5 години е границата за документи, мораш да останеш во Америка. Нешто помалку од тоа е како што кажа Даст ризик никогаш да не се вратиш во таа земја. Друго за депортација државата и амбасадите мислам дека го плаќаат авионот и целиот процес.
Zdravo devojki sakam da ve prasam dali zemaat od strana na ambasadata vo obzir so kogo odis,potocno so kogo apliciras...bitno mi e zatoa sto za prv pat apliciravme so decko mi i dvajcata sme 3 godina na fax vi blagodaram
Секоја апликација посебно се разгледува во амбасада. На шалтер секој посебно го викаат.. така да, не кажувај дека одиш со дечко, најдобро... Посомнителни сте дека ќе сакате да останете после програмата..
Не значи дека ќе те депортираат. Можеш да лежиш во федерален затвор неколку месеци, знам и за такви случаи. И да добиваш црн печат за 10 години, ама после тоа можеш да заборавиш дека виза ќе ти биде одобрена. Најдобро е да не лажеш. Тие веќе знаат се за тебе. Овде спаѓаат и социјалните мрежи, па дури и приватните пораки. Секако ќе видат дека имаш дечко од слики по фб. Јас бев на интервју заедно со мој другар и него директно го прашаа за мене по име и презиме дали сум му девојка и тоа двапати го прашале зошто не му верувале дека сме само другари.Тој доби виза јас не.
Да. Значи вака направете интервјуата да ви бидат со една недела разлика да кажеме. Kажи си дека имаш дечко ако прашаат, ама на прашањето со кого ќе одиш, кажи дека ќе одиш со пријатели. Обично прашуваат само со кого ќе одиш. Тие веќе знаат дали имаш дечко. Секако тие веќе решиле дали ќе земеш виза или не уште пред да стапнеш во амбасада. Така да само опуштено. Ама никако не одете во исти ден!
Јас знам луѓе што цел живот го излажираа во амбасада и добија визи. И луѓе што беа искрени па не добија.. Никој не те советува да лажеш АМА дечко не е правен поим..не е маж, не е вереник ... Дечко е друштво. Но ако конкретно те прашаат дали одиш со дечко ти, кажи ја вистината. А ако те прашаат само со кого одиш, тогаш не гледам потреба да потенцираш.. Инаку тоа дека ги пребаруваат сите на социјалните мрежи е мит... Но затоа целосно сте претресени и вие и вашето потесно семејство уште при апликацијата.. Знаат за вашите семејни примања, кредити, стипендии, роднини во САД..за тоа никако немојте да лажете, ниту пак да премолчите ако ве прашаат..
А тогаш како некој што има многу роднини добил виза? На моја пријателка пола фамилија и е во Америка и повторно доби виза. И тоа таму кажала дека нема. Јас имам братучеди таму и сум заинтересирана за аплицирање, мислиш дека голема улога игра тоа или сепак среќа е во прашање?
Може само да веруваме на збор оти кажала дека нема... Ама кога американец во амбасада ќе те праша дали имаш роднини, најчесто мисли на immediate relatives а не на 5то колено.. И јас кажав дека имам далечен братучед со цела фамилија, а тој ми рече - тие не се сметаат..поблиски имаш? Реков не.. Треба среќа но и добри врски со МК.. Иако сведок сум на многу што добија визи а немаа баш некоја врска со мк..
Не прават на секој длабока проверка и затоа некои луѓе така лесно поминуваат. Знам и луѓе што исто така имаат роднини не кажуваат и земаат виза и знам луѓе што фалсикуваат оценки во индекс веќе 3 години, а имаат 30 неположени испити и три години земаат виза така да.... Зависи дали ќе те проверат или не. Така да се е до среќа. Мене оваа година не ми ги ни погледнаа документите и во лице ми кажаа дека не можат да ми дадат виза затоа што сум македонка. Поднесов жалба, отидов втор пат и беше сосем друг консул и интервјуто течеше супер и на крај онака загрижено ме праша ама твоите сеуште ли живеат во МК? и после тоа ми кажа дека не може да ми даде виза. Тогаш баш беа сите проблеми во МК со владата и случајот во собрание. Американски сенатор изјавил дека МК нема смисла како држава, да не поделат на Албанија и Бугарија и што да очекува човек? Знаат дека сите гледаме излез и спас од оваа ситуација тука затоа и не даваат визи. Сепак тие ја решаваат иднината скоро на целиот свет. Лицемерни и користољубиви американци што гледаат само војна да започнат негде. Воопшто не ги сакам веќе ни нив ни нивните визи!
Здраво,јас сум 2 година на факлутет и размислувам да одам ова лето во Америка да работам и секако да се шетам,па имам неколку прашања ако знае некој да ми одговори. Заедно со другарките разгледувавме различни работни позиции по агенциите,но сакаме сите 3 да бидеме во ист град па и ако е можно на исто работно место без разлика дали иста работна позиција имаме. Дали тоа може да се договори преку агенцијата? Сместувањето во Америка ти го обезбедува агенцијата или сама го наоѓаш и колку чини месечно за смештај и сметки ? За втората работа дали те насочува агенцијата или сама се снаоѓаш во Америка? Предлог за некое место и некоја работна позцијаа ?
Ти препорачувам агенција се вика Viking Travel (Битола и Скопје). Брат ми одеше преку оваа агенција ии многу негови другари. Можите сите 3 да бидите во ист град во иста ќука да престојувате ии да работите на исто место. Сместувањето го обезбедува агенцијата како ии работата. Сместувањето мислам дека чини околу 400$(месечно) со се сметки. Аа втората работа си ја наоѓаш сама во Америка. Предлог место Long Branch NJ ии работно место Avenue Beach Club или Ocean Place. Со среќа!
Јас ќе аплицирам втор пат оваа год. и си барам друштво ако е некој сам и си бара друштво нека ми пише