Се ближи годишнина од брак на моите дома,па знам дека омилени им се бомбициве од слатки па ајде домаќинки предложете некој така полесен,едноставен рецепт за бомбици.Сакам да ги изненадам моиве дома мислам дека заслужуваат ако во случај има ваква тема слободно во канта множе да иде,разгледував па мислам дека нема
Бомбици ? Имаш неколку рецепти за бомбици тука во оваа тема Колачи. Се надевам дека ќе најдеш некои што ќе ти се допаднат, а сите се многу лесни за правење
Бомбици ? Бомбици од Банани Потребно 3 банани 100 грама мелени бадеми 100 грама мелени лешници 50 грама кокос 100 грама мелени ореви 100 грама чоколада за готвење 100 грама урми 50 грама сусам Начин на подготовка Сусамот го ставаме во тенџере, тенџерето го ставаме на рингла и го пропржуваме. Бананите ги лупиме и ги ставаме во подлабок сад, а потоа со вилушка ги гмечиме. Во садот ги годаваме и мелените бадеми, мелените лешници, мелените ореви исто така ги ставаме и урмите предходно исецкани. Откако е готов и сусамот и него го додаваме во садот, потоа мешаме со лажица се додека не добиеме хомогена смеса. Чоколадата за готвење ја рендаме на ренде од покрупната страна на рендето во тањир, кокосот го ставаме во тањир и земаме од смесата правиме топчиња средно големи и ги валкаме во чоколадата или пак во кокосот. Бомбиците ги ставаме во книжни корпици. Добар апетит!
Бомбици ? Еве едни од мене, од време навреме ги правам 200гр чоколада за готвење 2 јајца 200гр мелени бадеми (непечени) или мелени ореви 100гр шеќер во прав 50мл рум кокос На ситната страна од рендето ги рендаме чоколадите. ( Со оваа постапка ќе се набилдате ) Во садот ги додаваме мелените бадеми/ореви и промешуваме. Ги додваме само жолтките, пак промешуваме. Го додаваме румот и тогаш смесата ќе се соедини. Направените топчиња ги валкаме во кокос или нешто друго, по желба. Ако го сакате вкусот на румот - преубави се
БОМБИЦИ ОД БАНАНИ 3 банани 100 грама мелени бадеми 100 грама мелени лешници 50 грама кокос 100 грама мелени ореви 100 грама чоколада за готвење 100 грама урми 50 грама сусам Начин на подготовка Сусамот го ставаме во тенџере, тенџерето го ставаме на рингла и го пропржуваме. Бананите ги лупиме и ги ставаме во подлабок сад, а потоа со вилушка ги гмечиме. Во садот ги годаваме и мелените бадеми, мелените лешници, мелените ореви исто така ги ставаме и урмите предходно исецкани. Откако е готов и сусамот и него го додаваме во садот, потоа мешаме со лажица се додека не добиеме хомогена смеса. Чоколадата за готвење ја рендаме на ренде од покрупната страна на рендето во тањир, кокосот го ставаме во тањир и земаме од смесата правиме топчиња средно големи и ги валкаме во чоколадата или пак во кокосот. Бомбиците ги ставаме во книжни корпици. ммммммммм многу фкусно ДОБАР АПЕТИТ!
Рафаело 300гр шеќер да зоврие со 2 dl вода, малку оладено Се додава: 1 маргарин 400 гр млеко во прав 200 гр кокос Смесата треба да одстои 3-4 саати или наредниот ден се формираат топчиња. Во средина се става лешник и се валкаат во кокос. Урмашици 6 лажици вода и 6 лажици шеќер се оставаат да зовријат како за слатко. Друго потребно: 1 чаша ореви ( мелени) 3 реда чоколадо Урми Урмата се дели на 4 дела ( по должина). Се прават топчиња, се расплескуваат и во средина се става урма. Одозгора се преливаат со шпикован шеќер.
БОМБИЦИ СО КИКИРИКИ * 200 грама Шеќер * 100 грама Чоколадо * 80 милилитри Млеко * 100 грама Маргарин * 200 грама кикиритки * 200 грама Бисквити ПОДГОТОВКА На пареа растопете ги чоколадото и шеќерот, а потоа додајте ги изронетите бисквити, кикириките и млекото. Во разладената смеса додајте го маргаринот. Убаво измешајте ја смесата и формирајте бомбици, кои ќе ги ставите во хартиени ќеси.
Многу интересни ми се овие, тренди а и ефтини се може да ги пробам овие денови, колку броја излегуваат така од прилика, а како тоа на пареа, кикириките печени или не, и тие нели се рендаат или се сечат на парчиња? И ова со маргаринот во разладена смеса ме зачудува
еве и од мене еден рецепт за бомбици -300 гр бисквити -150 гр маргарин -150 гр мелени ореви -130 гр шекер во прав -2 банани -кокос Ставете го маргаринот да се растопи, потоа додајте го шекерот, оревите, изронетите бисквити, лупените банани, и измешајте добро, формирајте бомбици и валкајте ги во кокосот. ем лесно ем ммм...
