Zdavo mamicki, bi sakala da ve prasam dali za vreme na bremenosta ginekologot vi preporaca da napravite trankiliti test za sigurnost za plodot deka nema anomalii? i dali voopsto nekoj znae sto znac trankiliti test?
jas za prv pat sum trudna ....(imav edna neuspesna bremenost), ginekologot mi preporacuva koga ke go pominam prviot skrining da odam na ova ispituvanje ili amniocenteza za da bideme sigurni deka se e vored... inaku ova ispituvanje cini okolu 600evra ako nekoj go pravel bi bilo fino da cueme iskustvo
http://mail.entitymedia2.info/index...cle&id=561:test&catid=10:bremenost&Itemid=113 Еве ова го најдов, може ќе помогне на некој. Па споделете тука искуства.
Исто ми препорачаа, баш би сакала да слушнам искуство. Тестот чини 700 евра заменува Амнио и нема боцкање на стомак и земање плодова вода туку е со венска крв од мајката. Ме интересира дали има некој што веќе го направил тестот?
Јас правев во 10 недела ама NIFTY преку фирмата Гинекаликс. Тестот кошташе 750 евра ама ако се аплицира он лајн добиваш 50 евра попуст. Го рагледував и тој Транкилити пред да се одлучам ама нифтито имаше за нијанса повеќе испитувања. Инаку го правев бидејќи имам 37 години.
Isto i jas go pravev zaradi godinite 38, i mozam da kazam deka za mene vredese sekoj denar, ne zal za parite voopsto. Mi bese strav amnio.
Здраво. Нова сум на форумов и сум бремена 16 недела. Неодамна во 12 недела го направив НИФТИ тестот кој се прави во рана бременост за утврдување на генетски аномалии (Даунов синдром...и др) и така ја одбегнав амниоцентезата. Презадоволна сум. Моето прашање е дали некој има искуство со НИФТИ тестот?
Здраво. Не знам колку е активна оваа тема и дали ќе го прочитате моево прашање. Правев минатата недела приска и резултатите се со низок ризик, но сепак денес цел ден размислувам за овој тест. Најмногу за мирна глава. Во понеделник ќе се јавам во мојата болница за да се имформирам, но во меѓувреме, вие кои сте го направиле, која е процедурата? Колку крв ви зимаат и што конкретно испитува?
Трет пат правев тест од овој тип, наредната недела чекам и резултат. Конкретно се зема крв од вена. Кај мене беа три епрувети. Се испитуваат хромозомите 21(Даун синдром), хромозомите 18 ( Едвардс синдром) и хромозомите 13( Патеу синдром). Постоеше и екстра опција за да се испита дали детето има погрешно распределени полови хромозоми x и y, но до сега никогаш не проверував тоа бидејќи веројатноста е премногу минорна. Кај мене стасуваа првите два пати резултатите за една недела. Сега во понеделник ми зедоа крв па наредниов понеделник ќе проверам дали се готови. Брзо, безболно и ефикасно. И првиот и вториот пат мислам дека бев 9- 10 недела, сега полна 10 беше. Негативни резултати на овие тестови не значи дека детето нема некоја друга аномалија, деформитет или болест. Испитуваат тоа што е наведено и тоа што си штиклирал.
Благодарам многу. Штом го правиш по трет пат значи задоволна си од веродостојноста на тестот. Единствена причина поради која го правам е што гледам дека мојава возраст влегува во некоја ризична група иако мојата докторка не ми го посочи. Ама знам дека се ќе биде добро.
Јас сум задоволна. Како што кажав, друг тест е, ама принципот на работа на сите е тој. Само пристапот, услугата, професионалноста можеби варираат.
http://www.ginekaliks.mk/NIFTY_test.php Повели за инфо. Не сум правела лично ама ова го знам па реков да се вмешам.