Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. ginger

ginger Истакнат член

Едно време, треперењето ми беше како добро утро, пред некое време исто ти пишував за тоа. Периодот пред нова година беше ужасен, и пак нова тура на невролог :) Не знам како, некако прекина, имав многу работа тогаш, и фокусот ми замина на друго место, без да сетам помина, се до пред некој ден, по малце почна.. Една точка да ме заболи, мислам којзнае што ми е. И почнуваат чудни манифестации, е сега е кај грло, ако почне прстот да ми трепери, голушката в грло ќе ја снема ваљда :)

kikkki and gogimica like this.
  2. dunja

dunja Популарен член

http://zdrav-zivot.online/savjeti/1...panicnih-napada-znam-sta-je-to-nece-me-ubiti/

Мене ми се случуваа проблеми со видот....слични на твоите.Ми блескаше пред очите како некој вжештен круг и не ги гледав луѓето..траеше така половина час и видот се нормализираше....денес кога сосема се откачив од анксиозноста сеуште имам такво ,,доживување,, ама заклучив дека оваа се јавува кога сум под стре , кога претходните неколку денови сум била напната или загрижена...Сега не им придавам значење и побрзо ми се нормализира видот...непријатно е ..но поминува..поздрав

Last edited by a moderator: Apr 2, 2018
    LUCI 99, ginger and gogimica like this.
  3. gogimica

gogimica Истакнат член

4. gogimica

gogimica Истакнат член

Kako ti e so Neoleksanot...iskustvo.jas pijam lunerba momentalno.

5. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Да исто и јас пред тој ден бев под стрес и тој ден имаше многу работа која требаше за брзо да ја завршам .

6. hellocity

hellocity Популарен член

Многу повеке работи ме потресуваат и мислам дека ке се угушам срцето ке ми застане мрак ми е пред очи како да имам внатре нешто што ме спречува да уживам.. Денес пак ми се јави тахикардија без причина после неколку месеци..

La.loca and ginger like this.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Земи Верапамил од 40 лога имаш тахикардија.

8. La.loca

La.loca Популарен член

Јас па никако да се спасам од стравот, и под стрес сум .

9. zaki96

zaki96 Истакнат член

Јас минатиот месец пиев Лунерба. Имаа некое смирувачко дејство во смисол не ко седатив туку опуштање како при медитација и јога.
    Неолексан од вчера почнав со 200мг на ден и пополека идам кон препорачаната доза од 300мг за да се избегнат симптомите како гадење, мачнини, повраќање и такви ствари. Иначе уште ништо не можам да кажам со сигурност зошто го земам една недела и тоа во нецелосна доза. По пиењето има некое подобрување на расположението во смисол растргнување на мислите и стравовите но тоа трае да речеме неколку часа. Мислам стравот и мислите си знаеш кои ти се, но не те убиваат до толку. Само не знам дали е до тоа што работам на себе или до Неолексанот. Од прилика за еден месец ќе знам точно да кажам дали помогнал или не.

gogimica likes this.
  10. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Мене ми помогна многу Бедоксин 20 МГ . По една таблета дневно и порелаксиран и смирен сум. barnat.png

gogimica and Devil99 like this.
  11. baba Rada

baba Rada Популарен член

Чудна работа, мене бедоксинот ми делува контра..а имам и негде прочитано дека не треба да се употребува кај лица со анксиозност.

12. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Не знам мене ме смирува, може да е само плацебо ефект во мојот случај.

Devil99 and baba Rada like this.
  13. zaki96

zaki96 Истакнат член

Мене психијатарот прво Б6 ми даде да пијам во рок од 3 месеци по две на ден и по три на ден. Помагаше, имаше некое смирувачко дејство, но далеку од она главно дејство што ќе ја излечи анксиозноста. Ако не почнеш психотерапија и да исфрлаш преку искажување што ти ја мачи душата, да работиш на себе за промена на мислите и да земеш Лунерба или некое апче што ќе го покачи серотонинот, тешко дека само бедоксинот ќе те смири.

gogimica and Devil99 like this.
  14. Devil99

Devil99 Истакнат член

Исто и мене ми помогна, во комбинација со Ц витамин, на почеток ми беше кажано 2пати на ден, а сега по една бендоксин на ден.
    Можам да кажам многу ми е подобро со него, и кога пешачам, еве веке месец од коа го пијам сум немала напади. Само еднаш затемнување:whew: ама седнав и потпомина.

RAF Camora likes this.
  15. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Пишува на самото упатство дека може да се појават несакани ефекти од типот: вртоглавица или да те тера на спиење. Инаку тоа е Б витамин и не верувам дека може да наштети во никој случај.

16. Devil99

Devil99 Истакнат член

Мене ми е подобро со него незнам.
    А кажи ми од тогаш, па навака си почувствувала повторно некое темнење, пред онесвестување.. или слично како да неможеш повеќе да издржиш движејќи се некаде и да имаш потреба под хитни да седнеш..?

Баш напротив јас имав вртоглавици со напади, и немоќност, слабост, по 5пати во денот, а за тргнување негде надвор да незборам, тоа немаше шанси, одма ќе се онесвестев. , ова се пред да го користам бендоксин, па и со него сон немам ич, секиј ден дремам додека се раздени, незнам зошто:(

Last edited by a moderator: Apr 2, 2018
    Miss.A. and RAF Camora like this.
  17. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се е до потсвеста и јас знам да не спијам по цела ноќ, некогаш ми се случува да не можам да се разбудам односно да се занесам во сонот и да се разбудам уморен. Многу пати кога ќе си легнам ме боцка од левата страна кај срцето . Инаку очигледно дека кај сите различно се манифестира.

Devil99 likes this.
  18. Devil99

Devil99 Истакнат член

Па и тоа да, само не е секојдневно. Едно јадење неможев да направам на почеток. Таман станав палачинки да правам, и по 10мин.правејќи, ме бута нешто одма ко да губам свест... Секој ден живеев со тоа како неможам нигде да мрднам, но сега ми е подобро, бар се надевам, па ќе видиме

RAF Camora likes this.
  19. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Ќе мораме да научиме да живееме со тоа, немаме некој друг избор.

20. zaki96

zaki96 Истакнат член

Помага не велам не, но не до таа мера да кажеш дека се чувствуваш добро. Немам вртоглавици, чувство дека ќе се онесвестам, но некогаш ми иде да си легнам и да затворам очи кога ќе ме надвладеат мислите и стравовите. Тогаш се опуштам и дишам длабоко.

Имаме друг избор. Да се бориме до крај и да живееме среќен живот. Не треба да се навикнуваш со проблемите да живееш туку да ги решаваш. Не изгубил оној кој изгубил, туку оној кој се откажал.

kikkki, ginger and Devil99 like this.