Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Simgee

Simgee Активен член

Dali primavte nekoja terapija

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Луѓе, помагајте, утре е свадбата а јас се осеќам мртво одвнатре, тешко ми е на душава, имам грутка, немам ич сила и во очите ми се познава умор од шо ми е лош внатре, нешто што ме гуши.. Инаку пијам терапија, на никому не му кажувам на моиве како ми е, да се караме пред свадба..

3. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

te sfakam kako ti e, jas isto se osekav za svadbata na sestra mi,moite znaeja deka mi e loso ama dzabe koa nemozat da mi pomognat ,ama veruvaj utre koa ke ides na sminka frizura itn. od preokupiranost ke moes da izdrzis i na kraj ke ti se ublazat simptomite (posebno koa ke doe del za u restoranot)

GirlLove likes this.
  4. mynameislove

mynameislove Популарен член

@GirlLove немој со вакви размислувања. Знам дека при анксиозност мозокот е како машина не престанува да мисли, ама убеди се да се смириш. Ако цело време викаш не ми е добро, не сум за пред народ, стварно нема да бидеш, паѓаш во апатија.
    Еве сега си и на терапија, радувај се дека си блиску до целта, значи ќе си го решиш проблемот, поголема радост има ли?
    Не те осудувам и те разбирам, но сакам и ти да се промениш. Да сакаш да си помогнеш, да и пркосиш на анксиозноста. Апчињата се привремени, целта е да продолжиш без апчиња.
    Јас мислам да најдеш сила и да одиш. Поправи го располижението, смеј се така ќе го убедиш мозокот дека ти е добро. И мене не ми се одело, ама ништо не сум откажала. Не ми се одело ни на одмори ама сум одела, иако сум ја понела и анксиозноста. Не ми се учело, ама сум учела и завршила факултет, да под таква состојба, едноставно желбата била поголема.
    Вежбањето помага, знам дека некогаш се нема волја ама можеш и да се присилиш и тогаш. Ако не ти одговаат апчињата консултирај се со лекарот. Мислам дека краток период ги пиеш? Ако е така очекувано е влошување, не знам дали одиш на психолог, ама ќе треба да одиш.
    Извини ако ме сфати погрешно дека те искарав, но треба да се бориш. Колку и да е тешко, а верувам дека е премногу. Улогата на борец е најубава. Замисли тек тебе какви убавини те чекаат во животот, можеш да го надминеш ова :hug:

Last edited: Jun 3, 2017
    Miki2, Happy face, Sandra91 and 2 others like this.
  5. mynameislove

mynameislove Популарен член

FB_IMG_1496520533024.jpg
    FB_IMG_1496520463687.jpg
    Ова кажува се.. ама ние сме :muscle::muscle::muscle:

Miki2, Nalayan, QweenSM and 5 others like this.
  6. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Моментално на Телма има емисија во која гостува психолог многу убаво објасни за нашата состојба и за употребата на лековите .

Sandra91 likes this.
  7. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

дечки дали има некој симптом со потечена глава, заматен вид и темница во очите? како се справувате? цела се препотувам од што ми е се темно во главава,иам 0 енергија нејќам да пијам хелекс и сл. зошто ме успорува а ад пробав 3 месеци бетер ми беше , вака ми е од коа се стопли (се мислам иам страв од топло време а порано едвај чекав лето и одмор)

8. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Охрабрување IMG_9349.JPG

9. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Моите проблеми се од физичка и псих. природа. Имам проблеми со анемијата, недостатокот на серотонин, нередовните болни менструации, црниот дроб и селенот. Овие суплементи треба да ми го подобрат здравјето и смират состојбата. Лековите се инаку кинески.

Сеуште не знам какви ефекти ќе има но, доколку има позитивен ефект ќе ви пишам. Исто така ми препорачаа и триптофан, кој треба да има смирувачко - седативно дејство.

Претходните терапии со асентра и занфекса не ми помогнаа.

10. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Moe mislenje e sepak da se konsultiras so lekar i da ne zemas nisto na svoja raka...

11. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Како можи да се провери нивото на серортонин во крвта?Мислам дека неможи преку обична крвна слика.

12. MasterSk

MasterSk Активен член

Не мoже никaкo. Пoсетувaш ли психoлoг?
    Бaтaлете тaкви мисли луѓе, дoбaр психoлoг е излезoт.

Lianna Anna likes this.
  13. Anie93

Anie93 Популарен член

Хеј :) нели е подобро да поминеш до интернист? Не зимај на своја рака ништо

14. MasterSk

MasterSk Активен член

Lianna Anna likes this.
  15. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Од каде знаеш дека имаш недостаток на серортонин ?

16. pajton

pajton Истакнат член

колку тахикардии имав за време на ракометниот натпревар вардар со псж еден господ знае срцето ми идеше сигурно преко 130 ама издржав :)

Krik likes this.
  17. Krik

Krik Активен член

Од поодамна не ми жежеше во градиве. Еве сега пак! Се молам да помине... Нема да можам пак да поминувам низ истото. А, стварно ми беше добро:(

18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Ти за серотонин веќе примаш терапија. Тоа е невротрансмитер во мозокот, односно супстанца која пренесува импулси меѓу мозокот и нервните ќелии. Уште е наречен и хормон на среќата, но хормон не е. Го има во секој дел на организмот. Во мускулите, желудник, кардиоваскуларен систем итн. Дефицит на истиот предизвикува разни состојби и симптоми како депресија, анксиозност, промена во расположение, пореметување на сонот итн. Од таму и физичките симптоми за кои нема објаснување. Или, на просто, ако се покачува нивото на сератонин, се ствара добро расположение, што значи тогаш се произведува истиот. Ако има лошо расположение, тогаш нивото е намалено. Така да, поголем доказ од тоа дека имаш или немаш дефицит, нема. Иначе, истиот можеш да го регулираш и со храна (но сепак зависно од состојбата и симптомите што ги имаш ) како црно чоколадо, сложени јаглехидрати, млечни прозиводи, овошје, зеленчук. Но истите не содржат серотонин, туку триптофан, т.е амино киселини од кои организмот произведува серотонин. Вежбањето исто помага во покачување на нивото на серотонин. Магнезиум и Б комплекс за истово се од помош плус.

Nalayan and Ginger^ like this.
  19. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Знам за сето ова , но има депресии што нема врска со серотонинот , може серотонинот да ти е Ок но ти да имаш депресија .Јас три години вежбам интензивно фитнес но паднав во депресија .

20. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Здраво, дали имате проблеми со гушење, болки во градите, забрзано чукање и вознемиреност кога времето е потопло и кога треба да ви дојде менструација?