Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. I shto sega

I shto sega Истакнат член

Дали ви се дешава да ве фати јака главоболка (многу често) ама не мозам да опишам каде (некогаш над веќите, некогаш вилицата, челото, некогаш се) ама сега за прв пат осеќам како да ме скубе нешто горе за темето. Буквално ме пече како да ме кубе некој. Можно е да е од паника?

2. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Да,тоа ти е од страв

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Имам малку троа стресен период и по катаљон панични напади дневно. Порано ги менаџирав, сега пијам дијазепам (facepalm) Ама не ми делува баш.

Само се жалам ^_^

Adidas888 likes this.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Кога имате анксиозност, освен психички симптоми, дали имате и некои физички?
    Веќе некој период се борам со анксиозност, панични напади на секој втор или трет ден, и од тоа се осеќам исцрпена, како цел ден да сум цепела дрва, ме боли кичмата и главата, и кога стојам на нозе осеќам нешто како ме влече надолу, и ми се врти.
    Јадам убаво, ама мислам дека ништо не се фаќа на мене, се послаба се чувствувам.

Исто така и ми се повраќа а неможам да се исповраќам. Ова обично пред да излезам некаде.

5. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Класични симптоми од анксиозноста,и од паничните...телото ти е исцрпено од стрес.

Adidas888 likes this.
  6. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

После секој паничен од кога ќе се опуштам ми се спие, мислам ќе паднам и се осеќам ко да сум била на маратон. Исто, пред секое излегување ми се лоши, ми се повраќа, вртоглавици ме фаќаат, губам воздух, "умирам", се "онесвестувам" и што не.

ForeverME and Adidas888 like this.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Иста сум и јас. :worried:
    Катастрофа чувство. И дијареа ме фаќа.

8. fbaby

fbaby Популарен член

Исто. Посебно некогаш пред излегување знае јако да ме здрма вака ко што опишуваш, ми се превртува цел желудник, имам нагон за повраќање.

Cutiepie1 likes this.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Класика симптоми.

FreeToGo and Adidas888 like this.
  10. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

So vratot isto mi se slucuva bas sve sto napisa no dali ti se slucilo i kako struja vo race glava

11. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Не,такво нешто немам осетено до сега...ама секое менување време ми се одрзавува баш на вратот и главата...исто како во облаци да летам и да немам контрола врз телото

12. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Како се справувате со паничен напд во автобус (не градски) на подолга релација. Имам напади на гушење а со децата сум, има гужва во автобусот што дополнително ми прави паника… хелп

13. SeñorPink

SeñorPink Активен член

Ми се јаде, и јадам, ама многу ми се јаде, коа се будам со напади јадам ко слон, ми се случило цело чоколадо у еден залак да отиде оти не знам.

Исто така многу често ми се одземаат нозете, и не ги чувствувам, колку повеќе паника, толку помалку ги осеќам.
    Диши длабоко и затвори очи на момент, ама пази ако ти се лоши во бус, ќе ти се прилоши со затворени очи, диши длабоко, полни гради, па испразни и полека.

NoirSerpentine and Adidas888 like this.
  14. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Леле народе,само што се пофалив дека сум ОК во погорниот пост,денес сум 45 пати полошо.
    Денот е крш,лошење,главоболка,вртоглавици,па паѓање у несвест (не паднав ама цел ден ми е тоа во умот) до растресеност,расеаност,изгубеност,нелагодно чувство на тело.
    Денес од се до се имав,за црни и лоши мисли да не ви зборам,..глава ќе ми пукне од тоа. Пиев дијазепам од 5мг,по препорака од доктор....

15. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Денес и јас сум така пред да тргнам на пат црни мисли еден куп …

16. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

@Adidas888 земи си Б6 и напиј се, зависи од концентрација 1-2 можеш да се напиеш. Дишење длабоко, магнезиум бисглицерин, чаеви од матичина, камилица, жалфија (ова е добро и за стомак) и почесто излегување без причина за да го навикнеш телото дека нема зошто да реагира така. Прошетувај круг-два низ маало, приседни во некое паркче.
    Зошто? Мисли си на тоа како ќе биде кога ќе стигнеш. Замислувај си што ќе видиш или што ќе си купиш. За децата земи некои книги или детски крстозбори. Можеш да ги употребуваш истите витамини и чаеви што ги пишав и нема зошто да се стресираш :) Дури може само и со Б6 да поминеш.

Alexdesosa123 and Adidas888 like this.
  17. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Нов тука.
    Поздрав до сите со оваа ужасна состојба или што и да е.
    Имав анксиозни периоди како адолесцент, и мислам дека горе долу повеќето поминуваме низ тие фази тогаш.
    Еднаш и кратко сум бил на терапија, на 17ет год, Хелекс со Пароксетин мислам земав, ама после бев супер и во 20тите си поминав топ. Ден немав анксиозен.
    Како почнаа 30тите и некои поприлично тешки потреси што тие ми ги донесоа, се' повеќе почнав да се чувствувам исплашено и несигурно, за со последниот потрес од неодамна да ми ескалира состојбата и буквално се чувствувам како кога бев дете и ми се случи прв пат.
    Преку ден се чувствувам сосема ок. Симптомите ми почнуваат исклучиво навечер а кулминираат пред спиење.
    Ми почнуваат со чувства на небезбедност, загрозеност, тага..
    Мозокот наместо да ми се смири пред спиење мене ми се активира и ми прави најцрни сценарија.

Кои алтернативни ви помогнале за слични симптоми?
    Благодарам однапред.

Skorpija12 likes this.
  18. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Земи нешто за циркулација :)

Mrvica likes this.
  19. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Не можеш да спиеш?
    Во секој случај магнезиум би помогнал. Погоре ги спомнав магнезиум бизглицинат (тој помага на нервниот систем ама е поскап, за жал) и Б6. Чаеви за релаксирање: можеш да си одбереш нешто или да си направиш мешавина. Има и посебни што се продаваат во кесички (relax, sleep или слични имиња). Во билна аптека исто можат да препорачаат па можеш да си направиш мешавина од тоа што ќе ти препорачаат.
    Ако имаш проблем со спиење, може да помогне и мелатонин. Се препорачува да се испие час-два пред спиење.

Пробај да пуштиш звук за релаксирање. На youtube има сѐ: мелодии за релаксирање и медитација, white noise, дожд, природа. Исто имаат и многу видеа-водичи за релаксирање на мозокот. Да беше преку ден ќе препорачав друго ама бидејќи е навечер, ова е супер и мислам дека многу би ти помогнало.
    Книгите се исто многу добра работа за релаксирање пред спиење. Можеш да одбереш нешто што ти се допаѓа или нешто полесно за почеток. Ако не ти е доволно, пак пушти си нешто на youtube.

Neptun's fog likes this.
  20. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

Zdravo milicki! Mi se slucuva nesto cudno! Mnogu cesto steganhe na glavata zestini so scrvenuvanje zamaten vid vo stomakot jako voznemiruvanje peckanje po telo tresenje na racete teloto vo zeludnikot mi se gadi,a piam ad i heleks sekoj den so umor i glavata stegnata kako napad kaj i da odam nesto mi se slucuva i losenje POMOSSS