да се најде втора работа.

Однапред немој да се надеваш на ништо, не планирај затоа што се зависи од сезоната и како ќе ти се погоди.

Еве на пример јас само спасител работев, планирав втора работа да работам ама кога отидов таму имав доста прекувремени саати и не беше потребно за втора, а и немав многу време а и кај што живеев никаде не најдов.

Работи кои не би ти препорачал да ги работиш се: Housekeeper ( затоа што е заебано, досадно, тешко а и не секогаш има пари. Особено при крај на сезоната се кратат саати пошо се нема работа. Не си флексибилен многу) - Ова е кога станува збор за работата и физичкиот замор.

А психички тешко е да си спасител и забавен парк. Пошо може цел ден жив чоек да не дојде и сам/а така да седиш. ( мене тоа ми се случи скоро 1 месец од 3 месеци работа хахах :D But мене ми беше лесно, пријатно ми е да сум опркужен со моите мисли.

Тоа е тоа, ако имаш нешто плус прашај и во ЛП, да не си реплицираме 15 пати :D

ПозЗ3³ ®

На blackred му/ѝ се допаѓа ова.