Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. GDE DA IDEM

GDE DA IDEM Истакнат член

Ајде ве молам помош...Дали кога сте под константен притисок со опсесивните мисли ви се појавуваат слики?Мислам мозокот сам да ти создава слики?

2. mynameislove

mynameislove Популарен член

Да, секоја мисла ако ја негуваш ќе создаде слика, па друга опсесивна мисла поврзана со истата и се така во круг. Затоа треба ти да го прекинеш тој круг.

GDE DA IDEM likes this.
  3. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Како дете цел живот бев анксиозна,бев срамежлива,не сакав да се дружам,немав самодоверба,и многу други работи што не ни знаев што ми е,скоро сфатив дека тоа било анксизоност што се осекав помалку вредна од другите,мислев дека не заслужувам работи како другите,со тек на годините поместувајќи ги своите граници што беа доста ниски се борев и се спротиставував,сфатив дека и јас заслужувам некои работи како другите,дека не сум безвредна,секој ден се борам и ќе се борам зашто многу добро знам како е да живееш цел живот со анксиозност и депресија,затоа и правев погрешни избори во животот,трпев,зашто мислев не заслужувам јас подобро,знае и ден денес да ми се појави и да ми трае некој период,но не како порано,моите не ни знеа ниту знаат што и како сум се осеќала,ете си ветувам дека ќе се борам да бидам среќна,како до сега што се борев сама и сама ќе успеам.

LoveRain, lunchy, Meckicja and 2 others like this.
  4. GDE DA IDEM

GDE DA IDEM Истакнат член

Знам драга,дека треба да се прекине кругот на овие мисли.Постојано ми се јавуваат и не ме оставаат да си ја вршам работата.Не знам дали и ти ги имаш но сепак многу ти благодарам.

5. mynameislove

За сите со окп, прочитајте ја книгата подоле.
    Може да во помогне како и на многу други.
    Знам колку е тешко и колкава безнадежност се јавува тогаш кога како расипана лента се повторуваат тие мисли , но знам и дека се јавува само кај прекрасни и многу совесни личности.
    Запамтете, вие вредите многу!

Attached Files:

6. LoveRain

LoveRain Популарен член

Анксиозност.

Многу лошо чувство кое прави да се чувствуваме уште полошо. Тоа е онаа чувство кое ти ги контролира мислите и прави да се чувствуваш многу поразлично и отфрлено од другите. Јас вакво искуство имам од анксиозноста: излегувам од дома полна со самодоверба, и кога ќе испаднам самодовербата ми пропаѓа во вода, кога се наоѓам во гужва мислам дека сите гледат во мене, дека ме мразат, дури се побркувам цела и некако чудно одам, почнувам да се тресам, ми се врте, дури и ми се плаче, бидејќи сите насмеани, весели, а јас исплашена. И сите комуницират, а јас како некое теле само си гледам некаде бидејќи незнам што муабет да правам, дури и кога зборувам од страв почнувам да грешам зборови. Страв чувствувам постојано, за било што. На пример кога треба да излегувам чувствувам страв дека нешто ќе се избрукам, кога ќе ми дадат задача да извршам чувствувам страв за тоа дали ќе ја извршам правилно, кога сме собрани поголемо друштво машки и женски сите си разговараат само јас молчам од страв да не кажам нешто за кое што ќе ми се смеат. Анксиозноста ми прави да се чувствувам дека не вредам, и покрај тоа што длабоко во себе знам дека вредам многу. И воопшто не излегувам поради анксиозноста, дури другарките ме зафркаваат поради тоа што не излегувам, дури тешко ми паѓа кога се зафркават, бидејќи не смеат тоа да ми го прават незнаат низ што минувам. Никој не знае за ова, сама се снаоѓам, бидејќи ми се страв од реакциите на моите родители, но наскро ќе одам во Скопје да живеам и таму ќе одам на психолог. Се надевам ќе ја надминиме анксиозноста брзо и лесно. ;( ;(

natemila and erdem like this.
  7. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Луѓе како се справувате со депресија предизвикана од анксиозност? коа ми се зголемуваат симптомиве клапнувам буквално со еден куп мисли ... немам желба за ништо и преку ноќ ми се појавија депресивни мисли :/

8. bubic.k

bubic.k Популарен член

Јас во последниве месеци повторно имам интензивни панични напади .. Еве сега скокнав од сон вознемирена , срцево ми се чини ќе ми излета низ ушите , лицето укочено , чувство дека ќе го голтнам јазикот .. цело време сум како на клинци , нетрпеливост , параноја некоја внатрешна

Sandra91 likes this.
  9. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

дали некој има користено неолексан и какви се искуствата со него?

10. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Прочитај погоре има некој споделено, јас лично пробав 5 хтп на health aid и не осетив ефект

11. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Ахам, фала ги најдов коментарите.Колку време ги користеше и колкава доза бидејќи можеби е потребно време да се постигни ефектот.Исто така прочитав на нет дека најмногу се користат до 3 месеци дали има нешто во врска со ова во упатството?.

12. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

се започнува со доза од 50 мг а потоа се зголемува постепено на 150мг/ден и може да се користат подолго време бидејќи се додатоци во исхрана и треба барем 1 месец да се пијат за да се осети ефектот.

13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Ова со станување вознемирена од спиење ми се случува барем еднаш месечно и е ептеен грдо.Најчесто ПМС/Овулација период.

Инаку,имам некаде прочитано еден дечко имаше пишано дека психологот го учел како да прекинува анксиозни мисли.Веднаш со контра.Што ако не успеам/а што ако успеам? Мислам дека вреди да се проба.

Meckicja likes this.
  14. mynameislove

Најдобро е да се соочиш со стравот се согласувам. Но какви анксиозни мисли? Не ретко во анксиозност се јавуваат и опсесивни мисли кои можат да почнуваат со што ако..
    За нив тешко дека ќе има ефект контра мислата, може само да се влоши состојбата.
    Јас да предупредам.
    Оти знаеме да кажеме негативни, црни, анксиозни мисли, ама и опсесивните мисли често така ги нарекуваат луѓето..

15. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Долго време немав пишано во темата.. Не дека бев секогаш нешто добра едноставно не сакав да зборувам за неубавите мисли и борбата што ја имам секојдневно..
    Некогаш ми иди да се откажам од се, да се стуткам во едно клопче до моите дома и да не мрднам.. Знам дека ќе ми биди најголемата грешка па затоа еве ме се борам секој ден со демоните во себе.. Ми фалат моите, ми фали близина и некој што се грижи од не толку далеку.. Се плашам веќе од се, се плашам дека еден ден нема ни да сакам веќе да продолжам вака..

natemila, Devil99, mal.ecka and 2 others like this.
  16. erdem

erdem Активен член

Едно нешто да не ти биди гајле другарките шо мислат ти гледај се себе си и знај си ги своите вредности ако ти биле вистински другарки немало да се смеат живот иде дајле

LoveRain likes this.
  17. LoveRain

LoveRain Популарен член

Да знам и јас не сакам да се замарам со нивните мислења ама верувај анксиозноста си го прави своето.

Sandra91 likes this.
  18. ginger

ginger Истакнат член

Дечки, ве молам совети како се снаоѓате со тремор?
    Има периоди кај што симптомите се олеснати, периоди каде што сосема ги снемува. Деновиве многу често ми се случува пак, треперење околу очите и устата, рацете, прстите, најчесто палецот, внатрешно во нозете, во бутините, како внатре нешто само да мрда и да се движи, се тресе и видливо е некогаш и со голо око.
    А напротив, не сум нервозна, не сум стресена од ништо, си се случува едноставно. .
    Се што сум правела како да не помага повеќе...
    Совети?

Devil99 and gogimica like this.
  19. gogimica

gogimica Истакнат член

Me опиша мене 100000%нема што да пишам тотално иста сум.ми мрдаат прстите сами на нозете.ми се тресат раце посебно палецот....не сум нервозна баш.периодот ми е мирен и со активности...незнам веке.
    Вмости

20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Не знам кој би бил правилниот термин (опсесивни,анксиозни мисли..) меѓутоа кај мене е случајот "ќе останам сама", "сите си го најдоа својот пат јас никогаш" и сл.Сум се преоптеретувала до паничен напад со вакви мисли.И на крај секако она сигурна сум добро познато "мене ова никогаш нема да ми помине".

Sandra91 and LoveRain like this.