Додека амбасадите не се изјаснат, агенциите не треба да вратат ништо. Последно, тие што биле на интервју и имаат работно место уште, се очекува да заминат. За другите сигурно инфо уште нема.
Дали може да ми препорачате добар град каде што може да се оди и исплатлива работна позиција? Инаку ме интересира дали лесно може да се снајдеш за втора работа, доколку некој има искуство нека го сподели ако сака
Секаде можеш да најдеш работа, во секој град од секоја држава. Подобро е на некое туристичко место, и да работиш како келнер/барман или билошто друго што каде имаш бакшиши. Дури и да немаш голема дневница, ако имаш бакшиш, многу повеќе ќе заработиш. Али ако одиш некаде каде има ептен гужва, ќе имаш и поголеми трошоци. Треба да одлучиш за што ќе одиш прво, забава или пари, или двете со баланс или без. И да не работиш со бакшиш, пак можеш да заработиш солидна сума, но треба да работиш здраво и брзо да влезеш во шема. Искуства имаш 20 страни назад, читај.
Zdravo, sakam slednoto leto da odam preku work and travel vo Amerika i sakam da odam so dechko mi. Toj ne e student. Ima li mozhnost ili opcija da odime zaedno? Znae nekoj neshto na ovaa tema?
Здраво, ме интересира кои се шансите да отидеш доколку си прва година и ги имаш положено сите испити до тогаш? Одличен ученик сум и имам во план да аплицирам меѓутоа незнам дали да ризикувам или да почекам до втора година
Целиот кеч на интервју за виза е да им покажеш дека немаш интерес да останеш во нивната држава по истекувањето на истата без документи. Секако тие бараат оценки меѓу другата папирологија, па можат да видат кој каков студент е оти тоа им влијае некогаш на одлуката. Али не е пресудно во одреден број случаји, секакви можат и земаат виза. Обично, зависи каков човек ќе се погоди да ти го води интервјуто. Некои не замараат многу, други малку повеќе. Како и да е, самото интервју трае помалку од 5 мин. горе доле. Јас бев ептен возбудена првиот пат и мислев дека ќе биде ептен тегаво, а човекот после прегледувањето на документите и кога виде колку сум уплашена по првото прашање направи шега. Ти поставуваат прашања од типот зошто сакаш да идеш, каде точно одиш и што ќе работиш, како што се гледаш во иднина во склоп на тоа што го изучуваш и слични прашања од тој тип, од 3-4 максимум. Јас бев одобрена после прва година на факс, а и не гледам зошто некој не би бил одобрен кога програмата е за студенти. Студент си и во прва година бечлар, и во четврта, а и после на мастерс. Плус, ако те одбијат за виза, мислам дека агенцијата ти рефундира голем дел од парите, со одбивање на мал процент. Ама тоа се зависи од агенцијата и спонзорот кој ќе го избереш. Моето искуство не е преку агенции во Македонија, ама иста е програмата во цел свет па работите горе-доле исто стојат.
Во Мк никој не уновчува освен Нлб ама мислам дека прифаќаат само поголеми суми над 600$. Јас во Врање уновчував, Интеса банка. Но, оваа година ми рече агенцијата дека никој повеќе не ги уновчува. Прашај сепак на овие места.