Еве и јас најдов неколку рецепти за бомбици : Чоколадни бомбици со цреши * 80 цреши од компот * 4 лажици ликер од цреши * 150 гр од млечно чоколадо * 100 гр црно чоколадо со 85% какао * 70 гр путер * 80 гр мелени лешници Начин на подготовка Црешите добро процедете ги а потоа додадете им 2 лажици ликер од цреши.Во посебен сад ставете ја искршената млечна и темна чоколада, додадете путер, 40 г од мелените бадеми и 2 лажици од ликерот од цреша.Оставете чоколадото да се стопи во микробранова за 1-2 минути. Растопеното чоколадо, измешајте го добро и оставете да се излади.Со раце формирајте бомбици па потоа направтете рамни крукови и во секој круг ставете по една цреша и повторно формирајте бомбица. Извалкајте ги бомбиците во мелени ореви, мрвици или кокос. Нугат бомбици *500 грама Чоколадо * 150 грама Лешник * 150 грама Бадеми Ставете ги бадемите во тенџере со врела вода.Откако кратко ќе провријат, истурете ја водата и бадемите прелијте ги со ладна вода, а потоа излупете ги.Бадемите и лешниците распоредете ги во тавче и ставете ги во загреана рерна на 10-тина минути.Откако малку ќе се оладат, излупете ги.Потоа, ф'стаците, лешниците и бадемите ситно исецкајте ги со нож.На пареа стопете 450 гр чоколадо.Одделете 4 лажици бадеми, лешници и ф'стаци, а остатокот измешајте го со стопеното чоколадо.Чоколадото што ќе ви остане изрендајте го и измешајте го со 4-ри лажици бадеми, лешници и ф'стаци.Со оваа смеса посипете ги бомбиците. Бомбици од кокос Потребно *200 грама локум *200 грама прав шеќер *200 грама кокос *1 лимон Начин на подготовка Локумот го ставаме во подлабок сад и со рака го стискаме се додека не омекне. Откако ќе биде омекнат се додаваат шеќерот и кокосот и продолжувме да мешаме. Лимонот го цедиме низ цедалка и него го додаваме малку по малку за да не ни се омекне премногу тестото. Откако се е добро измешано се прават топчиња и се валкаат во кристал шеќер. Топчињата се ставаат во корпици.
100 шеќер во прав 100 грама сецкани ореви 200грама кокос (од кој 50 грама оставате за валкање) 200грама мелени бисквити Се полеваат со 300мл млака вода и се замесуваат.Излегуваат околу 40бомбици,ефтино,посно,а колку се вкусни немам коментар,а и воопшто не се скапи.
Бомбици - мои 200 гр мелени бисквити 150 гр желе 150 гр суво грозје ( чудно ама повеќе ми се допаѓаат со бело ) 150 гр ореви 6 супени лажици какао 9 супени лажици шеќер 2 шолји млеко ( грешка кај почетници мислат дека не е доволно , е па е , добро размесете ја смесата ќе видите и сами ) 100 гр кокос Сувото грозје, желето и оревите ситно се сецкаат , смесата се меси и се оформуваат топчиња. Се валкаат во кокос ( некои 100 гр ) Инаку кај мене излегува , една голема чинија незнам колку точно , почнав еднаш да ги бројам , околу 60 мислам , ама зависи од големината
кај мене се појави желба за правење бомбици ..редовно ги правам ,,штрумфетите,, вечерва не излегов и се занимававме со баба ми еве го мојот рецепт : 2 филџани масло 2 филџани шеќер 2 јајца (1 пециво и една ванила се ставаат во 450 г брашно) смесата се промешува и се меси со раце додека не се добие хомогена смеса кога ќе биде се рамномерно , кога нема да има грутчиња , ќе сетите на раце тоа почнуваат да се прават бомбиците ... се ставаат во едно караванче кое е направено со масло .. во меѓувреме додека бомбиците се печат во рерна се прави шербет од 300 г шеќер и 300 г вода и се остава да се излади шербетот ... одкако бомбиците ќе бидат испечени се поливаат со шербет рамномерно и се остава 15 минути да упие шербетот .. совет + : ( ова го открив пред малку .. ставив кора од лимон во шербетот и ги полеав бомбиците со тоа , беа уште повкусни ) се прајдоа моите еве ги се жалат
Еве ви личен рецепт од мене, едноставни и лесни и вкусни бомбици Еден или два шлага да се изматат...убаво погусто...во нив се додава шеќер во прав, мелени бисквити, мелени ореви или мелени бадеми, рендана бела чоколада, ванила малку...сега некој ако сака може и топено темно чоколадо да стави по желба, а може и така да се остават. Да се измеша се и да се добие смеса не многу цврста ни мека, за да можат убаво да се замесат бомбиците, во фрижидер да се стегнат се ставаат...После може да се стопи црно чоколадо и една по една бомбица да се брцне во неа да има ко прелив на нив .
Поубави бомбици од овие здравје..ама сум скромна . Се викаат чоколадни бомбици и се прелесни за правење. Ви треба 175 гр слатка павлака, 300 грама чоколадо, 30 гр путер и 3 лажици ликер, од што сакате од тоа. Павлаката ја превривате и гододавате веке растопеното чоколадо. Путерот исто го растопувате и го додавате во смесата. Потоа е ликерот и тоа ако сакате го додавате, ако не-не. Убаво ја измешувате смесата и ја ставате во замрзивач 3 часа. После 3 часа ја вадите и правете топчиња со лажица. И тоа е тоа. По желба може да декорирате. Јас тоа го правам така што ги шарам со бело чоколадо. Ем лесно ем превкусни се
Slatki Вака со мајками правиме бомбици кои се многуу вкусни. Дробиме бисквити кои потоа ги преливаме со цоколаден прелив направен од кукинско чоколадо,млеко и маргарин се мислам имаше исто таака истиот чоколаден прелив што се добива можеш да го искомбинирташ со оние снегулките што се