1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Simgee

Simgee Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Dali primavte nekoja terapija

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    16.393
    Луѓе, помагајте, утре е свадбата а јас се осеќам мртво одвнатре, тешко ми е на душава, имам грутка, немам ич сила и во очите ми се познава умор од шо ми е лош внатре, нешто што ме гуши.. Инаку пијам терапија, на никому не му кажувам на моиве како ми е, да се караме пред свадба..

3. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    te sfakam kako ti e, jas isto se osekav za svadbata na sestra mi,moite znaeja deka mi e loso ama dzabe koa nemozat da mi pomognat ,ama veruvaj utre koa ke ides na sminka frizura itn. od preokupiranost ke moes da izdrzis i na kraj ke ti se ublazat simptomite (posebno koa ke doe del za u restoranot)

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    @GirlLove немој со вакви размислувања. Знам дека при анксиозност мозокот е како машина не престанува да мисли, ама убеди се да се смириш. Ако цело време викаш не ми е добро, не сум за пред народ, стварно нема да бидеш, паѓаш во апатија.
    Еве сега си и на терапија, радувај се дека си блиску до целта, значи ќе си го решиш проблемот, поголема радост има ли?
    Не те осудувам и те разбирам, но сакам и ти да се промениш. Да сакаш да си помогнеш, да и пркосиш на анксиозноста. Апчињата се привремени, целта е да продолжиш без апчиња.
    Јас мислам да најдеш сила и да одиш. Поправи го располижението, смеј се така ќе го убедиш мозокот дека ти е добро. И мене не ми се одело, ама ништо не сум откажала. Не ми се одело ни на одмори ама сум одела, иако сум ја понела и анксиозноста. Не ми се учело, ама сум учела и завршила факултет, да под таква состојба, едноставно желбата била поголема.
    Вежбањето помага, знам дека некогаш се нема волја ама можеш и да се присилиш и тогаш. Ако не ти одговаат апчињата консултирај се со лекарот. Мислам дека краток период ги пиеш? Ако е така очекувано е влошување, не знам дали одиш на психолог, ама ќе треба да одиш.
    Извини ако ме сфати погрешно дека те искарав, но треба да се бориш. Колку и да е тешко, а верувам дека е премногу. Улогата на борец е најубава. Замисли тек тебе какви убавини те чекаат во животот, можеш да го надминеш ова :hug:

Последна измена: 3 јуни 2017
    На Miki2, Happy face, Sandra91 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    FB_IMG_1496520533024.jpg
    FB_IMG_1496520463687.jpg
    Ова кажува се.. ама ние сме :muscle::muscle::muscle:

На Miki2, Nalayan, QweenSM и 5 други им се допаѓа ова.
  6. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Моментално на Телма има емисија во која гостува психолог многу убаво објасни за нашата состојба и за употребата на лековите .

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    дечки дали има некој симптом со потечена глава, заматен вид и темница во очите? како се справувате? цела се препотувам од што ми е се темно во главава,иам 0 енергија нејќам да пијам хелекс и сл. зошто ме успорува а ад пробав 3 месеци бетер ми беше , вака ми е од коа се стопли (се мислам иам страв од топло време а порано едвај чекав лето и одмор)

8. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Охрабрување IMG_9349.JPG

На Happy face, Vojdana, mynameislove и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245

Моите проблеми се од физичка и псих. природа. Имам проблеми со анемијата, недостатокот на серотонин, нередовните болни менструации, црниот дроб и селенот. Овие суплементи треба да ми го подобрат здравјето и смират состојбата. Лековите се инаку кинески.

Сеуште не знам какви ефекти ќе има но, доколку има позитивен ефект ќе ви пишам. Исто така ми препорачаа и триптофан, кој треба да има смирувачко - седативно дејство.

Претходните терапии со асентра и занфекса не ми помогнаа.

10. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Moe mislenje e sepak da se konsultiras so lekar i da ne zemas nisto na svoja raka...

11. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Како можи да се провери нивото на серортонин во крвта?Мислам дека неможи преку обична крвна слика.

12. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Не мoже никaкo. Пoсетувaш ли психoлoг?
    Бaтaлете тaкви мисли луѓе, дoбaр психoлoг е излезoт.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    14.813

Хеј :) нели е подобро да поминеш до интернист? Не зимај на своја рака ништо

14. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Од каде знаеш дека имаш недостаток на серортонин ?

16. pajton

pajton Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    103
    колку тахикардии имав за време на ракометниот натпревар вардар со псж еден господ знае срцето ми идеше сигурно преко 130 ама издржав :)

На Krik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Krik

Krik Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    47
    Од поодамна не ми жежеше во градиве. Еве сега пак! Се молам да помине... Нема да можам пак да поминувам низ истото. А, стварно ми беше добро:(

18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Ти за серотонин веќе примаш терапија. Тоа е невротрансмитер во мозокот, односно супстанца која пренесува импулси меѓу мозокот и нервните ќелии. Уште е наречен и хормон на среќата, но хормон не е. Го има во секој дел на организмот. Во мускулите, желудник, кардиоваскуларен систем итн. Дефицит на истиот предизвикува разни состојби и симптоми како депресија, анксиозност, промена во расположение, пореметување на сонот итн. Од таму и физичките симптоми за кои нема објаснување. Или, на просто, ако се покачува нивото на сератонин, се ствара добро расположение, што значи тогаш се произведува истиот. Ако има лошо расположение, тогаш нивото е намалено. Така да, поголем доказ од тоа дека имаш или немаш дефицит, нема. Иначе, истиот можеш да го регулираш и со храна (но сепак зависно од состојбата и симптомите што ги имаш ) како црно чоколадо, сложени јаглехидрати, млечни прозиводи, овошје, зеленчук. Но истите не содржат серотонин, туку триптофан, т.е амино киселини од кои организмот произведува серотонин. Вежбањето исто помага во покачување на нивото на серотонин. Магнезиум и Б комплекс за истово се од помош плус.

На Nalayan и Ginger^ им се допаѓа ова.
  19. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    3.014
    Знам за сето ова , но има депресии што нема врска со серотонинот , може серотонинот да ти е Ок но ти да имаш депресија .Јас три години вежбам интензивно фитнес но паднав во депресија .

20. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    43
    Здраво, дали имате проблеми со гушење, болки во градите, забрзано чукање и вознемиреност кога времето е потопло и кога треба да ви дојде менструација?