Фолна киселина За неколку месеца планирам бременост па знам дека фолната киселина треба да се пие 3 месеца пред да се планира бременост. Инаку , ме интересира дали фолната киселина може да има некакви контраиндикации со контрацепцијата и која е цената на фолната киселина?
Еве една интересна страна, погледни ја има интересни теми што ќе те интересираат. http://www.ringeraja.mk/forum/m_6964/mp ... m.htm#6964
Мајки и девојки кои сте бремени , кои витмини се добри да се пијат во текот на бременоста , нормално освен добра и здрава исхрана.Јас моментално пијам Тифол ама ме интересира дали можам на пример витамин Ц или било што друго Иначе сум 5 недела. Благодарам
plavuska da ti kazam jas sum veke vo 24 nedela i vo prvoto tromesecie piev samo tifol i magnesium sto mi gi preporaca doktorot a sega samo multivitamini i se razbira mnogu ovosje zs tamu gi ima site vitamini taka mi kazaa koga bev naposledno na pregled taka ostaviv se vo racete na mojot doktor pozzz
Јас сум 5 недела и мометално немам никави симптоми ти од кога почувствува промена кај себе и симтоми благодарам
Јас сум 4 недела и јас немам симптоми , така да не грижи се.... И јас пијам само Тифол, и ми кажаа многу овошје да јадам.
Јас сум во 15. недела и досега пиев мултивитамини, ама и секојдневно многу овошје. А тие Тифол какви витамини се?
Tifol мислам дека се на Крка, таблети со фолна киселина. А фолната киселина се пие пред забременување, како и во текот на првото тромесечие од бременоста. Мислам дека е подобро до крај да се пијат мултивитамински таблети како МамаВит и слични, кои што содржат повеќе витамини, а не само еден. Ама, тоа не е доволно, треба да се јаде овошје и зеленчук, месо, млеко, јогурт, сирење, а да не се претерува со тестенини и благо.
Ахм, затоа се збунив ко ги даваат во почетокот, зошто не сум ги пиела јас ЈАс на Алкавит пиев фолна, а сега мултивитамини (магнезиум, калциум, омега3...)
сакам да ве прашам дали знаете дали е штетно да се пијат таблетите еритромицин за време на бременост- во шестата недела? докторот ми ги даде бидејќи имам стафилокока, кандида и микоплазма а прочитав дека не треба да се земаат за време на бременост! сега не знам дали да ги пијам, страв ми е! ве молам пишете ми што да правам!
А дали докторот знае дека си бремена? Во принцип, не се препорачуваат никакви лекови во првите три месеци, ама веројатно лекарот свесно ти ги дал. Сепак се работи за инфекции кои би можеле да му наштетат на плодот, па веројатно опасноста од лековите е помала отколку од бактериите. Тоа најдобро може да ти го каже гинекологот.
Мајки и трудници , ме интересира дали е некаков проблем ако се заборави да се испие едно до две апчиња од Тифолот ( фолна киселина ).Едно заборавив вториот ден окако почнав да ги пијам и вероватно овие денови а веке сум 10 недела.Значи до сега две од почетокот.Фала многу
Тифол ( фолна киселина ) И јас би сакала истото да го знам, и јас два пати заборавив да се напијам... Но си мислам дека не би требало да има некој проблем..
Тифол ( фолна киселина ) Нема да има никаков проблем и повеке од две ако заборавеш да се напиеш..(Самиот организам си ја има фолната во доволни количини, но во бременоста има зголемени потреби од неа заради процесите на делбата и развојот на плодот.) Фолната киселина ја препишуваат на трудниците зашто спага во гупата на витамини кои што ја помагаат правилната делба на клетките (во ваш случај на ембрионот)и плус заедно со вит Ц го помагаат сврзувањето на железото со хемоглобинот.
Jас сум 28недела и досега докторот ми има дадено,тие за заби сто се,едно пакованње мама вит испив,,сега пијам магнезиум,бидејки имам грцеви во нозете и тие за заби што се,и овошје повеке јадам.а дали друго нешто треба да пијам незнам??ако знаете кажете.
Jас пиев Pregnacare таму мислам тој што ме прегледуваше ми ги препорача,ама многу киселини ме факаа од ними,не чуствував ништо посебно од ними,можеби затоа што за бебето беа и витамин б кога повракав
јас сум 4 месец веке и само прегнакаре пијам но многу добро ги поднесувам а фолната киселина ако сте заборавиле да испиете еднас двапати не е проблем и јас заборавав некогас го прасав докторот реце не е нисто